Ακόμα πιο bearish για τις προοπτικές των τιμών του πετρελαίου δηλώνει η Société Générale, εκτιμώντας πως η βουτιά κάτω από τα 50 δολάρια για το Brent δεν είναι απίθανη καθώς ο ΟΠΕΚ κινείται ταχύτητα στη μάχη για το μερίδιο αγοράς. «Το μυστικό διέρρευσε: η ομαλοποίηση της παραγωγής του ΟΠΕΚ+ έχει επιταχυνθεί και έχει τιμολογηθεί», όπως σημειώνει.
Ειδικότερα, όπως σημειώνει η γαλλική τράπεζα, οκτώ βασικά μέλη του ΟΠΕΚ+ είχαν μια δεκάλεπτη συνάντηση μέσω zoom το περασμένο Σάββατο όπου συμφώνησαν να επιταχύνουν τις αυξήσεις της παραγωγής αργού πετρελαίου, εφαρμόζοντας αύξηση 548 χιλιάδων βαρελιών την ημέρα για τον Αύγουστο, η οποία αποτελεί άλμα από τις προηγούμενες μηνιαίες αυξήσεις των 411 χιλιάδων βαρελιών την ημέρα. Η απόφαση ήταν ομόφωνη, κάτι που έρχεται σε έντονη αντίθεση με την προηγούμενη συνάντηση όπου δύο μέλη διέφεραν στις συστάσεις πολιτικής. Παράλληλα, τη Δευτέρα, ο Τραμπ αύξησε την εμπορική αβεβαιότητα αυξάνοντας τους δασμούς στην Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα, αλλά αναβάλλοντάς τους για άλλες χώρες για τρεις εβδομάδες.
«Γιατί το Brent αψήφησε και τους δύο παράγοντες και ανέβηκε», επισημαίνει η Société Générale.
Όπως εξηγεί, η πραγματικότητα είναι ότι τα αποθέματα πετρελαίου παραμένουν χαμηλά και τα ισοζύγια θα σφίξουν κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού παρά την αύξηση του ΟΠΕΚ+. Η χαλάρωση θα φανεί στα επίπεδα των αποθεμάτων, επηρεάζοντας έτσι τις τιμές. Εντωμεταξύ, δεν μπορούμε να αγνοήσουμε τους γεωπολιτικούς κινδύνους. Η επίθεση των Χούθι στην Ερυθρά Θάλασσα την Κυριακή ακολουθήθηκε αμέσως από ισραηλινές επιθέσεις στην Υεμένη. Αυτή είναι μια υπενθύμιση ότι δεν μπορούμε να αγνοήσουμε την εύθραυστη φύση της εκεχειρίας στη Μέση Ανατολή.
Επιστρέφοντας στην απόφαση του ΟΠΕΚ+, η γαλλική τράπεζα επισημαίνει ότι το αρχικό σχέδιο του ΟΠΕΚ+ τον Απρίλιο, προέβλεπε την επιστροφή 137 χιλιάδων βαρελιών την ημέρα για κάθε μήνα έως τον Σεπτέμβριο του 2026. Συνεπώς, η Σαουδική Αραβία, το Κουβέιτ, το Ιράκ, τα ΗΑΕ, η Αλγερία, το Ομάν, η Ρωσία και το Καζακστάν άρχισαν να χαλαρώνουν τις εθελοντικές περικοπές των 2,2 εκατ. βαρελιών την ημέρα. Ωστόσο, με την επερχόμενη αύξηση του Αυγούστου και τις μεγάλες αυξήσεις τους προηγούμενους μήνες, ο ΟΠΕΚ έχει επιταχύνει τα πράγματα. Σχεδόν το 80% της προγραμματισμένης αύξησης των 2,46 εκατ. βαρελιών την ημέρα (η οποία περιλαμβάνει ενίσχυση της παραγωγικής ικανότητας των ΗΑΕ) θα πρέπει να έχει αποκατασταθεί έως τον Αύγουστο, μόλις πέντε μήνες μετά το αρχικό χρονοδιάγραμμα.
Στόχος του ΟΠΕΚ+ είναι σαφώς η ομαλοποίηση της παραγωγής και η στρατηγική φαίνεται να είναι «να τελειώνει με το ζήτημα», καθώς έχει επιλέξει μια στρατηγική μεριδίου αγοράς αντί για μια στρατηγική άμυνας τιμών, όπως σημειώνει η SocGen. Έχοντας λοιπόν αυτόν τον στόχο, είναι λογικό να προχωρά το συντομότερο δυνατό.
Η απόφαση του Σαββάτου, όπως προσθέτει η γαλλική τράπεζα, νομιμοποιεί μόνο την περαιτέρω πλεονάζουσα παραγωγή, αλλά οι αλλαγές ποσοστώσεων είναι πλασματικές, όχι πραγματικές αλλαγές στην παραγωγή, καθώς ορισμένες χώρες-μέλη όπως το Καζακστάν και το Ιράκ έχουν υπερβεί τις ποσοστώσεις τους, ενώ άλλες χώρες είναι ήδη κοντά στην πλήρη παραγωγική τους ικανότητα. Για τη Σαουδική Αραβία, η οποία έχει τηρήσει τις ποσοστώσεις της, μπορεί πραγματικά να αυξήσει τόσο την παραγωγή όσο και τις εξαγωγές, αλλά μπορεί κανείς να αναμένει ότι μέρος της αύξησής τους θα διατεθεί για την εξυπηρέτηση της εγχώριας καύσης αργού πετρελαίου από επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Επίσης, δεν είναι απολύτως μυστικό ότι ο Τραμπ θέλει χαμηλότερες τιμές πετρελαίου και οι παραγωγοί του Ριάντ και των Αραβικών χωρών του Κόλπου δεν θα διστάσουν να τον… ευχαριστήσουν, τονίζει η γαλλική τράπεζα.
Τώρα, εάν επιλέξει μια ακόμη αύξηση κατά 548 χιλιάδες βαρέλια την ημέρα τον Σεπτέμβριο, θα έχει πλήρως αποδεσμεύσει τις περικοπές 10 μήνες νωρίτερα από το προγραμματισμένο. Η απόφαση του ΟΠΕΚ+ έρχεται εν μέσω αυξανόμενης οικονομικής και γεωπολιτικής αβεβαιότητας - συμπεριλαμβανομένων των συνεπειών του 12ήμερου πολέμου Ισραήλ-Ιράν και της συνεχιζόμενης αστάθειας που οφείλεται στις εμπορικές πολιτικές των ΗΠΑ. Η ομάδα των οκτώ παραγωγών εξήγησε ότι η κίνησή τους δικαιολογήθηκε από τις «σταθερές παγκόσμιες οικονομικές προοπτικές και τα υγιή θεμελιώδη μεγέθη της αγοράς», επισημαίνοντας τα χαμηλά αποθέματα και τα ισχυρά περιθώρια διύλισης. Η αβεβαιότητα σχετικά με τους δασμούς έχει παραταθεί για άλλες τρεις εβδομάδες, αλλά οι αγορές μετοχών φαίνονται ψύχραιμες.
Ως συνήθως, με υψηλά επίπεδα αβεβαιότητας, ο ΟΠΕΚ μπορεί πάντως να διακόψει προσωρινά ή να ανατρέψει τις αποφάσεις του βάσει των συνθηκών της αγοράς, τονίζει η SocGen. Η επόμενη συνεδρίασή του έχει προγραμματιστεί για τις 3 Αυγούστου, όταν τα μέλη θα αποφασίσουν για τα επίπεδα παραγωγής του Σεπτεμβρίου.
Τι σημαίνουν όλα αυτά για τις τιμές του πετρελαίου;
Όπως σημειώνει η Societe, όταν δημοσίευσε τις προβλέψεις της για τα εμπορεύματα τον Ιούνιο, παρά το γεγονός ότι βρισκόμασταν εν μέσω αυτού που αποδείχθηκε ένας πόλεμος 12 ημερών, διατήρησε τις bearish εκτιμήσεις της ς για την αγορά αργού πετρελαίου, επιμένοντας στον στόχο των 60 δολ./βαρέλι για το Brent στο τέλος του 2025 και 50 δολάρια/βαρέλι μέχρι το τέλος του 2026.
Ωστόσο, από τότε τα πράγματα έχουν γίνει ελαφρώς πιο bearish κατά την άποψή της.
Καταρχάς, η γεωπολιτική αβεβαιότητα έχει μειωθεί σημαντικά (για παράδειγμα, σύμφωνα με την Polymarket, υπάρχει πιθανότητα 32% για μια συμφωνία ΗΠΑ-Ιράν το 2025), και οι προθέσεις του ΟΠΕΚ+ για μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς έχουν γίνει ευρέως αποδεκτές και έχουν ληφθεί υπόψη.
Ο Τραμπ φαίνεται να έχει δώσει την… ευχή, του στην Κίνα να συνεχίσει να αγοράζει ιρανικό αργό πετρέλαιο, ωθώντας πολλούς αναλυτές να αναθεωρήσουν τις προβλέψεις τους για να ενσωματώσουν τις ισχυρότερες ιρανικές εξαγωγές. Το κρίσιμο σημείο της ενεργειακής πολιτικής του Τραμπ είναι η έντονη λαϊκίστική ανάγκη να διατηρηθούν οι τιμές της βενζίνης όσο το δυνατόν χαμηλότερες και η επιθυμία προώθησης της ενεργειακής κυριαρχίας μέσω της εγχώριας παραγωγής πετρελαίου. Τα 50 δολάρια/βαρέλι λειτουργούν πολύ καλά για τον Αμερικανό καταναλωτή, αλλά δεν μπορούν να συμβαδίσουν με την ανάπτυξη του σχιστολιθικού τομέα, τονίζει η SocGen.
Την Παρασκευή, ο IEA πρόκειται να δημοσιεύσει τις προβλέψεις του για το πετρέλαιο τον Ιούλιο. Θα είναι ενδιαφέρον, τονίζει η γαλλική τράπεζα, να δούμε πώς έχει προσαρμόσει τις προοπτικές ζήτησης, αλλά φαίνεται πιθανό, σύμφωνα με τις προβλέψεις της, ότι η παραγωγή σχιστολιθικού πετρελαίου των ΗΠΑ να συνεχίσει να μειώνεται. Αυτό θα αυξήσει και τις πιθανότητες για ακόμη πιο μεγάλη βουτιά των τιμών του Brent, τονίζει η Société, κάτι που σημαίνει ότι δεν αποκλείεται να δούμε χαμηλότερα επίπεδα από τα 50 δολ. το βαρέλι.