Μενού Ροή
σθεβ
Βιομηχανία: Νέα μηνύματα από τη Θεσσαλία - επενδυτικό ενδιαφέρον αλλά και “καμπανάκια” για παραγωγικότητα, ενέργεια και ανθρώπινο δυναμικό

Με το επενδυτικό ενδιαφέρον να καταγράφεται σημαντικό για τη Θεσσαλία στο φόντο και των προγραμματιζόμενων έργων ένεκα των μεγάλων φυσικών καταστροφών των τελευταίων ετών, ο επιχειρηματικός κόσμος της πλέον κομβικής για τον εθνικό παραγωγικό κορμό, στον πρωτογενή τομέα κι όχι μόνο, περιοχής στέλνει μηνύματα για την επόμενη μέρα.

Μάλιστα τα μηνύματα αυτά, σε εκδήλωση - συζήτηση με τίτλο «Το Διεθνές Τοπίο Αλλάζει: Νέες Προκλήσεις, Νέες Ευκαιρίες για την Επιχειρηματικότητα»,  στο πλαίσιο της Ετήσιας Ανοικτής Γενικής Συνέλευσης του Συνδέσμου Θεσσαλικών Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΘΕΒ) που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Παρασκευής στο ξενοδοχείο «Grecotel Larissa Imperial», στη Λάρισα, πήραν εθνική διάσταση με την παρουσία εκεί του προέδρου του ΣΕΒ Σπύρου Θεοδωρόπουλου.

Στον “καμβά” της συζήτησης, η ενέργεια, τα θέματα παραγωγικότητας, που πρόσφατα στην τελευταία συνέντευξη τύπου ανέδειξε και ο κ. Θεοδωρόπουλος, το εργατικό δυναμικό αλλά και οι διεθνείς γεωπολιτικές εξελίξεις, που επηρεάζουν την επιχειρηματικότητα και τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων αναδείχθηκαν ως οι βασικές προκλήσεις για την επόμενη μέρα.

Χαρακτηριστικά, με βάση και τα όσα αναφέρει το larissanet.gr ο πρόεδρος του ΣΘΕΒ, Γιώργος Ρουπακιάς, στάθηκε στην αγωνία των επιχειρήσεων και των βιομηχανιών που δημιουργείται από τις διεθνής μεταβολές. «Σε ένα τοπίο που είναι έντονα μεταβαλλόμενο προσπαθούμε να φέρουμε διαφορετικές απόψεις για να μπορέσουμε κι εμείς εδώ στην περιφέρεια να αντιληφθούμε ποιο είναι το νέο τοπίο που δημιουργείται και παράλληλα με τη δική μας φωνή να παρουσιάσουμε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε»

Ο ίδιος κάλεσε κυβέρνηση και Ευρωπαϊκή Ένωση να αποτελέσουν αρωγό των προσπαθειών, χωρίς να δημιουργούν εμπόδια. «Ευχόμαστε ότι οι τελευταίες εξελίξεις έχουν ενεργοποιήσει τα αντανακλαστικά της Ευρώπης και θα σκύψει με σοβαρότητα στα προβλήματα που αντιμετωπίζει, όχι μόνο η επιχειρηματικότητα, αλλά και η ειδικότερα η βιομηχανία.

Ας μην ξεχνάμε πως τα τελευταία χρόνια οι πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οδήγησαν στην αποβιομηχανοποίηση, πράγμα το οποίο πληρώνει πολύ ακριβά σήμερα. Ελπίζουμε ότι όλο αυτό θα είναι το εφαλτήριο για μία νέα αρχή κι εμείς θα είμαστε κοντά με όλες μας τις δυνάμεις για να παράγουμε και να προσφέρουμε όχι μόνο στις επιχειρήσεις μας, αλλά και στην τοπική κοινωνία όπως καις στο Εθνικό Ακαθάριστο Προϊόν», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Ρουπακιάς.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Σπύρος Θεοδωρόπουλος, δήλωσε πως πρέπει η Ελλάδα να αυξήσει την παραγωγικότητά της, να αυξηθούν οι επενδύσεις. Ο ίδιος σημείωσε πως ο καθένας πρέπει «να κάνει τη δουλειά του και οι επιχειρηματίες πρέπει να ασχοληθούν με το δικό τους κομμάτι και δεν χρειάζεται να αναλάβει αυτό το ρόλο το κράτος». Να σημειωθεί ότι ο Πρόεδρος του ΣΕΒ Σπύρος Θεοδωρόπουλος  στο πλαίσιο της παρέμβασή του μνημόνευσε και τη συμβολή στην επιχειρηματικότητα δύο θανόντων επιφανών στελεχών της επιχειρηματικότητας στη Ελλάδα, του Οδυσσέα Κυριακόπουλου, αλλά και του Σπύρου Μεταξά.

Η κυβέρνηση

«Μιλάμε για έναν αναπτυξιακό νόμο που θα προβλέψει πάνω από 1 δις ευρώ την επόμενη διετία, ενώ στοχεύουμε να ρίξουμε στην πραγματική οικονομία πάνω από 3,3 δις ευρώ την επόμενη τριετία. Ειδικά για τη Θεσσαλία υπάρχουν 300 εκατ. ευρώ τα οποία θα ενισχύσουν επενδύσεις οι οποίες θα ξεπερνούν το 1 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, έχουν ενταχθεί στον αναπτυξιακό νόμο 44 επενδυτικά σχέδια με οικονομική ενίσχυση 50 εκατ. ευρώ», ανέφερε ο ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Λάζαρος Τσαβδαρίδης.

«Ερχόμαστε στη Θεσσαλία για να δηλώσουμε και να επιβεβαιώσουμε τη στήριξή μας σε ένα τόπο που δοκιμάστηκε πραγματικά από τις θεομηνίες το προηγούμενο διάστημα. Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας ήταν δίπλα με χρηματοδοτικά εργαλεία και πρωτοβουλίες για να υπάρξει μία ανασύνταξη κι ανασυγκρότηση της περιοχής», ανέφερε σε δηλώσεις του ο κ. Τσαβδαρίδης.  Χαρακτήρισε τη Θεσσαλία «οικονομικό πνεύμονα» και «αναπτυξιακό πυλώνα» της ελληνικής οικονομίας κι ανακοίνωσε ότι το επόμενο διάστημα το Υπουργείο Ανάπτυξης, προχωρά στη ψήφιση ενός νέου αναπτυξιακού νόμου. Μία είδηση ιδιαίτερα σημαντική γιατί προβλέπει την στήριξη σε παραμεθόριες περιοχές και όποιες επενδύσεις γίνουν θα είναι στρατηγικής σημασίας για την κυβέρνηση.

Από την πλευρά του ο ευρωβουλευτής με τη Νέα Δημοκρατία, Δημήτρης Τσιόδρας, ανέφερε ότι «η Θεσσαλία είναι η καρδιά της παραγωγικής Ελλάδας και έχει υποστεί αρκετές φυσικές καταστροφές τα τελευταία χρόνια, ως εκ τούτου υπάρχει ανάγκη στήριξης και σε εθνικό και σε ευρωπαϊκό επίπεδο».

Από την πλευρά του ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων και Διευθυντής του Ινστιτούτου Διεθνών Υποθέσεων (ΙΔΙΣ), Κωνσταντίνος Φίλης, στάθηκε ιδιαίτερα για την εκλογή Τραμπ στις ΗΠΑ, ενώ σχολίασε και της εξελίξεις στην παγκόσμια οικονομία και των «εμπορικό πόλεμο» των μεγάλων δυνάμεων που μοιάζει να είναι αναπόφευκτος

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας