Μενού Ροή
Συμφωνία του OPEC+ για μείωση στα 2 εκατ. βαρέλια ημερησίως

Εν μέσω έντονων διαφωνιών, η διαδικτυακή συνάντηση των υπουργών Πετρελαίου των κρατών μελών του OPEC+ κατέληξε σε μια προκαταρκτική συμφωνία.

Συνεδριάζουν σήμερα ο Οργανισμός Εξαγωγών Πετρελαιοπαραγωγών Χωρών (OPEC) και οι σύμμαχοι του (OPEC+) με αντικείμενο επιπλέον περικοπές στην πετρελαϊκή παραγωγή για το επόμενο έτος προκειμένου να στηριχθούν οι τιμές.

Το deal που συμφωνήθηκε καταρχήν, αλλά θα πρέπει να επικυρωθεί κατά την επόμενη πλήρη σύνοδο του καρτέλ, θα αφαιρέσει πρακτικά από τα συνολικά επίπεδα παραγωγής έως και 2 εκατ. βαρέλια ημερησίως. Δεν είναι τυχαίο ότι η εξέλιξη αυτή έφερε αμέσως άλμα στις διεθνείς τιμές του μαύρου χρυσού.

Τα μέλη του πετρελαϊκού καρτέλ συμφώνησαν σε επιπρόσθετες περικοπές ύψους 1 εκατομμυρίου βαρελιών την ημέρα ενώ παράλληλα, η Σαουδική Αραβία θα επεκτείνει τη μείωση της παραγωγής που ήδη εφαρμόζει, ύψους επίσης 1 εκατομμυρίων βαρελιών την ημέρα. 

Έγινε γνωστό ότι ενδεικτικά η Ρωσία θα μειώσει την παραγωγή της κατά 500.000 βαρέλια την ημέρα και η Αλγερία κατά 50.000 βαρέλια.

Η Σαουδική Αραβία ασκούσε εξαρχής έντονες πιέσεις στα υπόλοιπα μέλη της συμμαχίας να συμπράξουν μαζί της στον περιορισμό της προσφοράς προκειμένου να αποτραπεί η δημιουργία ενός νέου πλεονάσματος πετρελαίου το επόμενο έτος. Όμως, υπήρχαν πρακτικές διαφωνίες κυρίως ως προς τη διανομή των νέων ποσοστώσεων μεταξύ των πετρελαιοπαραγωγικών κρατών.

Σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times, το Ριάντ έφτασε στο σημείο να απειλήσει τα υπόλοιπα μέλη πως θα σταματήσει την περικοπή που εφαρμόζει μονομερώς στη δική της παραγωγή, κάτι που θα έφερνε άμεσα νέες απώλειες στις διεθνείς τιμές, αν δεν συμφωνούσαν και σε μια συλλογική μείωση της παραγωγής.

Τελικά για την τελική συμφωνία σημαντικό ρόλο φαίνεται να έπαιξε και η απόφαση των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων να ρίξουν όλο το βάρος τους στη στήριξη του Ριάντ.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας