Μενού Ροή
mechanic_car
Απεργούν από σήμερα τα συνεργεία Ι.Χ λόγω του ψηφιακού πελατολογίου

Την άμεση αναστολή της υποχρεωτικής εφαρμογής του Ψηφιακού Πελατολογίου για τα συνεργεία επισκευής οχημάτων ζητούν οι επαγγελματίες του κλάδου την ώρα που και το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο της Αθήνας (ΒΕΑ), επισημαίνει εμφατικά ότι η εφαρμογή του μέτρου, χωρίς προσαρμογή στις ιδιαίτερες ανάγκες και δυνατότητες των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων του κλάδου, θέτει σε κίνδυνο τη βιωσιμότητά τους, επιβαρύνοντάς τες με νέα, δυσανάλογα διοικητικά και τεχνικά βάρη.

Μάλιστα, με επιστολή του προς τον Υπουργό Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών κ. Κ. Πιερρακάκη και τον Διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) κ. Γ. Πιτσιλή, το ΒΕΑ καταθέτει συγκεκριμένες παρατηρήσεις και ρεαλιστικές προτάσεις, με στόχο την τροποποίηση του πλαισίου εφαρμογής του ψηφιακού Πελατολογίου, ώστε να ανταποκρίνεται στις πραγματικές συνθήκες λειτουργίας των μικρών συνεργείων.

Ο Πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθήνας Κωνσταντίνος Δαμίγος, δηλώνει δε, ότι «Η ψηφιακή μετάβαση είναι στρατηγικός στόχος της ελληνικής οικονομίας και ως Επιμελητήριο τη στηρίζουμε ενεργά. Ωστόσο, δεν μπορεί να επιβάλλεται με οριζόντιους και τιμωρητικούς όρους, αγνοώντας την πραγματικότητα των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων, που αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της αγοράς».

Τι ζητά το Β.Ε.Α για τα Μέλη του

Η εφαρμογή του Ψηφιακού Πελατολογίου στα συνεργεία αυτοκινήτων, χωρίς πρόβλεψη για τις τεχνικές, οργανωτικές και λειτουργικές ιδιαιτερότητες του κλάδου, δημιουργεί νέα βάρη και σοβαρούς κινδύνους για την επιβίωση χιλιάδων επιχειρήσεων.

Ζητούμε άμεσα, την αναστολή της υποχρεωτικής εφαρμογής του μέτρου και τη διαμόρφωση ενός πιο λειτουργικού, δίκαιου και αναλογικού πλαισίου. Η πολιτεία οφείλει να σχεδιάζει μεταρρυθμίσεις με τη συμμετοχή των επαγγελματιών – όχι ερήμην τους. Η ψηφιακή πρόοδος δεν μπορεί να εξελίσσεται σε εργαλείο αποκλεισμού.

Ειδικά στον τομέα της συντήρησης και επισκευής οχημάτων, τα μικρά συνεργεία λειτουργούν με εντελώς διαφορετικές δυνατότητες και ροές εργασίας, συγκριτικά με τις μεγάλες και πλήρως ψηφιοποιημένες επιχειρήσεις.

Το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθήνας στέκεται δίπλα στους επαγγελματίες και θα συνεχίσει να διεκδικεί με υπευθυνότητα, όρους ισοτιμίας και στήριξης για όλους. 

Τα σημεία που αναδεικνύει το ΒΕΑ στη επιστολή,προς τον Υπουργό: 

  • Ανεπάρκεια τεχνικής υποδομής σε πολλές επιχειρήσεις του κλάδου, ιδιαίτερα ατομικές ή οικογενειακές, που δεν διαθέτουν εξοπλισμό ή γνώση, για την άμεση συμμόρφωση. Παράλληλα, δεν έχει προβλεφθεί καμία ουσιαστική τεχνική ή εκπαιδευτική υποστήριξη, ιδίως για τους επαγγελματίες μεγαλύτερης ηλικίας ή χωρίς ψηφιακή εξοικείωση.
  • Περίπλοκη καθημερινότητα λειτουργίας των συνεργείων, που δεν επιτρέπει την αυστηρή τυποποίηση μέσω ψηφιακής φόρμας: περιστατικά όπως προσωρινή είσοδος οχήματος, παραπομπή σε άλλο τεχνικό (π.χ. ηλεκτρολόγο, φανοποιείο) ή μικρές δωρεάν παρεμβάσεις, καθιστούν τη χρήση του ψηφιακού πελατολογίου ανεφάρμοστη στην πράξη χωρίς να παρεμποδίζεται η εργασία.
  • Αυξημένος διοικητικός φόρτος και γραφειοκρατία, με ασαφή όρια ως προς τις εργασίες που πρέπει να καταχωρούνται, προκαλώντας σύγχυση και νομική επισφάλεια.
  • Ανησυχία για τη χρήση των καταγεγραμμένων δεδομένων από τις φορολογικές αρχές, χωρίς σαφή κριτήρια ή περίοδο προσαρμογής, γεγονός που ενδέχεται να οδηγήσει σε άνιση μεταχείριση και αίσθημα ανασφάλειας.
  • Ενίσχυση των ήδη ισχυρών, καθώς το μέτρο ευνοεί επιχειρήσεις με λογιστήρια, τεχνικό προσωπικό και έτοιμη υποδομή, εντείνοντας τον ανταγωνισμό εις βάρος των μικρών και λιγότερο οργανωμένων μονάδων.

Σε αυτό το πλαίσιο, το ΒΕΑ προτείνει τη διαμόρφωση ενός νέου λειτουργικού και ρεαλιστικού πλαισίου, που να περιλαμβάνει:

1. Αναστολή της υποχρεωτικής εφαρμογής του ψηφιακού πελατολογίου για τα μικρά συνεργεία.

2. Τεχνική υποστήριξη και εκπαίδευση των επαγγελματιών, με παράλληλη ενίσχυση μέσω χρηματοδοτικών εργαλείων για αναβάθμιση υποδομών.

3. Διαχωρισμό των καταχωρήσεων σε εκείνες που αφορούν εσωτερική διαχείριση και σε εκείνες που σχετίζονται με ελεγκτικούς ή φορολογικούς σκοπούς.

4. Θεσμική συμμετοχή των εκπροσώπων του κλάδου στον σχεδιασμό, την αξιολόγηση και την παρακολούθηση της εφαρμογής.

Στο μεταξύ, σε αρθρογραφία του, στο ΑΠΕ - ΜΠΕ,  ο Γ ' Αντιπρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθήνας Γιώργου Παύλου αναφέρει ότι "η  περίπτωση του υποχρεωτικού Ψηφιακού Πελατολογίου για τα συνεργεία αυτοκινήτων, όπως αυτή εφαρμόζεται από την Πολιτεία, αποτελεί παράδειγμα βεβιασμένης πολιτικής που αγνοεί την πραγματικότητα των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων". 

Ο κ. Παύλου, δε, τονίζει ότι  "η εφαρμογή του ψηφιακού πελατολογίου, προϋποθέτει τεχνική υποδομή, εξειδικευμένο προσωπικό, οργάνωση και άνεση χρόνου. Στοιχεία, που δεν διαθέτουν οι περισσότερες μικρές επιχειρήσεις του κλάδου. Η μεγάλη πλειοψηφία των συνεργείων, είναι ατομικές ή οικογενειακές επιχειρήσεις, που λειτουργούν με περιορισμένους πόρους, χωρίς γραμματειακή υποστήριξη και με ελάχιστη ή καθόλου εξοικείωση με σύνθετες ψηφιακές διαδικασίες. Η Πολιτεία, αντί να προχωρήσει σε μέτρα υποστήριξης, κατάρτισης και σταδιακής εφαρμογής, επιλέγει την επιβολή, με την απειλή προστίμων και με ελεγκτικό χαρακτήρα".

Παράλληλα αναφέρει ότι "ο καθημερινός κύκλος εργασιών ενός συνεργείου, περιλαμβάνει πλήθος περιπτώσεων που δεν μπορούν να ενταχθούν οριζόντια σε ένα άκαμπτο ψηφιακό σύστημα. Οχήματα που εισέρχονται προσωρινά για έλεγχο, μικροπαρεμβάσεις χωρίς χρέωση, διαγνώσεις χωρίς επισκευή, παραπομπές σε άλλους τεχνικούς, όλα αποτελούν οργανικό κομμάτι της εργασίας. Το να ζητείται από τον επαγγελματία να καταγράψει λεπτομερώς και υποχρεωτικά κάθε τέτοια πράξη, ισοδυναμεί με απορρύθμιση της ίδιας της λειτουργίας της επιχείρησης. Επιπλέον, η καθολική και υποχρεωτική καταγραφή, δημιουργεί κλίμα ανασφάλειας, καθώς κανείς δεν γνωρίζει πώς θα χρησιμοποιηθούν τα δεδομένα αυτά στο μέλλον: με ποια κριτήρια θα γίνονται έλεγχοι, πώς θα αξιολογείται η “συμμόρφωση” μιας επιχείρησης, πώς θα λαμβάνεται υπόψη η εποχικότητα ή το μέγεθός της. Δεν μπορεί η Πολιτεία να αγνοεί ότι οι μικρές επιχειρήσεις λειτουργούν με εντελώς διαφορετικούς ρυθμούς και δυναμική σε σχέση με τις μεγαλύτερες, που διαθέτουν οργανωμένα λογιστήρια και ψηφιακές δομές. Με αυτόν τον τρόπο, ενισχύεται ο ανταγωνισμός εις βάρος των μικρών, δημιουργούνται νέες ανισότητες και εν τέλει, συρρικνώνεται το πλήθος των ανεξάρτητων επαγγελματιών. Η στάση αυτή, πλήττει την επιχειρηματικότητα και την αυτοαπασχόληση"τονίζει ο κ. Παύλου. 

Όπως επισήμανε και ο πρόεδρος του ΒΕΑ (Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθηνών) Κώστας Δαμίγος μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 την περασμένη εβδομάδα, «εμείς τουλάχιστον δεν λέμε να μην γίνει. Να πάρει μία αναβολή, μία αναστολή της λειτουργίας και να αρχίσουν σιγά σιγά, σε σωστούς χρόνους, με την κατάλληλη εκπαίδευση, με την κατάλληλη υποδομή να μπούνε όλοι» .

«Πρέπει να γίνει, αλλά πρέπει να γίνει σωστά, να έχουμε μια θεσμική συμμετοχή» υπογράμμισε ο κ. Δαμίγος.

Το ΥΠΕΘΟ και η ΑΑΔΕ

Πάντως,  στο υπουργείο Οικονομικών αντιτείνουν ότι πρόκειται για μια γρήγορη διαδικασία, διάρκειας 30 δευτερολέπτων μέσω εφαρμογής στο κινητό τηλέφωνο και  μέχρι στιγμής στους τρεις μήνες πιλοτικής λειτουργίας του ψηφιακού πελατολογίου έχουν εγγραφεί  4.000 συνεργεία αυτοκινήτων και πάρκινγκ και 1.100 γραφεία ενοικιάσεως αυτοκινήτων κι έχουν γίνει  185.000 καταγραφές.  Σημειώνουν, δε, με έμφαση, ότι ο μέτρο είναι υποχρεωτικό από σήμερα για: συνεργεία επισκευής και συντήρησης οχημάτων, φανοποιεία, επιχειρήσεις με αντικείμενο την τοποθέτηση συναγερμών, ηχοσυστημάτων και οργάνων σε οχήματα, χώρους στάθμευσης οχημάτων, πλυντήρια οχημάτων, και επιχειρήσεις ενοικίασης οχημάτων και μοτοσικλετών.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας