Συμμετοχή 20% στο φωτοβολταϊκό έργο Obelisk της νορβηγικής Scatec αποκτά η Εθνική Τράπεζα της Αιγύπτου, ολοκληρώνοντας τη δομή συμμετοχών σε έργο συνολικού ύψους 590 εκατ. δολαρίων.
Με τη συμφωνία αυτή, η μεγαλύτερη εμπορική τράπεζα της χώρας εντάσσεται στη μετοχική σύνθεση του έργου, στην οποία συμμετέχουν επίσης η EDF Power Solutions και το νορβηγικό επενδυτικό ταμείο Norfund, με ποσοστό 20% η καθεμία. Η Scatec διατηρεί την πλειοψηφία, μέσω δομής που διαχωρίζει τις συμμετοχές μεταξύ εταιρείας συμμετοχών και λειτουργούσας εταιρείας.
Ο διευθύνων σύμβουλος της Scatec, Terje Pilskog, δήλωσε ότι η είσοδος της Εθνικής Τράπεζας ενισχύει τη χρηματοοικονομική και βιομηχανική βάση του έργου και υπογραμμίζει την ισχυρή εγχώρια στήριξη για την ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Όπως σημείωσε, η στρατηγική της εταιρείας είναι η συνεργασία με ισχυρούς εταίρους, διατηρώντας παράλληλα τον έλεγχο των βασικών της περιουσιακών στοιχείων.
Το έργο χρηματοδοτείται επίσης με δάνειο χωρίς δικαίωμα αναγωγής (non-recourse) ύψους 479,1 εκατ. δολαρίων από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD), την Αφρικανική Τράπεζα Ανάπτυξης και τη British International Investment.
Η δεύτερη φάση του έργου, ισχύος 564 MW, αναμένεται να τεθεί σε εμπορική λειτουργία το καλοκαίρι του 2026.
Πηγή: pv-magazine