Μενού Ροή
marinakis
Π. Μαρινάκης: Το καλώδιο θα προχωρήσει – Το μήνυμα στην Τουρκία και οι αναφορές για τις τιμές των καυσίμων και τις υπογειοποιήσεις του ΔΕΔΔΗΕ
Google Logo ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟ ENERGYMAG.GR ΩΣ ΠΡΟΤΙΜΩΜΕΝΗ ΠΗΓΗ ΣΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΣΤΗΝ GOOGLE

Σαφές μήνυμα στην Τουρκία ότι «Κύπρος, Ελλάδα και Γαλλία έχουν εκπεφρασμένη βούληση: να προχωρήσει το έργο του καλωδίου» εξέπεμψε ο υφυπουργός και κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης κληθείς να σχολιάσει μήνυμα της Άγκυρας ότι οι εργασίες έρευνες και πόντισης των καλωδίων δεν μπορούν να γίνουν την άδειά της.

«Η απάντηση είναι σαφής. Οι κανόνες του Διεθνούς Δικαίου της θάλασσας είναι ακόμη πιο σαφείς, και σε ό,τι αφορά την έρευνα και την πόντιση του καλωδίου και συνολικά. Η Ελλάδα δεν πρόκειται να αποστεί, λοιπόν, από τους κανόνες αυτούς. Κύπρος, Ελλάδα και Γαλλία έχουν εκπεφρασμένη βούληση. Την επαναλαμβάνω και σήμερα από αυτό το βήμα: να προχωρήσει το έργο, που είναι ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος. Θα προχωρήσει με βάση τον προγραμματισμό και από μέρους μας θα κάνουμε ό,τι προβλέπεται και αναλογεί για την πρόοδό του», δήλωσε ο κ. Π. Μαρινάκης κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών στη Θεσσαλονίκη.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κλήθηκε να σχολιάσει ρεπορτάζ της εφημερίδας «Καθημερινή» στο οποίο παρατίθεται η εξής αναφορά από Τουρκικές πηγές: «η Τουρκία δεν αντιτίθεται σε έργα υποθαλάσσιων καλωδίων ούτε επιδιώκει να παρεμποδίσει την ανάπτυξη διεθνών υποδομών συνδεσιμότητας. Η θέση της είναι ότι, όταν προγραμματίζονται δραστηριότητες έρευνας ή πόντισης καλωδίων σε θαλάσσιες περιοχές επί των οποίων η Τουρκία έχει δηλώσει και διατηρεί κυριαρχικά δικαιώματα και δικαιοδοσία, το κράτος της σημαίας των εμπλεκόμενων πλοίων θα πρέπει, πριν από την έναρξη των δραστηριοτήτων αυτών, να επικοινωνεί με την Τουρκία μέσω της διπλωματικής οδού, με στόχο να διασφαλίζονται η απαραίτητη συνεργασία, ο συντονισμός και η αποφυγή αλληλοεπικάλυψης ή σύγκρουσης δραστηριοτήτων. Η Τουρκία θεωρεί ότι η προσέγγιση αυτή είναι πλήρως συμβατή με το διεθνές δίκαιο και την κρατική πρακτική».

Για τιμές καυσίμων: παρέμβαση εάν παραστεί ανάγκη

Ο κ. Π. Μαρινάκης ρωτήθηκε ακόμη και για το εάν η κυβέρνηση προτίθεται να λάβει μέτρα για να μειωθούν οι τιμές των καυσίμων.

«Όσο οι εξωγενείς παράγοντες «σπρώχνουν» τις τιμές προς τα πάνω, τόσο η Κυβέρνηση προσπαθεί να βρει και βρίσκει τους μέγιστους δυνατούς πόρους για να μην φτάνουν αυτές οι αυξήσεις, στο σύνολό τους τουλάχιστον, στους πολίτες», σημείωσε και πρόσθεσε: « Η παρέμβαση που κάναμε ήταν ακόμη πιο γενναία για το Diesel γιατί το Diesel είναι και το καύσιμο της εφοδιαστικής αλυσίδας. Συγκρατήσαμε συγκριτικά με άλλες χώρες περισσότερο τις αυξήσεις το προηγούμενο χρονικό διάστημα. Παρακολουθούμε τις εξελίξεις και τα αρμόδια Υπουργεία, εφόσον παραστεί ακόμα μεγαλύτερη ανάγκη, θα προβούν σε νεότερες ανακοινώσεις».

Εξαπλάσιος ο ρυθμός υπογειοποιήσεων του ΔΕΔΔΗΕ

Σε άλλη ερώτηση για το πρόγραμμα υπογειοποιήσεων του ΔΕΔΔΗΕ επισήμανε: «Το δίκτυο το οποίο διαχειρίζεται ο ΔΕΔΔΗΕ είναι 250 χιλιάδες χιλιόμετρα. Περιλαμβάνει 4,5 εκατομμύρια στύλους και 168 χιλιάδες υποσταθμούς. Την τελευταία τριετία έχουν κατασκευαστεί περισσότερα από τεσσεράμισι χιλιόμετρα νέου υπόγειου δικτύου. Αυτός είναι ο αριθμός μέχρι τώρα. Ο ετήσιος ρυθμός υπογειοποιήσεων έχει αυξηθεί μέσα στα χρόνια που έχουμε αυτή την κυβέρνηση έξι φορές σε σχέση με το 2019», τόνισε ο κ. Π. Μαρινάκης.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας