Μενού Ροή
Ρεύμα: Σε “φόντο πράσινο” και φέτος η εθνική επέτειος - Μηδενικές οι τιμές ηλεκτρικής ενέργειας

Κυριαρχούν οι ΑΠΕ στο εθνικό ενεργειακό μείγμα και φέτος καθώς σε ποσοστό 55,54% καλύπτουν τις ανάγκες για σήμερα με βάση τα στοιχεία του Χρηματιστηρίου Ενέργειας για την Αγορά της Επόμενης Μέρας.

Συγκεκριμένα για την Κυριακή 24 Μαρτίου η μέση τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας διαμορφώνεται στα 45,05 ευρώ/MWh ή στα 0,045 ευρώ/kWh (κιλοβατώρα). Μάλιστα, σύμφωνα με τα στοιχεία του Χρηματιστηρίου Ενέργειας (https://www.enexgroup.gr/el/web/guest/home¨) καταγράφηκαν μηδενικές τιμές λόγω της υπερπροσφοράς των πράσινων πηγών ενέργειας, που συμμετείχαν στο μείγμα σε ποσοστά ακόμη και 77%, αλλά και της μειωμένης, λόγω των ημερών ζήτησης. Η μέση μηνιαία τιμή διαμορφώνεται στα 71,27 ευρώ/MWh.

Σημειώνεται ότι για το Σάββατο 23/3 η τιμή ήταν στα 55,10 ευρώ/MWh διαμορφώθηκε η Τιμή Εκκαθάρισης Αγοράς (ΤΕΑ) της Αγοράς Επόμενης Ημέρας. 

 Η συνολική ζήτηση διαμορφώθηκε στις 287,56 GWh. Στο ενεργειακό μείγμα ο λιγνίτης 0,2%, το φυσικό αέριο 35,6%, τα υδροηλεκτρικά 3,7%, οι εισαγωγές 15,0% και οι ανανεώσιμες 41,4%. Οι εξαγωγές στις 14,949 MWh και οι εισαγωγές στις 21,543 MWh.

Η υψηλότερη τιμή στη διάρκεια του 24ώρου διαμορφώθηκε στα 80,42 ευρώ/MWh, ενώ το χαμηλό του 24ωρου διαμορφώθηκε στα 0,20 ευρώ/MWh. Η τιμή μειώθηκε 21% σε σχέση με την προηγούμενη ημέρα, ενώ από το Σάββατο μέχρι την Κυριακή η πτώση ήταν της τάξης 18,2%.

Ειδικά, λόγω των αργιών και της υπερποσφοράς πράσινης ενέργειας ο ΑΔΜΗΕ είναι σε εγρήγορση για περικοπές έγχυσης στο δίκτυο ρεύματος από ΑΠΕ.

Όπως άλλωστε έχει επισημάνει και με αφορμή την εικόνα που είχε καταγραφεί τις ίδιες μέρες πέρυσι, ο ΑΔΜΗΕ η υψηλή παραγωγή των ΑΠΕ που παρατηρείται την άνοιξη και το φθινόπωρο αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο για μπλακ άουτ, ειδικά, μια περίοδο χαμηλής ζήτησης όπως του Πάσχα. Σύμφωνα, μάλιστα,  με πηγές του ΑΔΜΗΕ βρέθηκε το σύστημα την 25η Μαρτίου του 2023, ημέρα αργίας με υψηλή ηλιοφάνεια και ο Διαχειριστής υποχρεώθηκε να περικόψει για κάποιες ώρες παραγωγή ΑΠΕ αλλά και εισαγωγές.

Χαρακτηριστικές για το μέγεθος των προκλήσεων που αντιμετωπίζει τις σε αυτές τις συνθήκες ο ΑΔΜΗΕ ήταν οι σχετικές αναφορές του αντιπροέδρου του Διαχειριστή, Ιωάννη Μάργαρη, στο 4ο Power & Gas Forum του 2023. «Η λειτουργία μας κινείται στα όρια», σημείωσε περιγράφοντας τις περιόδους που συνδυάζονται τα χαμηλά φορτία με τις υψηλές διεισδύσεις ΑΠΕ, προσθέτοντας καθώς το πρόβλημα θα οξύνεται όσο πλησιάζουμε στις γιορτές. Να σημειωθεί ότι ανάλογα δεδομένα καταγράφονται παγίως και το Πάσχα, φαινόμενο όχι μόνο του ελληνικού συστήματος αλλά πολλών περιοχών του Ευρωπαϊκού συστήματος από την μεγάλη διείσδυση ΑΠΕ και τη μαζική απόσυρση συμβατικών μονάδων.

 

 

   

 

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας