Η κυβέρνηση της Κροατίας ανακοίνωσε την ολοκλήρωση των εργασιών στον βασικό αγωγό φυσικού αερίου Ζάμποκ–Λούτσκο, ένα στρατηγικό έργο που χρηματοδοτήθηκε μέσω του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Συνολικά, έχουν επενδυθεί περίπου 530 εκατ. ευρώ σε έργα που ενισχύουν τον ρόλο της Κροατίας ως περιφερειακού ενεργειακού κόμβου και βασικής οδού μεταφοράς φυσικού αερίου προς την Ουγγαρία, τη Σλοβενία και τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη.
Στο πλαίσιο των παρεμβάσεων, επεκτάθηκαν τα δίκτυα αγωγών και αυξήθηκε η δυναμικότητα του τερματικού σταθμού LNG από 2,9 σε 6,1 δισ. κυβικά μέτρα ετησίως.
Με την ολοκλήρωση των αγωγών Μποσίλγεβο–Σίσακ και Σίσακ–Κοζάρατς, η δυνατότητα μεταφοράς φυσικού αερίου προς την Ουγγαρία αυξάνεται στα 3,5 δισ. κυβικά μέτρα ετησίως, ενώ προς τη Σλοβενία φθάνει τα 1,5 δισ. κυβικά μέτρα.
Ο επικεφαλής του ουγγρικού διαχειριστή συστήματος μεταφοράς φυσικού αερίου FGSZ, Szabolcs I. Ferencz, αναφέρθηκε στην ανάγκη απεξάρτησης από το ρωσικό φυσικό αέριο και στον ανασχεδιασμό των περιφερειακών ενεργειακών ροών, στο πλαίσιο του 7ου LNG Summit της Βουδαπέστης.
Πηγή: ceenergynews