Μενού Ροή
Ηχηρή προειδοποίηση Vestas: Η Ευρώπη μπορεί να χάσει το πλεονέκτημα στην πράσινη ενέργεια

Τον κώδωνα του κινδύνου προς τους Ευρωπαίους πολιτικούς έκρουσε ο Henrik Andersen, Διευθύνων Σύμβουλος του δανέζικου κολοσσού Vestas Wind Systems A/S, τονίζοντας ότι χωρίς ισχυρότερες και πιο συνεκτικές βιομηχανικές στρατηγικές, η Ευρώπη κινδυνεύει να χάσει το πλεονέκτημά της στην κατασκευή ανανεώσιμης ενέργειας προς όφελος των ΗΠΑ και άλλων περιοχών.

«Η αιολική ενέργεια είναι σε μεγάλο βαθμό ευρωπαϊκή δημιουργία — γεννήθηκε στα πανεπιστήμιά μας, δοκιμάστηκε στους χώρους μας», δήλωσε ο Andersen στο Bloomberg News. «Αν δεν προστατεύσουμε και υποστηρίξουμε αυτό που έχουμε χτίσει, εταιρείες σαν τη δική μας θα αναγκαστούν τελικά να φύγουν από την Ευρώπη. Είναι τόσο απλό.»

henrik-andersen.

Τα σχόλια του Andersen έρχονται εν μέσω αυξανόμενων ανησυχιών για την ανταγωνιστικότητα της Ευρώπης, την ασθενή οικονομική ανάπτυξη και την ικανότητά της να πετύχει τους στόχους μείωσης των εκπομπών άνθρακα. Αυτές οι προκλήσεις επισημάνθηκαν σε μια έκθεση του 2023 από τον πρώην Ιταλό πρωθυπουργό Μάριο Ντράγκι. Οι γεωπολιτικές εντάσεις — όπως η πρόσφατη απειλή του Ιράν να αποκλείσει τα Στενά του Ορμούζ και η συνεχιζόμενη αστάθεια λόγω του πολέμου στην Ουκρανία — έχουν επίσης υπογραμμίσει την ανάγκη για ενεργειακή ανεξαρτησία. «Όταν είσαι αυτάρκης, οι τιμές της ενέργειας πέφτουν. Αν λοιπόν η Ευρώπη θέλει κάτι τέτοιο, τότε η ενεργειακή και βιομηχανική πολιτική πρέπει να είναι πολύ στενά συνδεδεμένες», τόνισε ο Andersen. «Χρειαζόμαστε μια βιομηχανική πολιτική που να επιτρέπει στις ευρωπαϊκές εταιρείες να είναι ταυτόχρονα παγκόσμιες και μεγάλες.»

Σύμφωνα με το Bloomberg, παρά την ηγετική της θέση στην τεχνολογία αιολικής ενέργειας, το κατακερματισμένο ρυθμιστικό τοπίο της Ευρώπης, ο υψηλός πληθωρισμός, τα αυξανόμενα επιτόκια και τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα έχουν δημιουργήσει εμπόδια για εταιρείες όπως η Vestas. Ο ανταγωνισμός από Κινέζους κατασκευαστές ανεμογεννητριών — συμπεριλαμβανομένων πρόσφατων συμφωνιών στη Γερμανία — έχει εντείνει την πίεση, αν και ορισμένες από αυτές τις συμφωνίες βρίσκονται υπό έλεγχο για λόγους εθνικής ασφάλειας.

Ο Andersen επέκρινε την μακροχρόνια αποστροφή της ΕΕ προς τη βιομηχανική συγκέντρωση, υποστηρίζοντας ότι έχει αφήσει τις ευρωπαϊκές εταιρείες σε μειονεκτική θέση παγκοσμίως. «Για δεκαετίες λέγαμε όχι στις συγχωνεύσεις και στη συγκέντρωση στο όνομα του ανταγωνισμού», είπε. «Τώρα είναι ακριβώς αυτός ο κατακερματισμός που καθιστά την Ευρώπη μη ανταγωνιστική.»

Έδειξε ως παράδειγμα τις ΗΠΑ, επισημαίνοντας την αμερικανική προσέγγιση στην ενεργειακή ανεξαρτησία και τη βιομηχανική κλίμακα. Παρά τις πολιτικές απειλές για επιδοτήσεις στις ανανεώσιμες πηγές, ο Andersen παραδέχτηκε ότι οι ΗΠΑ έχουν ακολουθήσει μια συνεπή μακροπρόθεσμη στρατηγική.

«Θα το πω λίγο τολμηρά: η Ευρώπη πρέπει να δει τι έχουν κάνει οι ΗΠΑ», είπε. «Κατά τις τελευταίες δεκαετίες, η Αμερική έχτισε ένα επίπεδο ενεργειακής ανεξαρτησίας που τώρα της επιτρέπει να εξάγει ενέργεια στην Ευρώπη. Αυτό δεν έγινε από τη μια μέρα στην άλλη. Χρειάστηκαν δύο ή τρεις δεκαετίες συνεπούς πολιτικής, αλλά δείχνει ότι μπορεί να γίνει.»

Η Vestas, με έδρα τη Δανία, έχει εγκαταστήσει πάνω από 56.000 ανεμογεννήτριες σε 71 χώρες από την ίδρυσή της το 1979. Πρόσφατα, η εταιρεία έχει επεκταθεί σημαντικά στις ΗΠΑ, διπλασιάζοντας το αμερικανικό εργατικό της δυναμικό σε πάνω από 5.000 εργαζόμενους τα τελευταία τρία χρόνια. Τα εργοστάσιά της στις ΗΠΑ λειτουργούν σήμερα με πλήρη δυναμικότητα για να καλύψουν τη ζήτηση, ενώ η εταιρεία δραστηριοποιείται και στην Ελλάδα έχοντας προμηθεύση το 44,7% της συνολικής αποδιδόμενης αιολικής ισχύος στη χώρα.

 

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας