Μενού Ροή
Νυχτερινό τιμολόγιο: Πότε έρχονται οι αλλαγές;

Διζωνικό τιμολόγιο από το τέλος του χρόνου σε όσους και όσες έχουν ήδη νυχτερινό ρεύμα εξετάζει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Στόχος -όπως προανήγγειλε μιλώντας την Τετάρτη στον Ρ/Σ Real Fm, ο Θεόδωρος Σκυλακάκης- είναι οι καταναλωτές να έχουν φθηνότερη τιμή κιλοβατώρας τα Σαββατοκύριακα ή και τις μεσημβρινές ώρες. 

Συγκεκριμένα, όπως είπε χθες ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θόδωρος Σκυλακάκης σε συνέντευξή του στο  μεσημεριανό μαγκαζίνο του  Real Fm, μπορεί να υπάρχουν δύο ζώνες χρεώσης είτε το μεσημέρι που το ρεύμα είναι φθηνό είτε το Σαββατοκύριακο ανάλογα με την εποχή ή συνδυαστικά και τα δύο.

Ουσιαστικά το νυχτερινό τιμολόγιο θα σταματήσει να έχει προνομιακή χρέωση αλλά όμως θα παραμείνει η δυνατότητα σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις να περιορίσουν το ενεργειακό τους κόστος με άλλον τρόπο. Θα δίνεται η δυνατότητα για χαμηλή χρέωση το μεσημέρι, κάτι που θα βοηθήσει ώστε να μπει κι ένα “φρένο” τις ώρες αυτές στις περικοπές ΑΠΕ, λόγω υπερπροσφοράς.

Η σημερινή δομή

 
Υπενθυμίζεται ότι, στην υφιστάμενη μορφή του, το νυχτερινό τιμολόγιο έχει χειμερινό και θερινό ωράριο. Το χειμερινό ωράριο εκτείνεται από την 1η Νοεμβρίου έως τις 30 Απριλίου. Για τους καταναλωτές στο διασυνδεδεμένο σύστημα, οι μειωμένες χρεώσεις εφαρμόζονται από τις 02:00 έως τις 08:00 και από τις 15:00 έως τις 17:00. Νυχτερινό τιμολόγιο, βέβαια, μπορούν να αποκτήσουν όσοι καταναλωτές έχουν συμβατό μετρητή (διπλής εγγραφής). Σήμερα εκτιμάται ότι 1,5 εκατ. είναι οι παροχές που μπορούν να έχουν νυχτερινό τιμολόγιο.

 Να σημειωθεί ότι το θερινό ωράριο ξεκινά από την 1η Μαΐου και λήγει στις 31 Οκτωβρίου. Για την ίδια κατηγορία καταναλωτών, η ζώνη μειωμένων χρεώσεων είναι ενιαία και εκτείνεται από τις 23:00 έως τις 07:00 το πρωί. Βέβαια,  οι ζώνες αυτές για οικονομικές λύσεις στο ρεύμα έρχονται από το… παρελθόν, οπότε κυριαρχούσαν στο μίγμα ηλεκτροπαραγωγής οι θερμοηλεκτρικές μονάδες. Τότε, οι χονδρεμπορικές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας “έπιαναν” ταβάνι το μεσημέρι και έτσι γινόταν προσπάθεια μεταφοράς της κατανάλωσης κατά κύριο λόγο αργά το βράδυ.

Ο ρόλος των μηδενικών τιμών

 
Με την ανάπτυξη, όμως, των ΑΠΕ και την αυξημένη παραγωγή των φωτοβολταϊκών το μεσημέρι οι τιμές στη χονδρεμπορική αγορά ρεύματος σχεδόν μηδενίζονται το μεσημέρι ή περνούν ακόμη και σε αρνητικό πεδίο. Κάτι που δίνει τη δυνατότητα στους προμηθευτές να παράσχουν τιμολόγια με ιδιαίτερα χαμηλές χρεώσεις κατά τις μεσημβρινές ώρες.

Την ίδια στιγμή, η κορύφωση της παραγωγής των φωτοβολταϊκών συχνά υπερβαίνει τη ζήτηση (σε συνδυασμό με τις ενδεχόμενες εξαγωγές). Επομένως, η ενίσχυση της ζήτησης για ηλεκτρική ενέργεια θα μπορούσε να βάλει σε κάποιο βαθμό ανάχωμα στις περικοπές παραγωγής «πράσινης» ενέργειας.

«Το πρόβλημα της νύχτας είναι ότι η χονδρική τιμή είναι πολύ υψηλή. Στην πράξη δεν ωφελεί κανέναν να ξοδεύεις ρεύμα τη νύχτα με εισαγόμενο αέριο και ακριβούς ρύπους και συνεπώς το να ωθείς τον κόσμο να καταναλώνει την ώρα που κοστίζει υψηλά και όχι τις ώρες που η χονδρεμπορική τιμή είναι χαμηλά είναι σε βάρος όλων» ανέφερε ο κ. Σκυλακάκης.

Πάντως, όπως σημείωσε, το διζωνικό τιμολόγιο θα εφαρμοστεί από το τέλος του χρόνου όπως είπε ενώ τώρα είναι προτεραιότητα τα πορτοκαλί, δυναμικά τιμολόγια. Βέβαια για να γίνει η αλλαγή αυτή απαιτείται η εγκατάσταση των “έξυπνων” μετρητών.

Εν τω μεταξύ, για την αλλαγή του ωραρίου μειωμένων χρεώσεων, θα χρειαστεί να γίνει παρέμβαση από τον ΔΕΔΔΗΕ στο σύνολο των υποσταθμών στο δίκτυο διανομής (περίπου 250), ώστε να τροποποιηθούν οι χρόνοι στους οποίους αποστέλλεται ο ηλεκτρικός παλμός που ενεργοποιεί – απενεργοποιεί εναλλάξ την «ωριαία» και τη «νυχτερινή» μέτρηση. Στην πλειονότητα των υποσταθμών, η παρέμβαση θα πρέπει να γίνει επί τόπου από συνεργείο του Διαχειριστή, αν και σε ορισμένους σταθμούς οι αλλαγές μπορούν να γίνουν από απόσταση.

Σε αυτό το πλαίσιο, η αλλαγή του ωραρίου του νυχτερινού τιμολογίου προορίζεται να αποτελέσει μία λύση «γέφυρα», καθώς θα εξελίσσεται η εγκατάσταση των έξυπνων μετρητών. Κάτι που σημαίνει στην πράξη πως θα επιτρέψει σε όποιο νοικοκυριό ή επιχείρηση έχει αναλογικό μετρητή διπλής εγγραφής να αξιοποιήσει από τώρα τα οφέλη στο ενεργειακό κόστος από την υψηλή διείσδυση των ΑΠΕ, πριν αποκτήσει ψηφιακό «ρολόι» και μπορέσει να «περάσει» σε ένα πορτοκαλί τιμολόγιο.

Ήδη, βέβαια, η όλη διαδικασία εξελίσσεται με τον ΔΕΔΔΗΕ να έχει παραλάβει ήδη και να ξεκινά να τοποθετεί, κυρίως σε επιχειρήσεις και μεγάλα κτίρια, τους πρώτους έξυπνους μετρητές στο πλαίσιο του πιλοτικού διαγωνισμού που διενήργησε. Πρόκειται για 360.000 έξυπνους μετρητές που προμηθεύεται ο Διαχειριστής από την κοινοπραξία Sagemcom – Protasis. Όσο δε για το μεγάλο διαγωνισμό της αντικατάστασης 7,5 εκατ. μετρητών, αυτός βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη. 

Πάντως, σύμφωνα με τους σχεδιασμούς του ΥΠΕΝ στην πρώτη φάση τα δυναμικά τιμολόγια θα αφορούν τις επιχειρήσεις που ηλεκτροδοτούνται από τα δίκτυα υψηλής και μέσης τάσης, αλλά και μεγάλους καταναλωτές στη χαμηλή τάση που διαθέτουν «έξυπνους» μετρητές.

Ήδη σήμερα το 45% με 50% του ηλεκτρικού φορτίου προέρχεται από επιχειρήσεις της μέσης τάσης και μεγάλους καταναλωτές της χαμηλής τάσης που έχουν εγκατεστημένα έξυπνα συστήματα μέτρησης ηλεκτρικής ενέργειας.

Τα τιμολόγια

Αναφορικά με τα αυξημένα τιμολόγια ρεύματος και το ενδεχόμενο επιδοτήσεων ο κ. Σκυλακάκης είπε ότι παρά τις αυξήσεις του Ιουνίου που μεσοσταθμικά κινήθηκαν στο 25% με εκκίνηση τις χαμηλές χρεώσεις  του Μαΐου, είναι χαμηλότερα από τον Ιανουάριο εκτίμησε δε ότι δεν θα φτάσουν σε επίπεδα που να χρειαστούν επιδοτήσεις ωστόσο όπως είπε «αν απαιτηθεί, θα εξευρεθούν οι απαιτούμενοι πόροι για την στήριξη των νοικοκυριών».

Αντίστοιχα και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης στην πρόσφατη ενημέρωση των πολιτικών συντακτών σημείωσε σε σχέση με τις τιμές, ότι η μεγάλη εικόνα είναι ότι για έξι συνεχόμενους μήνες έχουμε φθηνότερο ρεύμα. Αυτή τη στιγμή η μέση τιμή είναι κάτω από τον Ιανουάριο και μπορεί κανείς να βρει τιμές και στο πράσινο τιμολόγιο, που είναι και κάτω από 12 σεντς και σε σταθερό τιμολόγιο να βρει πολύ καλές και φθηνότερες τιμές. Άρα δεν είμαστε σε καμία περίπτωση στο σημείο επιδότησης αυτή τη στιγμή. Υπάρχει δυνατότητα οι πολίτες να έχουν και το ένα χρώμα, το πράσινο ή και το μπλε τιμολόγιο φθηνότερο απ’ ότι πριν. Ο μέσος όρος είναι χαμηλότερος καθ’ όλη τη διάρκεια αυτού του εξαμήνου και τον μήνα αυτόν. Δεν είμαστε στο σημείο επιδότησης. Το ξέρετε πάρα πολύ καλά ότι αν -ω μη γένοιτο, που δεν υπάρχει τέτοια αίσθηση-  φτάσουμε σε σημείο να χρειάζονται επιδοτήσεις, δεν θα αφήσουμε τους πολίτες ακάλυπτους, αλλά δεν υπάρχει τέτοιος κίνδυνος αυτή τη στιγμή, ούτε νομίζω ότι θα υπάρξει. Αλλά, επειδή ποτέ δεν ξέρεις, εμείς εδώ είμαστε» είπε χαρακτηριστικά.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας