Η ConocoPhillips ανακοίνωσε αύξηση του τριμηνιαίου μερίσματός της και αναθεώρησε προς τα πάνω την πρόβλεψη παραγωγής για το σύνολο του έτους, ωστόσο τα αποτελέσματα του τρίτου τριμήνου επισκιάστηκαν από τις ανησυχίες για την άνοδο του κόστους στο ήδη δαπανηρό έργο Willow στην Αλάσκα.
Το συνολικό κεφάλαιο του έργου αυξήθηκε κατά 1,5 δισ. δολάρια, φτάνοντας πλέον σε εύρος 8,5–9 δισ. δολαρίων, κυρίως λόγω του πληθωρισμού, σύμφωνα με τα στελέχη της εταιρείας. Οι μετοχές της ConocoPhillips υποχώρησαν κατά 1,5% μετά την ανακοίνωση.
«Είμαστε απογοητευμένοι από την αύξηση του κόστους, αλλά έχουμε λάβει μέτρα σε όλο το χαρτοφυλάκιό μας για να περιορίσουμε τις επιπτώσεις», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος Ryan Lance κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης με αναλυτές.
Παρά την επιβάρυνση του έργου Willow, τα κέρδη τρίτου τριμήνου ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις, καθώς η υψηλότερη παραγωγή και η μείωση των δαπανών σε άλλες δραστηριότητες αντιστάθμισαν τις χαμηλότερες τιμές πετρελαίου.
Η στρατηγική περιορισμού κόστους και ενίσχυσης της αποδοτικότητας, που περιλαμβάνει αναμενόμενες εξοικονομήσεις άνω του 1 δισ. δολαρίων από την εξαγορά της Marathon Oil ύψους 22,5 δισ. δολαρίων, βοήθησε να απορροφηθεί η πτώση 13% στις τιμές του αργού Brent σε ετήσια βάση. Η εξαγορά, που ολοκληρώθηκε πέρυσι, ενίσχυσε το χαρτοφυλάκιο σχιστολιθικού πετρελαίου στις ΗΠΑ και πρόσθεσε περιουσιακά στοιχεία στη λεκάνη Anadarko και στη Γουινέα του Ισημερινού.
Η αυξημένη παραγωγή από χερσαία κοιτάσματα στις ΗΠΑ, όπως οι λεκάνες Delaware και Eagle Ford, ανέβασε την παραγωγή τρίτου τριμήνου στα 2,4 εκατ. βαρέλια ισοδυνάμου πετρελαίου ημερησίως (boepd), αυξημένη κατά 482.000 boepd σε σχέση με πέρυσι. Για το τέταρτο τρίμηνο, η εταιρεία προβλέπει 2,30–2,34 εκατ. boepd.
Η ConocoPhillips αύξησε το κανονικό μέρισμα κατά 8%, στα 0,84 δολάρια ανά μετοχή, και αναθεώρησε προς τα πάνω την πρόβλεψη παραγωγής για το 2025 σε 2,375 εκατ. boepd, από 2,35–2,37 εκατ. boepd προηγουμένως. Παράλληλα, μείωσε την πρόβλεψη λειτουργικού κόστους για το 2025 στα 10,6 δισ. δολάρια, έναντι έως και 10,9 δισ. δολαρίων προηγουμένως.
Για το 2026, η εταιρεία προβλέπει κεφαλαιουχικές δαπάνες περίπου 12 δισ. δολαρίων, λειτουργικό κόστος 10,2 δισ. δολάρια και αύξηση παραγωγής έως 2%, χάρη σε έργα όπως το Willow και οι εγκαταστάσεις LNG στον Κόλπο του Μεξικού.
Η RBC Capital Markets χαρακτήρισε το τρίμηνο «ισχυρό» λόγω υψηλότερης παραγωγής και χαμηλότερου κόστους, ενώ η J.P. Morgan σημείωσε ότι, αν και τα κέρδη και το μέρισμα ξεπέρασαν τις προσδοκίες, η αύξηση του κόστους στο Willow κατά 17–24% περιόρισε τον ενθουσιασμό της αγοράς.
Η ConocoPhillips ανακοίνωσε προσαρμοσμένα κέρδη 1,61 δολάρια ανά μετοχή για το τρίμηνο που έληξε στις 30 Σεπτεμβρίου, ξεπερνώντας την εκτίμηση των αναλυτών (1,43 δολάρια) σύμφωνα με τα στοιχεία της LSEG.
Πηγή: Reuters