Μενού Ροή
Κύπρος: Σταδιακή πτώση στη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας λόγω πτώσης θερμοκρασίας

Σταδιακή πτώση παρατηρείται στη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας αυτή την περίοδο παρά την επιστροφή του κόσμου από τις διακοπές, αφού ταυτόχρονα έπεσε και η θερμοκρασία, ανέφερε στο ΚΥΠΕ η αναπληρώτρια εκπρόσωπος Τύπου του Διαχειριστή Συστήματος Μεταφοράς Κύπρου (ΔΣΜΚ), Χαρά Κουσιάππα.

Ερωτηθείσα από το ΚΥΠΕ για τα επίπεδα κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας, η κ. Κουσιάππα, ανέφερε ότι παρατηρείται μια σταδιακή πτώση στη ζήτηση αυτή την περίοδο, αφού ο κόσμος επέστρεψε από τις διακοπές και σε ρυθμούς καθημερινότητας, αλλά ταυτόχρονα έπεσε και η θερμοκρασία σε πολλές ώρες της ημέρας. Η ζήτηση, πρόσθεσε, ανέρχεται καθημερινά γύρω στα 870 μεγαβάτ κατά τις ώρες αιχμής που είναι μεταξύ 1400 με 1600.

Είπε ότι το βράδυ η κατανάλωση ανέρχεται γύρω στα 800 μεγαβάτ, με τη συμβατική παραγωγή, ενώ την ημέρα η ζήτηση είναι γύρω στα 870 μαζί με τα φωτοβολταϊκά.

Σημείωσε ότι χθες Τετάρτη είχε καταγραφεί γύρω στις 14.30, κατανάλωση 863 μεγαβάτ, που ήταν η ψηλότερη για την χθεσινή ημέρα.

Όσον αφορά στο πότε αναμένεται αύξηση κατανάλωσης λόγω χαμηλών θερμοκρασιών, η κ. Κουσιάππα είπε ότι αυτό εξαρτάται πάντα από τον καιρό. Είπε ότι το 2022 η μέγιστη ζήτηση – 1062 μεγαβάτ – καταγράφηκε τέλη Ιανουαρίου, ενώ το 2023, ήταν 974 μεγαβάτ η μέγιστη ζήτηση, στις 8 Φεβρουαρίου. Δηλαδή, σημείωσε, γύρω στον Ιανουάριο-Φεβρουάριο συνήθως καταγράφεται η μέγιστη ζήτηση οπότε, μετά από αυτή την περίοδο που θα πέφτει σταδιακά, η ζήτηση ξεκινά να αυξάνεται σταδιακά εκτός αν υπάρξουν ακραία καιρικά φαινόμενα.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας