Μενού Ροή
Βουλγαρία εναντίον Gazprom: Αγωγή για την παροχή φυσικού αερίου

Το βουλγαρικό υπουργείο Ενέργειας ετοιμάζει αγωγή διαιτησίας κατά της ρωσικής κρατικής εταιρείας φυσικού αερίου Gazprom για την αναστολή των προμηθειών φυσικού αερίου τον Απρίλιο του 2022, αφού η Βουλγαρία αρνήθηκε να πληρώσει σε ρωσικά ρούβλια, ανακοίνωσε την Τρίτη ο υπουργός Ενέργειας της υπηρεσιακής κυβέρνησης Rossen Hristov.

Η Βουλγαρία και η Πολωνία ήταν τα πρώτα κράτη μέλη της ΕΕ που υπέστησαν περικοπές ρωσικού φυσικού αερίου, αφού αρνήθηκαν να πληρώσουν σε ρωσικά ρούβλια κατά παράβαση των συμβάσεων σε δολάρια.

Η ανακοίνωση της υπόθεσης διαιτησίας έγινε λίγες ώρες πριν από την αντικατάσταση της υπηρεσιακής κυβέρνησης από μια νέα, εκλεγμένη κυβέρνηση που υποστηρίζεται από τα φιλοευρωπαϊκά κόμματα.

Τους τελευταίους δέκα μήνες, η υπηρεσιακή κυβέρνηση του προέδρου Rumen Radev επέδειξε δημόσια παθητικότητα στο θέμα της αναζήτησης αποζημίωσης για την αναστολή των ρωσικών προμηθειών φυσικού αερίου, η οποία προκάλεσε σοβαρές ζημιές στη βουλγαρική οικονομία και αύξηση του πληθωρισμού.

Η κυβέρνηση Radev προσπάθησε αρχικά να διαπραγματευτεί την αποκατάσταση της παροχής.

Λόγω του φιλοδυτικού προφίλ της νέας κυβέρνησης, υπάρχουν προσδοκίες ότι θα επιδείξει πολύ μεγαλύτερη δραστηριότητα και θα προσφύγει στο διαιτητικό δικαστήριο για τις οικονομικές αξιώσεις της Βουλγαρίας έναντι της Gazprom.

Ο Hristov δήλωσε ότι προσπάθησε να ανανεώσει τις επαφές με την Gazprom και ζήτησε να αποκατασταθεί η προμήθεια φυσικού αερίου, αλλά η ρωσική εταιρεία αρνήθηκε να δώσει σαφή απάντηση.

Απαντώντας στη EURACTIV τον Μάρτιο του 2023, η διοίκηση του Hristov ανέφερε ότι δεν είχε ληφθεί καμία απόφαση για την κατάθεση προσφυγής σε διαιτησία κατά της Gazprom και ότι δεν είχαν ληφθεί μέτρα για την προετοιμασία της διαιτητικής διαδικασίας.

Την Τετάρτη, ο δικηγόρος διεθνούς διαιτησίας Metodi Baikushev επέκρινε τη βουλγαρική κυβέρνηση για την παθητικότητά της έναντι της Gazprom και προειδοποίησε ότι η Ρωσία θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει την περίπτωση μιας υβριδικής επιχείρησης για να αποσταθεροποιήσει τη νέα φιλοδυτική κυβέρνηση, καθώς εύκολα θα υπήρχαν φιλορωσικές φωνές που θα έλεγαν ότι πρόκειται για έναν κίνδυνο που δημιουργούν οι φιλοδυτικοί πολιτικοί αρνούμενοι να πληρώσουν σε ρούβλια.

«Ανησυχώ ότι μία από τις επιθέσεις κατά της νέας κυβέρνησης μπορεί να προέλθει από την Gazprom Export, με την (πρώτη) να προβάλλει αξίωση κατά της Βουλγαρίας. Είναι προφανές ότι η Ρωσική Ομοσπονδία δεν έχει κανένα πρόβλημα να κάνει κάτι τέτοιο ως υβριδική επίθεση, ανεξάρτητα από το αν θα χάσει μια τέτοια υπόθεση», σχολίασε ο δικηγόρος Baikushev στο διαδικτυακό talk show του Βούλγαρου δημοσιογράφου Veselin Dremdzhiev.

Ένα παρόμοιο φιλορωσικό αφήγημα χρησιμοποιήθηκε αμέσως από φιλορώσους δημοσιογράφους, εμπειρογνώμονες και πολιτικούς ηγέτες μετά την αναστολή των προμηθειών, οι οποίοι παρουσίασαν τη Βουλγαρία ως πλήρως εξαρτημένη από την απόφαση του Κρεμλίνου.

Πηγή: euractiv.gr

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας