Οι υψηλές τιμές του πετρελαίου οδηγούν τις εταιρείες ενέργειας στη Βόρεια Ντακότα των ΗΠΑ να επιταχύνουν την ολοκλήρωση γεωτρήσεων και να αυξάνουν την παραγωγή, με τον αριθμό των παραγωγικών γεωτρήσεων να καταγράφει νέο ρεκόρ τον Αύγουστο.
«Οι εταιρείες επιταχύνουν τις εργασίες για να θέσουν τις γεωτρήσεις σε παραγωγή, επιδιώκοντας να αξιοποιήσουν τις αυξημένες τιμές του πετρελαίου», δήλωσε ο Ρίτσαρντ Σαγκς, γεωλόγος της Διεύθυνσης Πετρελαίου και Φυσικού Αερίου της πολιτείας, κατά την παρουσίαση των τελευταίων διαθέσιμων στοιχείων για τον Αύγουστο.
Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αμερικανικού αργού WTI ξεπέρασαν την περασμένη εβδομάδα τα 100 δολάρια το βαρέλι, για πρώτη φορά σχεδόν έναν μήνα, καθώς εντείνονται οι ανησυχίες ότι ο πόλεμος στο Ιράν θα μπορούσε να περιορίσει περαιτέρω την παγκόσμια προσφορά. Την Τρίτη, η τιμή του WTI διαμορφωνόταν κοντά στα 102 δολάρια το βαρέλι.
Το αργό πετρέλαιο της Βόρειας Ντακότα, το οποίο τιμολογείται σε σχέση με το WTI, διαπραγματεύτηκε τον Αύγουστο με μέση έκπτωση 4,21 δολαρίων ανά βαρέλι.
Σύμφωνα με τον Σαγκς, ο χρόνος που απαιτείται από τη διάνοιξη μιας γεώτρησης έως την προετοιμασία της για παραγωγή έχει σχεδόν υποδιπλασιαστεί από τις αρχές του έτους. Παράλληλα, οι νέες γεωτρήσεις τίθενται σε λειτουργία ταχύτερα από ό,τι συνήθως.
Ρεκόρ στις παραγωγικές γεωτρήσεις
Η επιτάχυνση των εργασιών οδήγησε τον αριθμό των παραγωγικών γεωτρήσεων στη Βόρεια Ντακότα στις 20.177 τον Αύγουστο, το υψηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί.
Στην πολιτεία λειτουργούν 36 γεωτρύπανα, έναντι 34 τον Σεπτέμβριο, ενώ δραστηριοποιούνται οκτώ συνεργεία υδραυλικής ρωγμάτωσης. Η ημερήσια παραγωγή πετρελαίου αυξήθηκε κατά 3.000 βαρέλια τον Αύγουστο, φτάνοντας τα 1,161 εκατ. βαρέλια.
Την ίδια στιγμή, διευρύνεται η διαφορά στις τιμές που πληρώνουν τα διυλιστήρια στη δυτική και την ανατολική ακτή των ΗΠΑ για το αργό πετρέλαιο της Βόρειας Ντακότα. Τον Ιούλιο, τα διυλιστήρια στη δυτική ακτή κατέβαλαν περίπου 93,51 δολάρια ανά βαρέλι, έναντι 88,27 δολαρίων στην ανατολική ακτή.
Ο Τζάστιν Κρίνγκσταντ, διευθυντής της Αρχής Αγωγών της Βόρειας Ντακότα, χαρακτήρισε τη διαφορά τη μεγαλύτερη που έχει παρατηρήσει εδώ και αρκετό διάστημα. Όπως ανέφερε, η απόκλιση κυμαίνεται συνήθως μεταξύ 0,50 και 1 δολαρίου ανά βαρέλι.
Οι τιμές στην ανατολική ακτή επηρεάζονται ιδιαίτερα από τις προμήθειες αργού που φτάνουν μέσω θαλάσσιων εισαγωγών, από την περιοχή του Κόλπου του Μεξικού και μέσω σιδηροδρόμου. Οι διαταραχές σε αυτές τις μεταφορικές ροές ενδέχεται να συνέβαλαν στη διεύρυνση της διαφοράς.
Η ζήτηση από τα διυλιστήρια παραμένει ισχυρή, σύμφωνα με τον Κρίνγκσταντ. Ωστόσο, τα ποσοστά αξιοποίησης της δυναμικότητάς τους έχουν υποχωρήσει, κυρίως στη μεσοδυτική περιοχή των ΗΠΑ, καθώς οι μονάδες εισέρχονται στην περίοδο προγραμματισμένης συντήρησης από τον Σεπτέμβριο έως τον Νοέμβριο. Παρά την υποχώρηση, τα ποσοστά παραμένουν πάνω από το 80%.
Πηγή: Reuters