Μενού Ροή
Κομισιόν: Ασαφής η απεξάρτηση της Αυστρίας από το ρωσικό αέριο

Η Αυστρία δεν διαθέτει ένα σαφώς καθορισμένο βραχυπρόθεσμο σχέδιο για τη μείωση των εισαγωγών ρωσικού φυσικού αερίου, δήλωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο πλαίσιο της επανεξέτασης του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου την Τετάρτη (24 Μαΐου).

Στο πλαίσιο της αναθεώρησης του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξετάζει τις οικονομικές, δημοσιονομικές και κοινωνικές πολιτικές των κυβερνήσεων της ΕΕ, παρέχοντας στοχευμένες συμβουλές ώστε να βοηθήσει στο συντονισμό των πολιτικών των κρατών μελών και στην αποφυγή του χρέους, των δημοσιονομικών ελλειμμάτων και των καθυστερήσεων στις μεταρρυθμίσεις.

Για την Αυστρία, η Επιτροπή διαπίστωσε ότι η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία εξέθεσε την ευπάθεια της ασφάλειας του ενεργειακού εφοδιασμού.

Παρ’ όλα αυτά, η Αυστρία κατάφερε να μειώσει το μερίδιο των ρωσικών εισαγωγών φυσικού αερίου σε σύγκριση με τις συνολικές εισαγωγές φυσικού αερίου από 80% το 2021 σε 57% το επόμενο έτος, αναφέρει το αυστριακό πρακτορείο ειδήσεων.

Ωστόσο, η χώρα εξακολουθεί να αντιμετωπίζει «μεγάλες προκλήσεις» όσον αφορά την ενεργειακή ασφάλεια, ακόμη και μετά τη λήψη μέτρων όπως η δημιουργία ενός στρατηγικού αποθέματος φυσικού αερίου, σύμφωνα με την Επιτροπή.

Επιπλέον, «το δυναμικό για την παραγωγή και τη μεταφορά ανανεώσιμων αερίων δεν έχει ακόμη αξιοποιηθεί επαρκώς», κατέληξε η Κομισιόν.

Ως εκ τούτου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνιστά στην Αυστρία να επιταχύνει τη χρήση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και να προωθήσει τη δημιουργία των απαραίτητων υποδομών, ιδίως μέσω απλούστερων διαδικασιών έγκρισης.

Πρέπει επίσης να βελτιωθεί η ενεργειακή απόδοση, να μειωθούν οι εκπομπές, ιδίως στις μεταφορές, και να δοθεί μεγαλύτερη προσοχή στην «πράσινη μετάβαση» στην εκπαίδευση, πρόσθεσε η Επιτροπή στην ανακοίνωσή της.

Αντιδρώντας στις διαπιστώσεις της Επιτροπής, το φιλελεύθερο NEOS επέκρινε έντονα την αυστριακή κυβέρνηση επειδή δεν διαθέτει σχέδιο για τη μείωση της εξάρτησης από το ρωσικό φυσικό αέριο.

«Τώρα η κυβέρνηση έχει μπει σε ένα φαύλο κύκλο φτώχειας: ακόμη και μετά από περισσότερο από ένα χρόνο πολέμου, είμαστε ο καλύτερος πελάτης του Πούτιν και μπορούμε να εκβιαστούμε ανελέητα», δήλωσε η ευρωβουλευτής του NEOS Claudia Gamon.

«Και συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε τις ρωσικές βόμβες στην Ουκρανία», πρόσθεσε.

Euractiv

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας