Μενού Ροή
exxon-mobil
Πριν ανακοινώσει τις αποφάσεις της για την Ελλάδα η ExxonMobil ανακοίνωσε κέρδη ρεκόρ και φούντωσε την πολιτική κριτική εναντίον της

Η Exxon Mobil, λίγες εβδομάδες πριν ανακοινώσει τις αποφάσεις της για τις εξορύξεις στην Ελλάδα και αφού ξεκίνησε τις νέες σεισμικές γραμμές στις θαλάσσιες περιοχές «Δυτικά της Κρήτης» και «Νοτιοδυτικά της Κρήτης», αναστάτωσε τις αγορές. Ανακοίνωσε κέρδη ύψους 56 δισ. δολαρίων για το 2022, καταγράφοντας ουσιαστικά έσοδα ύψους περίπου 6,3 εκατ. δολάρια ανά ώρα σημειώνοντας όχι μόνο ρεκόρ για την εταιρεία αλλά και ιστορικό υψηλό για τη δυτική πετρελαϊκή βιομηχανία.

Σύμφωνα με το Reuters, η έκρηξη των εσόδων και των κερδών έχει ξαναφουντώσει την κριτική προς την πετρελαϊκή βιομηχανία και έχει προκαλέσει εκκλήσεις για επιβολή φόρων κερδών στις εταιρείες. Η βιομηχανία πετρελαίου ιστορικά ήταν πολιτικά συντηρητική. Οι Δημοκρατικοί πολιτικοί ήταν συχνά εχθρικοί απέναντι στον κλάδο.

Ωστόσο, οι εταιρείες πετρελαίου έχουν καταγράψει μερικά από τα μεγαλύτερα κέρδη τους κατά τη διάρκεια των δημοκρατικών κυβερνήσεων. Για παράδειγμα, ούτε ο Πρόεδρος Ομπάμα ούτε ο Πρόεδρος Μπάιντεν ήταν υποστηρικτικοί προς τη βιομηχανία πετρελαίου, αλλά η βιομηχανία κέρδισε πάρα πολύ και υπό τους δύο προέδρους.

Ο κύριος μοχλός των κερδών των εταιρειών πετρελαίου είναι απλώς η τιμή του πετρελαίου. Εάν ένας πρόεδρος προβεί σε ενέργειες που αυξάνουν τις τιμές του πετρελαίου, αυτό πιθανότατα θα αυξήσει τα κέρδη της εταιρείας πετρελαίου.
Μια πολιτική η οποία ενθαρρύνει την παραγωγή όσο το δυνατόν περισσότερου πετρελαίου οδηγεί στην αύξηση των προμηθειών πετρελαίου και στη διατήρηση των τιμών υπό έλεγχο. Η αντίθετη πολιτική περιορίζει τις γεωτρήσεις, οι οποίες τελικά μειώνουν τις προμήθειες και αυξάνουν τις τιμές. Ποια πολιτική ευνοεί περισσότερο τα υψηλότερα κέρδη της βιομηχανίας πετρελαίου;

Στην πράξη, δεν είναι τόσο απλό. Υπάρχει επίσης η πλευρά της ζήτησης της εξίσωσης και η αγορά πετρελαίου είναι παγκόσμια. Έτσι, ανεξάρτητα από το τι κάνει ένας πρόεδρος των ΗΠΑ, μπορεί να αντισταθμιστεί από τις ενέργειες του ΟΠΕΚ. Ενδιαφέρον είναι σύμφωνα με την ανάλυση του oilprices, να δει κανείς την εξέλιξη των κερδών της ExxonMobil κατά τις τέσσερις τελευταίες προεδρικές προεδρίες. Επειδή η ExxonMobil είναι η μεγαλύτερη εισηγμένη στο χρηματιστήριο εταιρεία πετρελαίου και φυσικού αερίου, αποτελεί καλό δείκτη για τη συνολική κερδοφορία του κλάδου.

Τζορτζ Μπους

Ο Τζορτζ Μπους ορκίστηκε ως ο 43ος πρόεδρος στις 20 Ιανουαρίου 2001. Ήταν πρόεδρος υπέρ του πετρελαίου, αλλά πέρασε επίσης μια ολοκληρωμένη ενεργειακή πολιτική που αύξησε την παραγωγή ανανεώσιμων πηγών και εναλλακτικών πηγών ενέργειας. Κατά την πρώτη του θητεία, η κατανάλωση πετρελαίου ανέβηκε πάνω από 20 εκατομμύρια BPD για πρώτη φορά στην ιστορία του έθνους. Η εγχώρια παραγωγή πετρελαίου έπεφτε κάθε χρόνο που ήταν στην εξουσία.
Οι τιμές του πετρελαίου ανέβηκαν σταθερά καθ' όλη τη διάρκεια των οκτώ ετών της εξουσίας Μπους. Σύμφωνα με τη βάση δεδομένων FactSet, τα καθαρά κέρδη της ExxonMobil ήταν 15,1 δισεκατομμύρια δολάρια το 2001, μειώθηκαν στα 11,0 δισεκατομμύρια δολάρια το 2002 και κορυφώθηκαν στα 45,2 δισεκατομμύρια δολάρια το 2008 λίγο πριν η ύφεση του 2008-2009 προκαλέσει την κατάρρευση των τιμών του πετρελαίου. Για τα οκτώ χρόνια που ήταν στην εξουσία ο Πρόεδρος Μπους, η ExxonMobil κέρδισε συνολικά 233,9 δισεκατομμύρια δολάρια.

Μπαρακ Ομπάμα


Ο Μπαράκ Ομπάμα έγινε ο 44ος πρόεδρος στις 20 Ιανουαρίου 2009. Η οικονομική νωθρότητα συνεχίστηκε. Σε μια αντιστροφή της μακράς πτώσης που ξεκίνησε το 1970, η παραγωγή αργού πετρελαίου θα αυξηθεί και τα τέσσερα χρόνια της πρώτης θητείας του Ομπάμα. Αλλά η παγκόσμια ζήτηση αυξανόταν επίσης, και αυτό προκάλεσε ταχεία ανάκαμψη των τιμών του πετρελαίου.

Κατά τη διάρκεια της ύφεσης που σηματοδότησε τον πρώτο χρόνο στην εξουσία του Προέδρου Ομπάμα, τα κέρδη της ExxonMobil μειώθηκαν στα 19,3 δισεκατομμύρια δολάρια. Στη συνέχεια όμως αυξήθηκαν για τα επόμενα τρία χρόνια, φτάνοντας τα 44,9 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το 2012. Κοντά στο τέλος της δεύτερης θητείας του Ομπάμα, η Σαουδική Αραβία και ο ΟΠΕΚ κήρυξαν πόλεμο τιμών στην αμερικανική βιομηχανία σχιστολιθικού πετρελαίου. Τα κέρδη της ExxonMobil μειώθηκαν στα 7,8 δισεκατομμύρια δολάρια το 2016, το τελευταίο έτος στην εξουσία του Ομπάμα.
Κατά τη διάρκεια των οκτώ ετών στην εξουσία του Ομπάμα, η ExxonMobil κέρδισε 224,8 δισεκατομμύρια δολάρια. Αν όχι για δύο γεγονότα - την ανάληψη της προεδρίας κατά τη διάρκεια μιας ύφεσης και του πολέμου τιμών του ΟΠΕΚ - τα κέρδη της ExxonMobil υπό τον Ομπάμα πιθανότατα θα είχαν επισκιάσει αυτά του Μπους.

Ντόναλντ Τραμπ

Οι τιμές ανέκαμψαν το 2017, τον πρώτο χρόνο στην εξουσία του Προέδρου Τραμπ. Η ExxonMobil κέρδισε 19,7 δισεκατομμύρια δολάρια εκείνο το έτος. Τα κέρδη θα παραμείνουν σε αυτό το εύρος τα επόμενα δύο χρόνια. Αλλά το 2020 η επιδημία Covid-19 ήταν ο κύριος μοχλός πίσω από την απώλεια 22,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων της ExxonMobil για το έτος. Στα τέσσερα χρόνια που ήταν στην εξουσία ο Τραμπ, η ExxonMobil κέρδισε 32,5 δισεκατομμύρια δολάρια.

Τζο Μπάιντεν

Όταν ο Πρόεδρος Μπάιντεν ορκίστηκε το 2021, οι τιμές του πετρελαίου ήταν σε άνοδο. Η οικονομία ανέκαμψε γρήγορα από το κραχ της πανδημίας, αλλά η παραγωγή πετρελαίου υστερούσε. Αυτό οδήγησε τις τιμές του πετρελαίου στα ύψη και, στη συνέχεια, η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία το 2022 - και η απόφαση της κυβέρνησης Μπάιντεν να διακόψει τις ρωσικές εισαγωγές - βοήθησαν να ανέβουν οι τιμές του πετρελαίου πάνω από τα 100 δολάρια το βαρέλι.

Ο Μπάιντεν προσπάθησε να το αντιμετωπίσει απελευθερώνοντας πετρέλαιο από το Strategic Petroleum Reserve, αλλά η ExxonMobil κατέγραψε κέρδη ρεκόρ 55,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2022. Κατά τα τρία πρώτα χρόνια της κυβέρνησης Μπάιντεν, η ExxonMobil ανέφερε κέρδη 114,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Έτσι, σε αντίθεση με ό,τι θα μπορούσε να σκεφτεί κανείς, κατά τις τελευταίες τέσσερις προεδρικές διοικήσεις, τα υψηλότερα κέρδη της ExxonMobil σημειώθηκαν κάτω από έναν Δημοκρατικό και η μεγαλύτερη απώλειά τους σε έναν Ρεπουμπλικανό . Ωστόσο, και στις δύο περιπτώσεις υπήρχαν ελαφρυντικοί παράγοντες που ξεπερνούσαν κατά πολύ τις πολιτικές των εκάστοτε προέδρων. Ωστόσο, η ExxonMobil κερδίζει περισσότερα χρήματα κάθε χρόνο υπό τον Πρόεδρο Μπάιντεν από ό,τι κάθε χρόνο υπό τον Πρόεδρο Τραμπ.

Η σχέση της βιομηχανίας πετρελαίου με την πολιτική ήταν πολύπλοκη. Ιστορικά, έκλινε συντηρητικά, ενώ οι Δημοκρατικοί πολιτικοί συχνά εξέφραζαν εχθρότητα απέναντί της. Ωστόσο, οι εταιρείες πετρελαίου έχουν αναπτυχθεί κατά τη διάρκεια των δημοκρατικών κυβερνήσεων. Πρόεδροι όπως ο Ομπάμα και ο Μπάιντεν, παρά το γεγονός ότι δεν ήταν θετικοί με τη βιομηχανία, επέβλεπαν σημαντικά κέρδη. Ο κύριος μοχλός αυτών των κερδών είναι οι τιμές του πετρελαίου. Οι πολιτικές που αυξάνουν τις τιμές τείνουν να ωφελούν τις πετρελαϊκές εταιρείες. Αλλά η παγκόσμια ζήτηση, οι γεωπολιτικοί παράγοντες και οι ενέργειες του ΟΠΕΚ παίζουν επίσης σημαντικό ρόλο.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας