Μενού Ροή
Νέα σχέδια από το Κατάρ για την ενίσχυση της παραγωγής LNG

Το Κατάρ σχεδιάζει να επεκτείνει τις εξαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου εν μέσω της αυξανόμενης ζήτησης και της παύσης των αναπτυξιακών έργων στις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε την Κυριακή ο υπουργός Ενέργειας της χώρας Saad Al-Kaabi, το Καταρ θα αναπτύξει ένα νέο έργο 16 εκατομμυρίων τόνων ετησίως πριν από το τέλος αυτής της δεκαετίας, ανεβάζοντας την ετήσια παραγωγική ικανότητα σε 142 εκατομμύρια τόνους μέχρι το 2030.  Η ανακοίνωση του Κατάρ έρχεται καθώς οι τιμές του φυσικού αερίου στις ΗΠΑ διαπραγματεύονται κοντά στο χαμηλό όλων των εποχών, εάν προσαρμοστούν στον πληθωρισμό μετά από μια δεκαετία μετεωρικών αυξήσεων της παραγωγής, που κατέστησαν τις ΗΠΑ έναν από τους κορυφαίους εξαγωγείς πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη μειώθηκαν επίσης απότομα παρά την πτώση των ρωσικών προμηθειών, αφού οι ΗΠΑ και το Κατάρ συνέβαλαν στην αντικατάσταση των χαμένων όγκων. Ο Kaabi είπε ότι οι αγορές φυσικού αερίου στην Ασία θα συνεχίσουν να αναπτύσσονται και η Ευρώπη θα χρειαστεί ακόμα περισσότερο φυσικό αέριο για το άμεσο μέλλον. Εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι υπάρχει μεγάλο μέλλον για το φυσικό αέριο για τουλάχιστον 50 χρόνια μπροστά και όποτε μπορούμε τεχνικά να κάνουμε περισσότερα, θα κάνουμε περισσότερα», είπε σε συνέντευξη Τύπου για να ανακοινώσει την επέκταση στη Ντόχα.

«Βλέπουμε ότι η Ευρώπη θα χρειάζεται φυσικό αέριο για πολύ, πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα. Αλλά η ανάπτυξη στην Ασία θα είναι σίγουρα μεγαλύτερη από την ανάπτυξη στην Ευρώπη, βασικά λόγω της πληθυσμιακής αύξησης», πρόσθεσε. Με αυτήν την πρόσθετη ώθηση, η συνολική επέκταση του North Field από 77 mtpa σε 142 mtpa έως το 2030 αντιπροσωπεύει αύξηση της παραγωγής κατά 85%. Το Κατάρ συγκαταλέγεται μεταξύ των κορυφαίων εξαγωγέων υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στον κόσμο, για τον οποίο ο ανταγωνισμός έχει αυξηθεί από την αρχή του πολέμου στην Ουκρανία, τον Φεβρουάριο του 2022.

Παρά την πτώση της τιμής, όλοι οι μεγάλοι παραγωγοί φυσικού αερίου, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, της Αυστραλίας και της Ρωσίας, θέλουν να αυξήσουν την παραγωγή, ποντάροντας στην περαιτέρω αύξηση της ζήτησης και ανησυχούν ότι το φυσικό αέριο τους μπορεί να μην χρειάζεται σε δεκαετίες από τώρα, εάν η μετάβαση στην ενέργεια κάνει την πράσινη ενέργεια φθηνότερη. Αυτή η τελευταία επέκταση μπορεί να μην είναι η τελευταία για τον ενεργειακό γίγαντα του Κόλπου. Ο Κάαμπι είπε ότι η αξιολόγηση των δεξαμενών φυσικού αερίου του Κατάρ θα συνεχιστεί και η παραγωγή θα επεκταθεί περαιτέρω εάν υπήρχε ανάγκη της αγοράς.

 

 

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας