Μενού Ροή
Έρχεται νέο μαχαίρι στα νέα έργα ΑΠΕ αλλά και κίνητρα για όσους επενδύσουν σε μπαταρίες

Ολικό λίφτινγκ στους διαγωνισμούς έργων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, επιχειρεί το Υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος, με στόχο να δημιουργηθεί ο απαραίτητος ηλεκτρικός χώρος.

Όπως προανήγγειλε η υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Αλεξάνδρα Σδούκου, στο τριήμερο συνέδριο του ΥΠΕΝ «Ενεργειακή Ασφάλεια και Πράσινη Ανάπτυξη» οι περικοπές ισχύος των έργων θα συνεχιστούν και μάλιστα ενισχυμένες, καθώς ο ηλεκτρικός χώρος δεν είναι απεριόριστος, ενώ παράλληλα θα προβλέπει ως δέλεαρ σε νέους επενδυτές την λειτουργική ενίσχυση των έργων με σταθερές ταρίφες σε περίπτωση που κάνουν χρήση μπαταριών.

«Αυτή τη στιγμή φτιάχνουμε το απαραίτητο θεσμικό πλαίσιο και τις απαραίτητες υπουργικές αποφάσεις που χρειάζονται ώστε να συνεχίσουμε να κάνουμε διαγωνισμούς ΑΠΕ με μία ενισχυμένη περικοπή στα έργα, την οποία όμως θα γνωρίζει εκ των προτέρων ο επενδυτής. Αναφέρομαι κυρίως στα 16 GW έργων που έχουν όρους συνδέσεις στα χέρια τους», ανέφερε η κυρία Σδούκου.

«Περίπου τα μισά από τα έργα με όρους σύνδεσης, ίσως είναι η δεξαμενή εκείνων που περιμένουν για να συμμετάσχουν στις διαγωνιστικές διαδικασίες» πρόσθεσε η υφυπουργός. Όπως τόνισε, «αν θεσμοθετήσουμε μια διαδικασία να γίνονται μεν διαγωνισμοί για έργα ΑΠΕ, αλλά με μία παραπάνω περικοπή, αυτό σίγουρα αμέσως θα δημιουργήσει ένα καινούργιο ηλεκτρικό χώρο».

Πίσω από τα 16 GW (γιγαβάτ) που έχουν όρους σύνδεσης, έρχονται άλλα 35 γιγαβάτ που βρίσκονται στην …πόρτα για να λάβουν όρους σύνδεσης, σημείωσε. «Εμείς δεν θέλουμε να σταματήσει αυτή η ροή μόνο σε όσους έχουν λάβει έως τώρα όρους σύνδεσης, γιατί υπάρχει και μια σημαντική δεξαμενή έργων που δεν έχουν πάρει όρους σύνδεσης. Για να πάρουν όμως πρέπει να δημιουργηθεί καινούργιος ηλεκτρικός χώρος», επεσήμανε, αναφέροντας ότι θα πρέπει παράλληλα να γίνει και το μεγάλο ξεκαθάρισμα των 16 γιγαβάτ από τα βαλτωμένα έργα που δεσμεύουν ηλεκτρικό χώρο.

Επιπλέον, η υφυπουργός υπογράμμισε ότι ετοιμάζεται ένα χρονοδιάγραμμα, το οποίο θα είναι σαφές και ξεκάθαρο για τους επενδυτές. «Θα πρέπει να βγάλουμε μια υπουργική απόφαση στην οποία θα ορίσουμε τί διαγωνισμούς θα κάνουμε το 2024, το 2025 και το 2026, τι ισχύ θα βγάλουμε, αν θα είναι κοινοί διαγωνισμοί (σ.σ. όλων των τεχνολογιών), διαγωνισμοί ΑΠΕ με μπαταρία κλπ. Νομίζω ότι αυτό περιμένουν να δουν οι ενδιαφερόμενοι», σημείωσε η κ. Σδούκου.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας