Μενού Ροή
ΔΕΔΔΗΕ: Ζητεί αυξήσεις στις “ταρίφες” για νέες συνδέσεις στη Μέση και Χαμηλή Τάση - Οι λόγοι

Την αναπροσαρμογή του Τιμοκαταλόγου Συστήματος Συμμετοχών Καταναλωτών ζητεί ο ΔΕΔΔΗΕ στο πλαίσιο σχετικής δημόσιας διαβούλευσης της Ρυθμιστικής Αρχής Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων, ανακοινώνει την έναρξη δημόσιας διαβούλευσης επί της εισήγησης του ΔΕΔΔΗΕ (https://www.raaey.gr/energeia/diavoulefseis/115799/).

Συγκεκριμένα, αναφορικά με το Σύστημα Συμμετοχών Σύνδεσης Καταναλωτών Χαμηλής και Μέσης Τάσης ο ΔΕΔΔΗΕ, με βάση επιστολή  επιστολή του διευθύνοντος Συμβούλου του Διαχειριστή Τάσου Μάνου προς την Αρχή, εισηγείται:

Α. Την Αναπροσαρμογή του Τιμοκαταλόγου Συστήματος Συμμετοχών. Ο ισχύων Τιμοκατάλογος είναι εδώ.

Β. Τον Επιμερισμό κόστους Συμμετοχής καταναλωτών ΜΤ, μεταβατικά στο 50% του συνολικού κόστους σύνδεσης, όπως αυτό θα προκύπτει από το υφιστάμενο Σύστημα Συμμετοχών και τον Αναθεωρημένο Κατάλογο του Α.

Αναλυτικά στην επιστολή  τονίζεται ότι ο τιμοκατάλογος του Συστήματος Συμμετοχών για τη σύνδεση καταναλωτών Χαμηλής Τάσης (ΧΤ) & Μέσης Τάσης (ΜΤ) που είναι σε ισχύ, αναθεωρήθηκε το 2007. “Έκτοτε και μέχρι σήμερα, δεν ανέκυψε η ανάγκη για εκ νέου αναθεώρηση του Τιμοκαταλόγου, βάσει της σχετικής πρόβλεψης περί ετήσιας αναπροσαρμογής και των διατάξεων του Κώδικα Διαχείρισης του ΕΔΔΗΕ” αναφέρει ο Διαχειριστής και συμπληρώνει: 

“Σύμφωνα με τα απολογιστικά στοιχεία των ετών 2022 – 2024 αναφορικά με το κόστος υλοποίησης των έργων σύνδεσης Καταναλωτών και του ύψους των συμμετοχών αυτών, καταδείχθηκε ότι: 

α) Η ανάκτηση του κόστους σύνδεσης μέσω των Συμμετοχών για το σύνολο των καταναλωτών για τα έτη 2022, 2023 και 2024 ανήλθε σε 84%, 78% και 67% αντίστοιχα, σημειώνοντας μια συνολική ποσοστιαία μείωση των συμμετοχών καταναλωτών της τάξης του 6% μεταξύ των ετών 2022 – 2023 και 11% μεταξύ των ετών 2023-2024, και 

β) η μεγαλύτερη μείωση στο ποσοστό κάλυψης των δαπανών παρουσιάζεται σε περιοχές με υπόγεια δίκτυα και σε απομακρυσμένες περιοχές.

Με βάση τον ΔΕΔΔΗΕ, “βασικότερος λόγος που καταγράφεται η ανωτέρω διαφορά οφείλεται στην αύξηση του εργολαβικού κόστους και του κόστους αναλωσίμων υλικών, κόστη βάσει συμβάσεων που καταρτίστηκαν έπειτα από δημόσιο διαγωνισμό. Ως εκ τούτου, προκύπτει σημαντική απόκλιση μεταξύ του κόστους σύνδεσης και του ύψους των συμμετοχών που καταβάλλουν οι Καταναλωτές, η οποία επιβαρύνει σύνολο των χρηστών του Δικτύου μέσω των Χρεώσεων Χρήσης Δικτύου.

Ως μεταβατική ρύθμιση, μέχρι την υποβολή και έγκριση της νέας μεθοδολογίας, προτείνεται ο Καταναλωτής ΜΤ να καταβάλλει το 50% επί του συνολικού κόστους σύνδεσης, όπως αυτό θα προκύπτει με το υφιστάμενο Σύστημα Συμμετοχών και τον αναθεωρημένο Τιμοκατάλογο, εξαιρουμένου του κόστους του μετρητή, το οποίο θα επιβαρύνει αποκλειστικά τον Καταναλωτή.”

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας