Την απίστευτη ιστορία μιας νέας γενιά εμπόρων που ανατρέπει τις ενεργειακές αγορές της Ευρώπης και βγάζει πολλά χρήματα από το εμπόριο ηλεκτρικής ενέργειας περιγράφει ο ενεργειακός αναλυτής του Bloomberg Javier Blas.
Όπως αναφέρει "σε οποιαδήποτε άλλη χρηματοπιστωτική αγορά, ο καιρός δεν θα είχε μεγάλη σημασία. Ίσως μερικές καθυστερημένες πτήσεις, ίσως κάποιο μποτιλιάρισμα, με μικρή συνέπεια. Αλλά στο παζάρι ηλεκτρικής ενέργειας της Ευρώπης, η κακοκαιρία ισούται με χρήματα".
Μια μικρή ομάδα ανώνυμων σε μεγάλο βαθμό εμπορικών εταιρειών με έδρα τη Δανία παρακολουθεί τον καιρό, κάνει συναλλαγές στο εμπόριο ηλεκτρικής ενέργειας και όταν σε κάποια άλλη περιοχή της Ευρώπης υπάρχει ομίχλη, αυτοί βγάζουν πολλά λεφτά.
Το 2022, ο Οργανισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη Συνεργασία των Ρυθμιστικών Αρχών Ενέργειας (ACER) ανέφερε ότι παρακολούθησε 4,4 δισεκατομμύρια συναλλαγές στις αγορές ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου — δηλαδή 139 συμφωνίες ανά δευτερόλεπτο.
Με ελάχιστη ανθρώπινη παρέμβαση, τα μηχανήματα αγοράζουν συμβόλαια ηλεκτρικής ενέργειας αξίας εκατομμυρίων ευρώ. Το στοίχημά τους; Οι βραχυπρόθεσμες τιμές ηλεκτρικής ενέργειας στην Ουγγαρία ότι θα ανέβαιναν αμέσως μετά την ανατολή του ηλίου, καθώς η ομίχλη σήμαινε ότι η ηλιακή παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας θα ήταν πολύ χαμηλότερη από την αναμενόμενη. Έγινε όπως το είχαν προβλέψει. Για λίγα λεπτά, μέχρι να σηκωθεί η ομίχλη, οι τιμές του ρεύματος εκτοξεύτηκαν και οι υπολογιστές έβγαλαν χρήματα.
"Αυτή η σκηνή —που μου διηγήθηκαν όσοι επέβλεπαν τους υπολογιστές εκείνο το πρωί—είναι εμβληματική μιας νέας φυλής εμπόρων που ανατρέπουν τις αγορές ενέργειας της Ευρώπης σε μεγάλο βαθμό εκτός οπτικού πεδίου. Αναμιγνύουν τη μαγεία των υπολογιστών και τη μετεωρολογική οξυδέρκεια με την αναταραχή της μετάβασης στην πράσινη ενέργεια και τον αντίκτυπο της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία".
«Είναι γελοίο το ποσό των χρημάτων που βγάζουν», λέει ο Mogens P. Sorensen, πρώην έμπορος ηλεκτρικής ενέργειας που έγινε σύμβουλος. «Υπάρχουν δισεκατομμύρια που κερδίζονται από το εμπόριο ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη».
Αντικατάστατησαν τις κρατικές
Εκεί που κάποτε κυριαρχούσαν οι κρατικές επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας, σήμερα κυριαρχούνοι νεοφυείς επιχειρήσεις γεμάτες τρομερά έξυπνους νεαρούς μηχανικούς που φορούν ένα χούντι με κουκούλα. Τα κεντρικά γραφεία είναι δύο γραφικές πόλεις στη βόρεια αγροτική Δανία, το Aarhus και το Aalborg, πάνω από τρεις ώρες με το τρένο από την Κοπεγχάγη.
Μόλις πριν από πέντε χρόνια, ο κλάδος ήταν μικρός, με τις κορυφαίες εταιρείες να πραγματοποιούν συνδυασμένα καθαρά έσοδα περίπου 100 εκατομμυρίων δολαρίων ετησίως, στην καλύτερη περίπτωση. Σήμερα, είναι ένα τρελό - οι ίδιες εταιρείες παρήγαγαν περίπου 5 δισεκατομμύρια δολάρια σε συνδυασμένα κέρδη το 2022, σύμφωνα με μια επισκόπηση του Bloomberg Opinion των ετήσιων λογαριασμών τους.
Τα ονόματα
Παρά τα πλούτη, οι έμποροι δεν είναι γνωστά ονόματα. Εκτός του κλάδου, λίγοι, αν υπάρχουν, έχουν ακούσει πολλά για εταιρείες όπως η Danske Commodities A/S, η Norlys Energy Trading A/S, η MFT Energy A/S, η Centrica Energy Trading A/S, η InCommodities A/S και η Nitor Energy A/ ΜΙΚΡΟ.
Και όμως, για τους Ευρωπαίους, αυτές είναι οι εταιρείες που βοηθούν να κρατήσουν τα φώτα αναμμένα. Είναι αυτοί που εξομαλύνουν την προσφορά και τη ζήτηση στο δίκτυο ανταποκρινόμενοι στις ταλαντώσεις του καιρού, αγοράζοντας και πουλώντας ενέργεια εκ των προτέρων, με τους καταναλωτές να πληρώνουν συχνά το τίμημα.
Αυτή η βραχυπρόθεσμη εμπορία ηλεκτρικής ενέργειας αποτελεί βασικό μέρος της ώθησης της Ευρώπης προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και την καταπολέμηση της κλιματικής κρίσης. Αλλά με τις κυβερνήσεις να ξοδεύουν δισεκατομμύρια σε ενεργειακές επιδοτήσεις, υποστηρίζοντας ουσιαστικά τη ζήτηση και τις επιχειρήσεις των εμπόρων, υπάρχει πραγματικός κίνδυνος ιδιωτικοποίησης των κερδών και κοινωνικοποίησης των ζημιών — αν και η βιομηχανία το αρνείται.
Ο αντίκτυπος
Καθώς οι ανανεώσιμες πηγές επεκτάθηκαν, η φύση της αγοράς άλλαξε επίσης. Ενώ ο μεγαλύτερος αντίκτυπος του καιρού ήταν κάποτε στη ζήτηση, η άνοδος των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σήμαινε ότι σύντομα άρχισε να επηρεάζει κυρίως την προσφορά. Ένα ομιχλώδες πρωινό είχε ως αποτέλεσμα λίγη ηλιακή ενέργεια. Μια ήρεμη εβδομάδα ισοδυναμούσε με μηδενική παραγωγή ανέμων. Και το αντίστροφο: Κατά καιρούς, το πρόβλημα ήταν η υπερβολική ηλιοφάνεια και ο άνεμος που σημαίνει ότι οι τιμές θα μπορούσαν να πέσουν κάτω από το μηδέν, με τους παραγωγούς να πρέπει να πληρώνουν τους καταναλωτές για να χρησιμοποιούν ενέργεια. Το ευρωπαϊκό δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας έγινε πολύ πιο δέσμιο των απότομων διακυμάνσεων των τιμών.
Οι εμπορικές εταιρείες που γεννήθηκαν κατά την απελευθέρωση της βιομηχανίας ηλεκτρικής ενέργειας είδαν μια ευκαιρία. Η μεταβλητότητα της αιολικής και ηλιακής ενέργειας απαιτούσε ένα νέο σύνολο δεξιοτήτων. Οι έμποροι έπρεπε να εργαστούν μαζί με μετεωρολόγους για να προβλέψουν την ισορροπία προσφοράς και ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας σε πραγματικό χρόνο. Αντί να πουλήσουν ή να αγοράσουν ηλεκτρισμό για μήνες ή και χρόνια πριν, όπως έκαναν οι επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας του παρελθόντος, ειδικεύτηκαν στη συντομότερη από τη βραχυπρόθεσμη αγορά ηλεκτρικής ενέργειας: τα επόμενα 30 λεπτά.
Η Danske Commodities ήταν η πρωτοπόρος, ανοίγοντας το πρώτο από τα καταστήματα εμπορίας ηλεκτρικής ενέργειας με έδρα το Aarhus. Η τοποθεσία είχε τρία πλεονεκτήματα: Ήταν στη σκανδιναβική περιοχή, όπου άνοιξαν για πρώτη φορά οι αγορές ηλεκτρικής ενέργειας. Η Δανία ήταν επίσης πρωτοπόρος στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, με την Vestas Wind Systems A/S, έναν από τους μεγαλύτερους κατασκευαστές ανεμογεννητριών, με έδρα το Aarhus. Και ως πανεπιστημιακή πόλη, η ροή των αποφοίτων ήταν αδιάκοπη. Η Danske, που σήμερα ανήκει στη νορβηγική εταιρεία πετρελαίου και φυσικού αερίου Equinor ASA, θα μπορούσε να λειτουργήσει ως εκκολαπτήριο ταλέντων. Καθώς οι έμποροι ανέβαιναν σε όλες τις τάξεις, πολλοί τελικά έφυγαν για να ανοίξουν τις δικές τους εταιρείες.
Η ήσυχη αγορά στα τέλη της δεκαετίας του 1990 και στις αρχές της δεκαετίας του 2000 τελείωνε. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, το χονδρικό κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας στην αγορά της σκανδιναβικής αγοράς της επόμενης ημέρας δεν κυμάνθηκε ποτέ πάνω από 125 ευρώ ανά MWh. Από το 2020 έως το 2023, οι τιμές κινήθηκαν κατά σχεδόν 500 ευρώ ανά MWh από την κορυφή στο κατώτατο σημείο. Σε διάστημα μόλις ενός έτους, οι τιμές της επόμενης ημέρας στη σκανδιναβική περιοχή έφτασαν στο ιστορικό υψηλό όλων των εποχών των 462,10 € τον Αύγουστο του 2022 και έπεσαν στο χαμηλό ρεκόρ των μείον 4,14 € τον Αύγουστο του 2023.
Οι διακυμάνσεις των τιμών μπορεί τώρα να είναι τεράστιες, ακόμη και σε διάστημα μιας βραδιάς, δημιουργώντας βραχυπρόθεσμες ευκαιρίες συναλλαγών αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων