Το Περού, μια από τις κορυφαίες παραγωγούς χώρες χαλκού στον κόσμο, επιδιώκει να επαναφέρει δυναμικά την παρουσία του στον ενεργειακό και μεταλλευτικό χάρτη μέσω στρατηγικών συμφωνιών με διεθνείς εταιρείες. Η κυβέρνηση της Προέδρου Ντίνα Μπολουάρτε στοχεύει να ανατρέψει χρόνια στασιμότητας που προκάλεσαν η πολιτική αστάθεια, η αύξηση της εγκληματικότητας και η πτώση των επενδύσεων.
Συνεργασία με τη Σαουδική Αραβία για έργα λιθίου
Το υπουργείο Ενέργειας και Ορυχείων αναμένεται να υπογράψει τον Νοέμβριο συμφωνία με τη Σαουδική Αραβία για την ανάπτυξη έργων λιθίου και άλλων στρατηγικών μεταλλευμάτων, σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Χόρχε Λουίς Μοντέρο στο Reuters.
Η συμφωνία εντάσσεται στη νέα στρατηγική του Περού να αξιοποιήσει την παγκόσμια ζήτηση για μέταλλα της ενεργειακής μετάβασης, όπως το λίθιο, που αποτελεί κρίσιμο υλικό για τις μπαταρίες ηλεκτρικών οχημάτων.
Η Σαουδική Αραβία, από την πλευρά της, αναζητά “έναν αξιόπιστο στρατηγικό εταίρο στη Νότια Αμερική” και σχεδιάζει επενδύσεις όχι μόνο στην εξόρυξη, αλλά και σε μονάδες αφαλάτωσης θαλασσινού νερού για τις ανάγκες του μεταλλευτικού τομέα.
Αν και το Περού δεν έχει ακόμη ενεργή παραγωγή λιθίου, οι εκτιμήσεις δείχνουν πως διαθέτει σημαντικά αποθέματα. Η EY Peru προβλέπει ότι το γνωστό “τρίγωνο του λιθίου” —που σχηματίζουν η Χιλή, η Αργεντινή και η Βολιβία— ενδέχεται σύντομα να εξελιχθεί σε “τετράγωνο του λιθίου” με την προσθήκη του Περού.
Η καναδική εταιρεία American Lithium ηγείται ήδη των εξελίξεων με το έργο Falchani, το οποίο κατατάσσεται ανάμεσα στα μεγαλύτερα κοίτασματα σκληρού λιθίου παγκοσμίως. Μετά από θετική δικαστική απόφαση, η εταιρεία αύξησε την επένδυσή της κατά 22%, φτάνοντας τα 847 εκατομμύρια δολάρια.
Αναβίωση της παραγωγής πετρελαίου
Παρά τη στροφή προς την πράσινη ενέργεια, η Λίμα δεν εγκαταλείπει το πετρέλαιο. Το Περού σχεδιάζει να αναζωογονήσει την παραγωγή αργού, που έχει υποχωρήσει κάτω από 50.000 βαρέλια ημερησίως, έναντι σχεδόν 140.000 βαρελιών το 1995.
Σε αυτό το πλαίσιο, η Chevron απέκτησε 35% συμμετοχή σε τρία υπεράκτια πεδία που διαχειρίζεται η Occidental, ενώ η Westlawn Capital απέκτησε το 30%. Οι γεωτρήσεις θα ξεκινήσουν στις αρχές του 2026 και, σύμφωνα με τον υπουργό Μοντέρο, η παραγωγή θα μπορούσε να φτάσει τα 250.000–300.000 βαρέλια ημερησίως. Ένα τέτοιο επίπεδο θα επέτρεπε στο Περού να σταματήσει τις εισαγωγές πετρελαίου μέσα σε τρία χρόνια από την έναρξη της παραγωγής.
Νέα ενεργειακή σύνδεση με τον Ισημερινό
Για την ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας, το Περού σχεδιάζει επίσης εισαγωγές πετρελαίου από τον Ισημερινό. Οι κρατικές εταιρείες Petroperu και Petroecuador ετοιμάζονται να υπογράψουν συμφωνία για τη σύνδεση των κοιτασμάτων του Ισημερινού με τον περουβιανό αγωγό Norperuano, ώστε το αργό να μεταφέρεται στο διυλιστήριο Talara, που πρόσφατα εκσυγχρονίστηκε.
Η συμφωνία αναμένεται να ωφελήσει και τις δύο πλευρές:
η Petroperu θα ενισχύσει τις ταμειακές της ροές, ενώ η Petroecuador θα εξασφαλίσει σταθερή ροή εσόδων σε μια περίοδο που ο Ισημερινός αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα με αγωγούς και διυλιστήρια.
Επενδυτική ευκαιρία με προϋπόθεση τη σταθερότητα
Με σημαντικά αποθέματα λιθίου και πετρελαίου, το Περού διαθέτει όλες τις προϋποθέσεις για να εξελιχθεί σε περιφερειακό κόμβο ενέργειας και πρώτων υλών.
Ωστόσο, αναλυτές προειδοποιούν ότι η πολιτική σταθερότητα και η θεσμική ασφάλεια θα αποτελέσουν τον καθοριστικό παράγοντα για το αν η χώρα θα μπορέσει να προσελκύσει το επενδυτικό ενδιαφέρον που χρειάζεται για να κάνει το άλμα προς το μέλλον.
Πηγή: oilprice