Μενού Ροή
Που βρίσκονται τα projects των EDF, Advent, ΔΕΗ – Motor Oil, Helleniq Energy, ΔΕΣΦΑ στο υδρογόνο – Επενδύσεις 2 δις. ευρώ ρέουν στη Βόρεια Ελλάδα

Στήριξη, κίνητρα, απάλειψη της γραφειοκρατίας, ταχύτητα στις διαδικασίες και κυρίως προοπτική ζητά η αγορά υδρογόνου στη χώρα μας, επιταχύνοντας ρυθμούς για την υλοποίηση projects πάνω από 2 δις. ευρώ στα σκαριά, με τη Βόρεια Ελλάδα στο επίκεντρο.

Πρόσφατα, ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία από την Ολομέλεια το νομοσχέδιο του ΥΠΕΝ για την μερική κύρωση κοινοτικής οδηγίας που ρυθμίζει και ζητήματα της αγοράς υδρογόνου, με τους ενδιαφερόμενους ωστόσο να ζητούν πολύ πιο γρήγορα βήματα, ξεκάθαρο ρυθμιστικό πλαίσιο, γκάζι στις  αδειοδοτήσεις, επιτάχυνση δημιουργίας των απαραίτητων υποδομών και συγκεκριμένα  κίνητρα στήριξης.

Νέες νομοθετικές ρυθμίσεις αναμένονται τον Σεπτέμβριο, με την αγορά αρκούντως επιφυλακτική για την ώρα.

Σύμφωνα με το νέο νόμο που ψήφισε η Βουλή, στην περίπτωση μονάδων παραγωγής υδρογόνου, απαιτείται έκδοση Βεβαίωσης Παραγωγού Υδρογόνου, έκδοση περιβαλλοντικής άδειας, έκδοση Οριστικής Προσφοράς Σύνδεσης από τον αρμόδιο Διαχειριστή [εφόσον πρόκειται για μονάδα που πραγματοποιεί έγχυση στο Εθνικό Σύστημα Φυσικού Αερίου (Ε.Σ.Φ.Α.) ή σε δίκτυο διανομής ή σε δίκτυο υδρογόνου], χορήγηση έγκρισης εγκατάστασης, σύναψη Σύμβαση Σύνδεσης (εφόσον πρόκειται για συνδεδεμένη μονάδα, ειδάλλως Σύμβαση Κατασκευής και Λειτουργίας Μονάδας Ελέγχου και Μέτρησης Υδρογόνου), και χορήγηση έγκρισης λειτουργίας.

Την ίδια στιγμή, ο γαλλικός πολυεθνικός ενεργειακός όμιλος EDF «ψήνει» μεγάλη επένδυση (θα αφορά ηλεκτροπαραγωγή μέσω υδρογόνου) εκατοντάδων εκατομμυρίων στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας, σε έκταση 20.000 στρεμμάτων.

Οι διαβουλεύσεις  και οι συζητήσεις βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη για να μπει και αυτό το project σε τροχιά υλοποίησης, με τους οιωνούς να προδιαθέτουν για θετικές εξελίξεις.

Οι κυψέλες υδρογόνου των 70 εκατ. της Advent

Την ίδια στιγμή, η Advent Technologies επενδύει πάνω από 70 εκατ. ευρώ για την παραγωγή κυψελών πράσινης ηλεκτρικής ενέργειας με πρώτη ύλη το υδρογόνο (έργο RHyno), ένα project που ανοίγει νέους αναπτυξιακούς ορίζοντες στην Κοζάνη.

Με δεδομένη την ελληνική γραφειοκρατία, ο ορίζοντας υλοποίησης του μεγαλόπνοου πλάνου της Advent (σε ιδιόκτητη έκταση στην Κοζάνη) «βλέπει» το 2030, βάσει των αρχικών εκτιμήσεων, με τις διαδικασίες αδειοδοτήσεων να υπολογίζεται πως θα ολοκληρωθούν έως το 2027.

Hellenic Hydrogen: Πράσινο υδρογόνο 70 εκατ. στο Αμύνταιο

Αναπτυξιακή ορμή στο Αμύνταιο και την ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας στοχεύει να δώσει η επένδυση (θα αγγίξει τα 70 εκατ. ευρώ, ανοίγοντας 400 θέσεις εργασίας) της Hellenic Hydrogen (κοινοπραξία μεταξύ της Motor Oil και της ΔΕΗ)  για την παραγωγή «πράσινου» υδρογόνου (οι πρώτοι τόνοι θα παραχθούν το 2027).

Σε πρώτη φάση, το υδρογόνο θα χρησιμοποιηθεί στη μονάδα Συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού-Θερμότητας Υψηλής Απόδοσης που αυτή τη στιγμή κατασκευάζεται από τη ΔΕΗ στην Καρδιά, και είναι 20% Hydrogen-ready. Παράλληλα, η χρήση του υδρογόνου στα επόμενα στάδια ανάπτυξης περιλαμβάνει τη διάθεσή του στις βαριές μεταφορές καθώς και στις εξαγωγές.

Helleniq Energy: Διυλιστήρια νέας εποχής στη Θεσσαλονίκη

Την ίδια στιγμή, η Helleniq Energy πρoχωρά το «Green Hub North», ένα επενδυτικό project άνω του 1 δισ. ευρώ, που στοχεύει στη λειτουργία των βιομηχανικών εγκαταστάσεων Θεσσαλονίκης αποκλειστικά με πράσινη ηλεκτρική ενέργεια.

Βάσει των σχεδίων του ομίλου, στο διυλιστήριο της Θεσσαλονίκης θα κατασκευαστεί φωτοβολταϊκός σταθμός από το ρεύμα του οποίου θα παράγεται «πράσινο» υδρογόνο με τη μέθοδο της ηλεκτρόλυσης όπου το νερό θα διασπάται σε υδρογόνο και οξυγόνο.

Hydrogen Backbone made in… ΔΕΣΦΑ

Το project Hydrogen Backbone που ωριμάζει ο ΔΕΣΦΑ (και έχει ενταχθεί στην έκτη λίστα των Έργων Κοινού Ενδιαφέροντος PCI) ύψους 1 δισ. ευρώ, αφορά στην κατασκευή αγωγού μεταφοράς καθαρού υδρογόνου, συνολικού μήκους 570 χιλιομέτρων που θα ξεκινά από τη Νότια Ελλάδα και θα καταλήγει στο σημείο διασύνδεσης του Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου με τη Βουλγαρία. Το έργο μάλιστα έλαβε πρόσφατα χρηματοδότηση 5,4 εκατ. από την Κομισιόν.

Ο αγωγός θα ξεκινάει από την Αττική, καταλήγοντας στα σύνορα με τη Βουλγαρία, όπου θα ενώνεται με την αντίστοιχη υποδομή μεταφοράς υδρογόνου της Βουλγαρίας, της Ρουμανίας, της Ουγγαρίας, της Σλοβακίας, της Τσεχίας με τελικό «στόχο» τη διασύνδεση με τη Γερμανία, ανοίγοντας τον δρόμο για το «χτίσιμο» του Διαδρόμου Υδρογόνου της Νοτιοανατολικής Ευρώπης (South Eastern European Hydrogen Corridor - SEEHyC). Στο παζλ μπορεί αργότερα να μπει και η Ιταλία.

Το έργο βρίσκεται αυτή τη στιγμή στη φάση της εκπόνησης της Μελέτης Βασικού Σχεδιασμού, με το χρονοδιάγραμμα να κάνει λόγο για λήψη Τελικής Επενδυτικής Απόφασης μέσα στην περίοδο 2026-2028 και εφόσον αυτή είναι θετική ο αγωγός πρόκειται να λειτουργήσει μέχρι το 2035.

Κίνητρο για τη συμμετοχή στη διαδικασία έχουν επιχειρήσεις οι οποίες σχεδιάζουν είτε να παράγουν υδρογόνο στην Ελλάδα ή στη Βουλγαρία, είτε να ενσωματώσουν την κατανάλωση ανανεώσιμου αερίου στην παραγωγική τους διαδικασία, είτε να δραστηριοποιηθούν στην εμπορία και την προμήθεια Η2.

Hydrogen Ready αγωγοί

Ο ΔΕΣΦΑ κατασκευάζει όλους τους νέους αγωγούς μεταφοράς φυσικού αερίου με προδιαγραφές «Hydrogen Ready», ώστε να είναι συμβατοί με τη μεταφορά έως και 100% υδρογόνου. Τέτοιο έργο είναι ο υπό ανάπτυξη αγωγός που θα επεκτείνει το σύστημα μεταφοράς στη Δυτική Μακεδονία, ο οποίος αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία μέσα στο 2025.

Συμβατός με την οικονομία του υδρογόνου θα είναι και ο διασυνδετήριος αγωγός αερίου Ελλάδας - Βόρειας Μακεδονίας που εκτιμάται πως μέσα στο 2025 θα μπει σε τροχιά υλοποίησης.

Το καύσιμο του μέλλοντος

Το υδρογόνο είναι ένα άχρωμο, άοσμο και άγευστο αέριο. Λειτουργεί ως ισχυρό καύσιμο και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την παραγωγή ηλεκτρισμού, τη λειτουργία οχημάτων και την παραγωγή θερμότητας.

Ως φορέας καθαρής ενέργειας, το υδρογόνο έχει τη δυνατότητα να μειώσει τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις και να συμβάλει στον βιώσιμο ενεργειακό εφοδιασμό.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας