Μενού Ροή
Ινδοί ερευνητές βρήκαν τις ιδανικές τοποθεσίες για εγκαταστάσεις φωτοβολταικών

Οι μονάδες ηλιακής ενέργειας συνήθως υπολειτουργούν λόγω μιας σειράς παραγόντων, όπως η επιλογή της λάθος τοποθεσίας ή η λάθος τεχνολογία, το περιβάλλον, η ρύπανση, οι ακραίες καιρικές συνθήκες και η βρωμιά.

Ινδοί ερευνητές στο IIT Mandi αξιολόγησαν επτά ηλιακές φωτοβολταϊκές εγκαταστάσεις της εταιρείας NTPC στην Ινδία με στόχο να προσδιορίσουν την ηλιακή φωτοβολταϊκή εγκατάσταση με τις καλύτερες επιδόσεις όσον αφορά το κόστος, το περιβάλλον, την τεχνική τεχνική και την τοποθεσία. Οι ερευνητές είπαν ότι η μεθοδολογία που χρησιμοποιήθηκε στη μελέτη τους θα βοηθήσει τους υπεύθυνους λήψης αποφάσεων να βρουν τις κατάλληλες τοποθεσίες για ηλιακούς σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής. 

Οι ερευνητές επέλεξαν τα ακόλουθα κριτήρια με φθίνουσα σειρά σπουδαιότητας: οικονομικά, τεχνικά, περιβαλλοντικά και συνδεσιμότητα. Έδωσαν τη μεγαλύτερη σημασία στα οικονομικά κριτήρια λόγω του μεγάλου αρχικού κόστους επένδυσης που σχετίζεται με τις φωτοβολταϊκές εγκαταστάσεις και του υψηλού κόστους λειτουργίας και συντήρησης. 

Οι περιοχές

Η επιλογή των ηλιακών φωτοβολταϊκών εγκαταστάσεων Dadri, Port Blair, Ramagundam, Talcher Kaniha, Faridabad, Unchahar και Singrauli βασίστηκε σε δύο βασικούς παράγοντες. Πρώτον, όλα αυτά τα εργοστάσια κατασκευάζονται από την ίδια εταιρεία, την NTPC. Δεύτερον, αντιπροσωπεύουν συλλογικά ένα ευρύ φάσμα των κλιματικών συνθηκών της Ινδίας, συμπεριλαμβανομένων των σύνθετων, των τροπικών, των θερμών και ξηρών και των θερμών και υγρών ζωνών.

Οι ερευνητές, Shweta Singh και Satvasheel Pawar, χρησιμοποίησαν υβριδικές ασαφείς μεθόδους λήψης αποφάσεων πολλαπλών κριτηρίων όπως οι F-SWARA, F-COPRAS και F-ELECTRE για να συγκρίνουν αυτές τις ηλιακές φωτοβολταϊκές εγκαταστάσεις με βάση τέσσερα κύρια κριτήρια και δώδεκα υποκριτήρια. Αναφέρθηκαν στα διαθέσιμα δεδομένα από την υπάρχουσα βιβλιογραφία, τον ιστότοπο του NTPC, άλλους πόρους του Διαδικτύου και μέσω επιτόπιων επισκέψεων του NTPC για την αξιολόγηση

Το συμπέρασμα

Η μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο ηλιακός φωτοβολταϊκός σταθμός Unchahar είναι η καλύτερη εναλλακτική από άποψη απόδοσης, τοποθεσίας, ανάπτυξης και διαχείρισης, ενώ οι ηλιακές φωτοβολταϊκές εγκαταστάσεις Faridabad και Port Blair προτιμώνται λιγότερο σε αυτές τις παραμέτρους. 

Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι η ηλιακή φωτοβολταϊκή μονάδα Unchahar ξεχωρίζει λόγω της εξαιρετικής της απόδοσης. Διαθέτει το χαμηλότερο ισοπεδωμένο κόστος ενέργειας στα 0,00011 $/kWh και το χαμηλότερο συνολικό κόστος στα 579,263 $/MW, ξεπερνώντας τα άλλα έξι εργοστάσια. Επιδεικνύει επίσης τη δεύτερη υψηλότερη συνολική απόδοση με 14,15%, που ήταν σημαντικός παράγοντας στην αξιολόγηση, καθώς τα τεχνικά κριτήρια είναι το δεύτερο πιο κρίσιμο στοιχείο.

Σε σύγκριση με άλλες ηλιακές εγκαταστάσεις, η ποσότητα μείωσης του CO2 (περιβαλλοντικά κριτήρια) στην περίπτωση της ηλιακής φωτοβολταϊκής εγκατάστασης Unchahar (1.389,5 μετρικοί τόνοι ισοδύναμου CO2 ετησίως ανά MW) είναι η τρίτη καλύτερη. Όσον αφορά την τοποθεσία, το ηλιακό φωτοβολταϊκό Unchahar έχει επίσης πολύ καλές τιμές συνδεσιμότητας, με την πλησιέστερη συνδεσιμότητα σιδηροδρομικής γραμμής (5 km) και την πλησιέστερη συνδεσιμότητα πόλης/πόλης (3,8 km).

Το κόστος λειτουργίας και συντήρησης για την ηλιακή Dadri (4.092,57 $/MW ετησίως) είναι μικρότερο σε σύγκριση με το Unchahar (5.600,35 $/MW ετησίως) και το ηλιακό φωτοβολταϊκό Faridabad (7.215,84 $/MW ετησίως) λόγω της εγκατάστασης 64 ρομπότ για στεγνό καθάρισμα καθημερινά βάση.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας