Μενού Ροή
Πτωτικά το πετρέλαιο εν αναμονή του OPEC

Οι τιμές του πετρελαίου υποχωρούν τη Δευτέρα, την ώρα που τα βλέμματα βρίσκονται στραμμένα στη συνάντηση των μελών του OPEC η οποία είναι προγραμματισμένη για αργότερα αυτή την εβδομάδα.

Η συνάντηση είχε προγραμματιστεί για το Σαββατοκύριακο και τώρα έχει μεταφερθεί για την Πέμπτη και θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά. Σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters, ο λόγος για τον επαναπρογραμματισμό της συνεδρίαση του καρτέλ ήταν ότι η Νιγηρία και η Αγκόλα πιέζουν για αύξηση των ποσοστώσεων παραγωγής τους από τα επίπεδα που καθορίστηκαν τον Ιούνιο, αφού πλέον είναι σε θέση να παράγουν μεγαλύτερες ποσότητες.
  
Ο OPEC αναμένεται να παρατείνει τις περικοπές παραγωγής, αν όχι σε αυτήν τη συνάντηση, τότε σύντομα. Η Σαουδική Αραβία και η Ρωσία έχουν ήδη μειώσει την παραγωγή τους σε εθελοντική βάση, περισσότερο από ό,τι προβλέπουν οι ποσοστώσεις του OPEC για να στηρίξουν τις τιμές.

Ενώ ο OPEC αναμένεται να καταλήξει σε συμφωνία την Πέμπτη, η διαφωνία δείχνει τις πιέσεις που αντιμετωπίζει το μπλοκ για να κρατήσει όλα τα μέλη του ικανοποιημένα. Όλοι οι παραγωγοί πετρελαίου επωφελούνται από τις υψηλότερες τιμές, αλλά οι χώρες εποφθαλμιούν, από την πλευρά τους, να πουλήσουν όσο το δυνατόν περισσότερο πετρέλαιο για να μεγιστοποιήσουν τα έσοδά τους.
  
Η ζήτηση πετρελαίου ήταν αρκετά ισχυρή φέτος δημιουργώντας ευνοϊκές προϋποθέσεις, αλλά η δυναμική προσφορά εκτός OPEC αντιστάθμισε τη στήριξη που παρείχαν οι περικοπές. Σύμφωνα με την Υπηρεσία Πληροφοριών Ενέργειας, η παραγωγή αργού πετρελαίου στις ΗΠΑ έφτασε τον Οκτώβριο, στο ιστορικό υψηλό των 13,2 εκατομμυρίων βαρελιών την ημέρα, παρά τη συνεχιζόμενη συγκράτηση των επενδύσεων. Η Βραζιλία, η Γουιάνα και άλλες χώρες αύξησαν επίσης την παραγωγή τους. Και από τον Μάιο έως τον Σεπτέμβριο, το Ιράν -εξαιρούμενο από τους περιορισμούς των ποσοστώσεων του OPEC- αύξησε τις εξαγωγές πετρελαίου σε επίπεδα που δεν έχουν παρατηρηθεί από το 2019, καθώς η επιβολή των κυρώσεων από τις ΗΠΑ υποχώρησε, ενώ ταυτόχρονα τα διυλιστήρια στην Κίνα αγόρασαν μειωμένους όγκους. 

Σε  αυτά έρχεται να προστεθεί και το γεγονός ότι δεν παρατηρήθηκαν στην αγορά οι ελλείψεις προσφοράς που αναμένονταν, με αποτέλεσμα η αγορά πετρελαίου να παρουσιάζεται σχετικά ισορροπημένη.

Επίσης, ο πόλεμος μεταξύ Ισραήλ-Χαμάς φαίνεται ότι σε γενικές γραμμές δεν "τάραξε τα νερά” στις τιμές του πετρελαίου, όπως εκφράζονταν φόβοι αρχικά. Η Χεζμπολάχ έχει δείξει ελάχιστη προθυμία να εντείνει τις επιθέσεις και να υποκινήσει έναν πόλεμο στα βόρεια σύνορα του Ισραήλ. Το Ιράν επιδεικνύει αυτοσυγκράτηση αντί να ενθαρρύνει τους πελάτες του στην περιοχή να δημιουργήσουν όλεθρο, ίσως επειδή η περιφερειακή διπλωματία αποτρέπει την κλιμάκωση. Εν τω μεταξύ, οι καθοδικοί οικονομικοί κίνδυνοι και τα υψηλά επιτόκια κυριαρχούν στο κλίμα της αγοράς ή τουλάχιστον στις θέσεις των traders. Ωστόσο, η αγορά μπορεί να υποτιμά την απειλή της κλιμάκωσης. Προς το παρόν, ένας "γεωπολιτικός κίνδυνος" στην αγορά πετρελαίου είναι δύσκολο να διακριθεί.
  
Έτσι, το αργό πετρέλαιο Brent, που αποτελεί διεθνές σημείο αναφοράς, υποχώρησε 1,08% στα 79,64 δολάρια το βαρέλι, υποχωρώντας κάτω από τα $80 μέσα σε μια νύχτα. Αντίστοιχα, το αμερικανικό West Texas Intermediate υποχώρησε 1,27% στα 74,58 δολάρια το βαρέλι. Σημειώνεται ότι και τα δύο συμβόλαια καταγράφουν πτώση περίπου 7% φέτος.

 

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας