Μενού Ροή
ΠτΔ – Εργαστήρι «The Cyprus Gateway»
Ξενοδοχείο Hilton, Λευκωσία, Κύπρος
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης απευθύνει χαιρετισμό στην εκδήλωση του Υπουργείου Ενέργειας και των εταιρειών δραστηριοποίησης στον τομέα των υδρογονανθράκων με τίτλο «The Cyprus Gateway: Natural Gas to Power and Liquefaction».
//
PoR – “The Cyprus Gateway” workshop
Hilton hotel, Lefkosia, Cyprus
The President of the Republic, Mr Nikos Christodoulides, addresses an event of the Ministry of Energy and the companies operating in the hydrocarbon sector titled “The Cyprus Gateway: Natural Gas to Power and Liquefaction”.
Θέλει η Κυπριακή κυβέρνηση τον EuroAsia; - Ρεπορτάζ αποκαλύπτει προβληματισμό για την οικονομική βιωσιμότητα και ελληνικές πιέσεις μέσω ΑΔΜΗΕ

Στον αέρα είναι πιθανό να τινάξει την υλοποίηση της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας Κύπρος, γνωστή ως EuroAsia Inteconnector η απροθυμία της Κυπριακής κυβέρνησης να συμμετάσχει στο έργο.

Την αποκάλυψη κάνει η έγκυρη κυπριακή εφημερίδα "Φιλελεύθερος", κάνοντας λόγο για επιφυλακτικότητα η οποία δεν πηγάζει μόνο από την καταλληλότητα ή όχι του κυπριακού ιδιωτικού φορέα υλοποίησης να φέρει σε πέρας ένα τόσο περίπλοκο και τεχνικά δύσκολο έργο, αλλά έγκειται και στον προβληματισμό που διακατέχει πολιτικά και τεχνοκρατικά στελέχη της κυβέρνησης ως προς την οικονομική βιωσιμότητα της διασύνδεσης, την πραγματική της χρησιμότητα για την κυπριακή οικονομία, δεδομένου του τεράστιου κόστους των 2 δισ., αλλά και την πιθανή αξιοποίηση εναλλακτικών λύσεων, όπως η αποθήκευση ενέργειας, για την ενεργειακή ασφάλεια του τόπου.

Το ίδιο ρεπορτάζ εκφράζει την άποψη ότι η δημοσιοποίηση ανεπισήμως μέσω διαρροών του ενδιαφέροντος του ΑΔΜΗΕ για την ανάληψη της διαχείρισης του μεγαλεπήβολου έργου, εντάσσεται στην διακριτική πίεση της ελληνικής κυβέρνησης προς την Κυπριακή, προκειμένου να αναλάβει ενεργό ρόλο στο έργο με την παραχώρηση κρατικών εγγυήσεων για την λήψη του δανείου των 580 εκατ. ευρώ από την Ευρωπαική Τράπεζα Επενδύσεων.

Σε αυτή την κατεύθυνση εντάσσεται και η φημολογούμενη πρόθεση της κυπριακής Κυβέρνησης να λάβει τις αποφάσεις της ως προς τη συμμετοχή της ή όχι στο έργο -και με ποιον τρόπο- αφού λάβει στα χέρια της τη μελέτη βιωσιμότητας που ανέθεσε σε διεθνή οίκο.

Τα προκαταρκτικά πορίσματα της μελέτης αναμένονται, βάσει της συμφωνίας που έγινε, μέσα ή τέλη Οκτωβρίου, ωστόσο το συμβόλαιο προβλέπει συνέχιση της μελέτης στη βάση προκαθορισμένων πεδίων διερεύνησης.

Εμπλοκή μέσω ΑΔΜΗΕ;

Συνάγεται από διάφορες πηγές ότι η ελληνική πλευρά θεωρεί πως με την προωθούμενη λειτουργική περιθωριοποίηση της σημερινής ηγεσίας της EuroAsia Interconnector σε σχέση με την προώθηση της διασύνδεσης και την άμεση πλέον εμπλοκή του ΑΔΜΗΕ, διευκολύνεται η κυπριακή Κυβέρνηση να εμπλακεί ουσιαστικά στο δαπανηρό έργο.

Άλλωστε, το τελευταίο διάστημα οι πλείστοι από τους εμπλεκόμενους άφηναν να διαρρεύσει ότι υπό μια νέα διοίκηση ή μετοχική σύνθεση στη EuroAsia ή με την ανάληψη της διαχείρισης του έργου από τον ΑΔΜΗΕ θα εκλείψουν οι λόγοι των επιφυλάξεων που διατηρεί η κυπριακή Κυβέρνηση.

Τι θα γίνει με τη Nexans;

Υπό αυτά τα δεδομένα, μοιάζει απίθανο να είναι σε θέση η κυπριακή Κυβέρνηση να πάρει κάποια δεσμευτική απόφαση πριν τον Δεκέμβριο, αν όχι και αργότερα.

Από την άλλη, η συμφωνία της EuraAsia με τη νορβηγική Nexans για τα καλώδια «τρέχει» και προβλέπει συγκεκριμένες οικονομικές υποχρεώσεις – ορόσημα για την κυπριακή εταιρεία.

Αν οι υποχρεώσεις αυτές δεν ικανοποιούνται εμπρόθεσμα, όπως λέγεται εντόνως ότι συνέβη με συγκεκριμένη δέσμευση της εταιρείας αρχές Σεπτεμβρίου, παρά τη διάψευση από μέρους του CEO Νάσου Κτωρίδη, είναι πιθανό η Nexans να αποδεμευτεί από τη συμφωνία, με δυσμενείς συνέπειες για το έργο και τη χορηγία των 657 εκατ. από την ΕΕ.

Η τελευταία φέρεται ικανοποιημένη από την προσφορά του ΑΔΜΗΕ για ανάληψη του έργου από τη EuroAsia.

Υπεισέρχεται εν ολίγοις και θέμα έγκαιρης λήψης αποφάσεων από τους «παίκτες» ή δυνητικούς «παίκτες» στην προώθηση του έργου, περιλαμβανομένης και της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Η οποία, ωστόσο, εμφανίζεται να μην βλέπει με καλό μάτι την παραχώρηση κρατικών εγγυήσεων στη EuroAsia για λήψη δανείου από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, όποιος και αν έχει το πάνω χέρι στο έργο. Εξακολουθεί να είναι πιο ελκυστική για το κράτος η συμμετοχή του στην επένδυση, με ρόλο και λόγο, νοουμένου ότι το έργο θα προκριθεί από τη μελέτη που είναι σε εξέλιξη.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας