Μενού Ροή
Ενέργεια - τιμές: Αναμονή για τις αποφάσεις της ΕΕ για αέριο και τα "απόνερα" δυτικού πλαφόν σε ρωσικού πετρέλαιο

Οι γεωπολιτικές αβεβαιότητες, τα νέα δεδομένα που ενδεχομένως να φέρει το “δυτικό πλαφόν” στο ρωσικό πετρέλαιο καθώς η Ρωσία είναι η δεύτερη χώρα παγκοσμίως στις εξαγωγές πετρελαίου, αλλά και η διαρκής εκκρεμότητα με το ευρωπαϊκό πλαφόν εισαγωγών στο φυσικό αέριο, που αναμένεται να τεθεί και πάλι επί τάπητος στις  στο Συμβούλιο υπουργών Ενέργειας στις 13 Δεκεμβρίου εντείνουν τις ανησυχίες για τις ενεργειακές τιμές, εν όψει βέβαια και του χειμώνα.

Οι τιμές στον Ολλανδικό Δείκτη TTF έχουν πάρει την ανιούσα καταγράφοντας το Δεκέμβριο άνοδο σε ποσοστό άνω του 8%, με καταγραφές στην περιοχή των 135 - 140 ευρώ/MWh. Ακόμη, βέβαια, είναι νωρίς για να φανεί η βραχυπρόθεσμη τάση, που κυρίως επηρεάζει τις τιμές στη χονδρεμπορική αγορά ρεύματος τον επόμενο μήνα, ωστόσο το “τίναγμα” αυτό εντείνει τον ήδη υπάρχον προβληματισμό.

Εκτιμάται, ότι βραχυπρόθεσμα, δε θα υπάρξει ζήτημα. Άλλωστε οι  αποθήκες της Ευρώπης είναι γεμάτες για φέτος με φυσικό αέριο, ενώ καταγράφεται πτώση ζήτησης σε σχέση με τον μέσο όρο της περιόδου Οκτωβρίου 2019 -21 στο επίπεδο του 25%. Αξίζει να σημειωθεί ότι τον Οκτώβριο εισήχθησαν στην Ευρώπη μόλις μόλις στα 2 bcm (δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα) από τη Ρωσία.

Ωστόσο του χρόνου, με τη Ρωσική κάνουλα “σφραγισμένη”, με βάση όσα αναφέρθηκαν πριν λίγα 24ωρα, στο στο πλαίσιο του 22ου World LNG Summit & Awards, τα δύσκολα είναι μπροστά, τόσο για τους πολίτες όσο και για τις κυβερνήσεις, που θα πρέπει να αναζητήσουν επαρκείς ποσότητες Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (LNG) από μακρινές αγορές, με δεδομένες τις δυνατότητες μεταφοράς από πλοία και τερματικούς σταθμούς.

Ήδη, πάντως για σήμερα Δευτέρα με βάση τις τιμές στη χονδρεμπορική αγορά ρεύματος (Αγορά Επόμενης Μέρας) στο ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας υπάρχει σημαντική άνοδος. Έτσι, η μέση τιμή είναι στα 336,78 ευρώ/MWh, με άνοδο 18% σε σχέση με την Κυριακή. Να σημειωθεί ότι το φυσικό αέριο μετέχει στο εθνικό μείγμα με ποσοστό 51,1%, οι ΑΠΕ είναι στο 14,2%, λόγω καιρού, ενώ ο λιγνίτης ανέβηκε στο στο 13,1%. Τα υδροηλεκτρικά αντιπροσωπεύουν μόλις στο 1,9%, ενώ οι εισαγωγές ηλεκτρισμού αυξήθηκαν στο 15% και οι εξαγωγές έπεδαν στο 10,3%.

Παράλληλα και στην Ευρώπη οι τιμές είναι υψηλές με τιμές όπως π.χ. στο Βέλγιο με 376,24 ευρώ/MWh (με άνοδο 18,5%), στη Γερμανία με 341,26 ευρώ/MWh (27,1%), στη Γαλλία στα 373,20 ευρώ/MWh.(21,5%), η Βουλγαρία με 335,84 ευρώ/MWh (21,8%), η Ιταλία στα 366,62 ευρώ/MWh (+19,6%).

 

Η Γερμανία

Πάντως η η Γερμανία θεσπίζει πλαφόν στην τιμή του ρεύματος από τον Ιανουάριο προκειμένου να ανακουφίσει τον πληθυσμό από τις δραματικές αυξήσεις και να δώσει κίνητρα για μείωση της κατανάλωσης. Με βάση όσα αναφέρει η DW, η  διαδικτυακή πύλη σύγκρισης τιμών Check24 καταγράφει ήδη περισσότερες από 580 περιπτώσεις αυξήσεων στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος από τον Ιανουάριο: «Αφορά περίπου 7,3 εκατομμύρια νοικοκυριά», αναφέρει η ιστοσελίδα σημειώνοντας ότι οι αυξήσεις ξεπερνούν κατά μέσο όρο το 60%. Μια άλλη διαδικτυακή πύλη σύγκρισης τιμών, η Verivox, τοποθετεί την αύξηση βάσει διαφορετικών στοιχείων στο 54%.

 

Το πετρέλαιο

Να σημειωθεί ερώτημα είναι το πώς θα επηρεαστεί η αγορά καυσίμων από το πλαφόν των 60 δολαρίων/βαρέλι που επιβάλλει στο Ρωσικό πετρέλαιο η ΕΕ. Βέβαια, η ταυτοποίηση ποσοτήτων είναι δύσκολο να γίνει καθώς στην πορεία από τις πηγές φόρτωσης στη Ρωσία μέχρι την απόληξη πολλά “χέρια” μπορούν να παρεμβληθούν, ωστόσο ακόμη κι αν συνεχίσει με “γκρίζο” τρόπο η ροή του είναι άγνωστο εάν και τι “καπέλα” τιμών θα πέσουν.

 

Σκρέκας: Δεν εξαρτόμαστε από το ρωσικό πετρέλαιο

Μιλώντας πάντως στο Bloomberg ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας  Σκρέκας ανέφερε, σε σχέση με τα σχέδια για ανώτατο όριο τιμής στο ρωσικό πετρέλαιο, ότι η Ελλάδα  θα διαφοροποιηθεί πλήρως από το ρωσικό πετρέλαιο φέτος. Ειδικότερα, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις του δημοσιογράφου, ο κ. Σκρέκας τόνισε ότι “η Ελλάδα θα διαφοροποιηθεί πλήρως από το ρωσικό πετρέλαιο μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους. Έτσι από τον Ιανουάριο του 2023 και μετά, θα σταματήσουμε εντελώς να αγοράζουμε οποιοδήποτε πετρέλαιο από τη Ρωσία. Από την άλλη πλευρά, θα πρέπει όλοι να κάνουμε, ό,τι είναι δυνατό όχι μόνο να μειώσουμε τα έσοδα που έχει η Ρωσία από την πώληση ορυκτών καυσίμων, προκειμένου να μειωθεί η ικανότητα της Ρωσίας να συνεχίσει να κάνει αυτό τον καταστροφικό πόλεμο κατά της Ουκρανίας.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας