Μενού Ροή
sdoukou
Συνάντηση Α. Σδούκου με ExxonMobil στην Αίγυπτο - Ποια είναι τα επόμενα βήματα για τις γεωτρήσεις στην Κρήτη

Ξεκινάει σήμερα στην Αίγυπτο, με τεράστιο ενεργειακό ενδιαφέρον και για τη χώρα μας η ενεργειακή έκθεση EGYPES , μια εκδήλωση που αναμένεται να συγκεντρώσει τα φώτα της παγκόσμιας ενεργειακής αγοράς. Η Ελλάδα θα εκπροσωπηθεί από υψηλόβαθμη αντιπροσωπεία με επικεφαλής την υφυπουργό περιβάλλοντος και ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου με τη συμμετοχή του διευθύνοντος συμβούλου της ΕΔΕΥΕΠ Αριστοφάνη Στεφάτου και του CEO της Helleniq Upstream Αναστάσιου Βλασόπουλου. 

Στο περιθώριο της ενεργειακής έκθεσης η κ. Σδούκου θα έχει συνάντηση με τον αντιπρόεδρο αρμόδιο για το Global Exploration της ExxonMobil Dr. John Ardill με βασικό θέμα το μέλλον των ερευνών για υδρογονάνθρακες στην Κρήτη.

Πρόκειται για τη δεύτερη συνάντηση που πραγματοποιείται μεταξύ της κ. Σδούκου και της ExxonMobil μέσα σε διάστημα λίγων ημερών καθώς στην πρόσφατη επίσκεψη της κ. Σδούκου στις ΗΠΑ στις 9 Φεβρουαρίου συναντήθηκε με τον Rochdi Younsi, Αντιπρόεδρο της Διεύθυνσης Διεθνών Κυβερνητικών Υποθέσεων της ExxonMonbil στα γραφεία της εταιρίας στην Ουάσιγκτον. Στη συνάντηση της Ουάσιγκτον είχαν συζητηθεί τα επόμενα βήματα του κοινού σχεδιασμού για την ωρίμανση των διαδικασιών που θα οδηγήσουν στην τελική επενδυτική απόφαση της ExxonMobil για την έναρξη των γεωτρήσεων στα θαλάσσια τεμάχια νότια και νοτιοδυτικά της Κρήτης.

Η αμερικανική εταιρεία έχει πλέον ολοκληρώσει την επεξεργασία των σεισμικών καταγραφών που διενεργήθηκαν για την περιοχή στα νότια και δυτικά της Κρήτης και ήρθε η ώρα για να λάβει τις αποφάσεις της σε σχέση με τη διενέργεια ερευνητικής γεώτρησης, που είναι και το επόμενο βήμα.

Οι πληροφορίες που έχουν διαρρεύσει κάνουν λόγο για εξαιρετικά ενθαρρυντικά αποτελέσματα και για απόφαση της αμερικανικής εταιρείας να προχωρήσει στη διενέργεια ερευνητικής γεώτρησης. Τα αποτελέσματα των σεισμικών ερευνών είναι πολύ καλά και το πιθανότερο σενάριο είναι η όποια κίνηση χρονικά να γίνει στα τέλη του 2025 με αρχές του 2026, υπό την προϋπόθεση ότι δε θα υπάρξει κάποια προσφυγή και δικαστική προστριβή. 

Στην περιοχή νότια και δυτικά της Κρήτης έχουν χαραχτεί και παραχωρηθεί στην κοινοπραξία ExxonMobil Helleniq Energy δύο blocks: η έκταση του block "Νοτιοδυτικά της Κρήτης" ανέρχεται σε 19.868 τετραγωνικά χιλιόμετρα, ενώ η έκταση του block "Δυτικά της Κρήτης" ανέρχεται σε 20.058 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Στην περιοχή πραγματοποιήθηκαν σεισμικές έρευνες περίπου 13.000 χιλιομέτρων και, με βάση τις προκαταρκτικές εκτιμήσεις που είχαν γίνει γνωστές, έχει εντοπιστεί ανάλογη γεωλογική δομή με βάση το μοντέλο που χρησιμοποιήθηκε για τον εντοπισμό του θαλάσσιου κοιτάσματος αερίου Ζορ στην Αίγυπτο. 

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας