Μενού Ροή
S&P: Πώς η τεχνητή νοημοσύνη αλλάζει το παιχνίδι στην Ενέργεια – Οι πετρελαϊκοί γίγαντες ήδη εκμεταλλεύονται το «όπλο» της ΑΙ

Οι εταιρείες ενέργειας στρέφονται στην τεχνητή νοημοσύνη για να επιταχύνουν την εξερεύνηση, να βελτιώσουν την αποδοτικότητα και να βελτιστοποιήσουν τα έργα συντήρησης, ώστε να βοηθήσουν στη μείωση του κόστους σε μια εποχή που οι επενδύσεις παραμένουν μια πρόκληση σε ολόκληρο τον τομέα, όπως σημειώνει ο οίκος αξιολόγησης S&P.

Μιλώντας στο Διεθνές Συνέδριο του ΟΠΕΚ στη Βιέννη στις 9-10 Ιουλίου, στελέχη από τους κορυφαίους παραγωγούς πετρελαίου στον κόσμο ήταν πρόθυμα να επιδείξουν μεγάλα άλματα προόδου στη χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης, η οποία ήδη μειώνει τους χρόνους εξερεύνησης κατά εβδομάδες και εξοικονομεί δισεκατομμύρια δολάρια σε δαπάνες, αναφέρει ο οίκος.

Στον πετρελαϊκό τομέα, η Τεχνητή Νοημοσύνη επιταχύνει τις διαδικασίες σε κάθε στάδιο του κύκλου ζωής της παραγωγής, από την πρώιμη εξερεύνηση έως τη γεώτρηση και τη βελτιστοποίηση των διυλιστηρίων.

Η Aramco, ο μεγαλύτερος παραγωγός πετρελαίου στον κόσμο, εκτίμησε ότι εξοικονόμησε 4 δισεκατομμύρια δολάρια ενσωματώνοντας περίπου 500 περιπτώσεις χρήσης Τεχνητής Νοημοσύνης στις δραστηριότητές της το 2024, όπως δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλός της, Amin Nasser, στο συνέδριο, επισημαίνει ο οίκος.

«Σε σεισμικές έρευνες, μείωσε την απαίτηση από μήνες σε εβδομάδες ή ημέρες», δήλωσε ο Nasser, προσθέτοντας ότι οι νέες τεχνικές δυνατότητες της εταιρείας έχουν βελτιώσει την προβλεψιμότητα των βλαβών και έχουν μειώσει τον χρόνο διακοπής λειτουργίας.

Η BP χρησιμοποιεί Τεχνητή Νοημοσύνη για να ανιχνεύει διακυμάνσεις στις παραγωγικές πηγές με ακρίβεια 98% και μπορεί να εγκαταστήσει νέες 90% πιο γρήγορα σε θερμά σημεία όπως το Αζερμπαϊτζάν, δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος Murray Auchincloss.

Βοηθώντας τα υπεράκτια ερευνητικά πεδία 

Επίσης, πρόθυμη να αξιοποιήσει νέες τεχνικές δυνατότητες, η κρατική KPC του Κουβέιτ συνεργάζεται με την Google και τη Microsoft σε έργα τεχνητής νοημοσύνης και δήλωσε ότι οι έξυπνες γεωτρήσεις έχουν υποστηρίξει την επικερδή επέκτασή της στην εξερεύνηση υπεράκτιων κοιτασμάτων.

«Έχουμε κάνει τρεις γεωτρήσεις με το πλεονέκτημα της ανάλυσης χρησιμοποιώντας τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης», δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος Shaikh Nawaf al-Sabah, σημειώνοντας «σημαντικές ανακαλύψεις» που υποστηρίζονται από καλύτερη τοποθέτηση γεωτρήσεων και έξυπνη νοημοσύνη.

Η πρώτη μόνο, στο κοίτασμα Al-Nokhtana, αναμένεται να απελευθερώσει αποθέματα πετρελαίου ισοδύναμα με τρία χρόνια παραγωγής για ολόκληρο το κράτος του Κουβέιτ, ανέφερε ο Sabah.

Επίσης, η Τεχνητή Νοημοσύνη έχει υποστηρίξει μια προσπάθεια μείωσης των εκπομπών που συνδέονται με την καύση αερίου, ανέφερε ο Sabah, προσθέτοντας ότι η KPC έχει μειώσει την καύση από περίπου 16% σε λιγότερο από 0,5% τις τελευταίες δύο δεκαετίες.

Στην Παγκόσμια Έκθεση του ΟΠΕΚ για το Πετρέλαιο που δημοσιεύθηκε στις 10 Ιουλίου, οι αναλυτές του οργανισμού παρατήρησαν ότι η Τεχνητή Νοημοσύνη έχει δώσει στους παραγωγούς την εμπιστοσύνη να επενδύσουν σε ολοένα και πιο απαιτητικά κοιτάσματα, επισημαίνει η S&P.

Συνδυάζοντας αλγόριθμους Τεχνητής Νοημοσύνης και δεδομένα σε πραγματικό χρόνο, οι παραγωγοί μπορούν να προσαρμοστούν στη σύνθεση των προϊόντων γεώτρησης και στις ταχύτητες περιστροφής των κοπτικών τμημάτων, για να χρησιμοποιήσουν εξελιγμένες στρατηγικές βελτιστοποίησης, συχνά αυτόματα, ανέφερε η έκθεση.

Στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, η πρόγνωση καιρού βελτιώνει επίσης την προβλεψιμότητα για την παραγωγή από υπεράκτιες αιολικές εγκαταστάσεις και ενημερώνει για τις αποφάσεις συντήρησης, δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Shell, Wael Sawan.

Το ενεργειακό ζήτημα

Δεν είναι μόνο τα κέρδη από την αποδοτικότητα της Τεχνητής Νοημοσύνης που έχουν αναζωογονήσει τις πετρελαϊκές εταιρείες, επισημαίνει ο οίκος. Για πολλούς, η τεράστια δυνητική ζήτηση ενέργειας που συνδέεται με την υιοθέτηση της Τεχνητής Νοημοσύνης υπογραμμίζει έναν σημαντικό, διαρκή ρόλο για το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, τονίζει η S&P.

Στην εναρκτήρια ομιλία του στο συνέδριο του ΟΠΕΚ, ο υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας, πρίγκιπας Abdulaziz bin Salman, έσπευσε να προσδιορίσει την αυξανόμενη ζήτηση για κέντρα δεδομένων ως βασική αιτιολογία για την άποψη του ΟΠΕΚ ότι η «κορυφή του πετρελαίου» δεν είναι πουθενά ορατή.

«Η Τεχνητή Νοημοσύνη μόλις ξεκινά, η ζήτηση θα συνεχίσει να προχωρά και θα χρειαστούμε πολλαπλές μορφές ενέργειας», δήλωσε ο Salman.

Ο Abdulaziz Alobaidli, ο διευθύνων σύμβουλος της κρατικής εταιρείας ανανεώσιμων πηγών ενέργειας των Εμιράτων, Masdar, δήλωσε ότι η «κύρια πρόκληση» της τεχνητής νοημοσύνης είναι η ενέργεια που απαιτεί, επικαλούμενος το ότι  μια αναζήτηση στο ChatGPT καταναλώνει 10 φορές την ηλεκτρική ενέργεια από την αντίστοιχη της Google.

Σύμφωνα με τον Nasser της Aramco, το 3% της σημερινής ζήτησης ενέργειας πηγαίνει στην Τεχνητή Νοημοσύνη, τα κέντρα δεδομένων και τα κρυπτονομίσματα, με το ποσοστό αυτό να αναμένεται να φτάσει το 4-6% έως το 2030.

«Βλέπουμε μια τεράστια αύξηση στη ζήτηση ενέργειας», δήλωσε ο Auchincloss της BP, εκτιμώντας ότι το 70% της ενεργειακής προσφοράς για τα κέντρα δεδομένων στις ΗΠΑ θα προέρχεται από το φυσικό αέριο.

Μέχρι στιγμής, η αυξανόμενη παγκόσμια ζήτηση ενέργειας συνεχίζει να καλύπτεται κυρίως από πετρέλαιο και φυσικό αέριο. Ως αποτέλεσμα, μια απότομη αύξηση της ζήτησης που συνδέεται με την Τεχνητή Νοημοσύνη θα μπορούσε γρήγορα να υπερνικήσει την ικανότητα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και να ενισχύσει την ζήτηση για ορυκτά καύσιμα, έχει υποστηρίξει ο ΟΠΕΚ, αναφέρει η S&P.

Στην έκθεσή του στις 10 Ιουλίου, επανέλαβε την άποψή του ότι η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου θα συνεχίσει να αυξάνεται για δεκαετίες και αύξησε την πρόβλεψή του για το 2050.

sp1

Ωστόσο, αυτή η προοπτική παραμένει σε πλήρη αντίθεση με εκείνη του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας, ο οποίος προβλέπει κορύφωση της ζήτησης μέχρι το τέλος αυτής της δεκαετίας, καθώς και αρετών αναλυτών  Ως αποτέλεσμα, τονίζει ο οίκος, οι ενεργειακές εταιρείες πιθανότατα θα καλωσορίσουν τις καινοτομίες της Τεχνητής Νοημοσύνης που τις βοηθούν να εξορύσσουν αποθέματα πετρελαίου το συντομότερο δυνατό.

 

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας