Η Κίνα άναψε το πράσινο φως για την κατασκευή 10 νέων πυρηνικών αντιδραστήρων με κόστος 200 δισεκατομμυρίων γιουάν (27,7 δισεκατομμύρια δολάρια), γεγονός που την τοποθετεί σε τροχιά να ξεπεράσει τις Ηνωμένες Πολιτείες ως ο μεγαλύτερος παραγωγός πυρηνικής ενέργειας παγκοσμίως μέχρι το 2030, σύμφωνα με το Nikkei Asia.
Η απόφαση ελήφθη σε συνεδρίαση του Κρατικού Συμβουλίου τον περασμένο μήνα και περιλαμβάνει οκτώ αντιδραστήρες τύπου Hualong One – σχεδιασμένους από κρατικές κινεζικές επιχειρήσεις βάσει αμερικανικών και γαλλικών προτύπων – και δύο μονάδες CAP1000, που βασίζονται στο μοντέλο AP1000 της Westinghouse. Οι αντιδραστήρες αυτοί θα προσθέσουν περίπου 12.000 MW ισχύος στο δίκτυο.
Η κατασκευή θα πραγματοποιηθεί σε παράκτιες περιοχές των επαρχιών Σαντόνγκ, Τσετσιάνγκ, Φουτζιάν, Γκουανγκντόνγκ και Γκουανγκσί, με κρατικές επιχειρήσεις όπως η China National Nuclear Corp., China General Nuclear Power Group και China Huaneng Group να λειτουργούν τα εργοστάσια. Η Κίνα είχε παγώσει την έγκριση νέων πυρηνικών έργων μετά την καταστροφή στη Φουκουσίμα της Ιαπωνίας το 2011, αλλά ξεκίνησε και πάλι τις εγκρίσεις το 2019, επιταχύνοντας σε ρυθμό περίπου 10 αντιδραστήρων ετησίως από το 2022. Ο Πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ προωθεί την πυρηνική ενέργεια για τη μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, τον περιορισμό της εξάρτησης από το πετρέλαιο – η Κίνα εισάγει περίπου το 70% του αργού της πετρελαίου – και για την επίτευξη των κλιματικών στόχων της. Το 2020, ο Σι δεσμεύτηκε να κορυφωθούν οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα πριν από το 2030 και να επιτευχθεί ουδετερότητα άνθρακα έως το 2060.
Σύμφωνα με το Nikkei Asia, στα τέλη του 2024 η Κίνα διέθετε 57 αντιδραστήρες με συνολική ισχύ 59.760 MW, κατατάσσοντάς την τρίτη παγκοσμίως πίσω από τις ΗΠΑ και τη Γαλλία. Η ισχύς προβλέπεται να φτάσει τα 110.000 MW μέχρι το 2030, καθιστώντας την Κίνα παγκόσμιο ηγέτη, αν συνεχιστούν οι τρέχουσες τάσεις. Η πυρηνική ενέργεια κάλυπτε το 4,7% του ενεργειακού μείγματος της Κίνας το 2024, με προβλέψεις για 10% έως το 2040.Ενώ το υψηλό κόστος κατασκευής έχει καθυστερήσει πυρηνικά έργα στις ΗΠΑ και την Ευρώπη, οι κινεζικές κρατικές επιχειρήσεις συνεχίζουν την κατασκευή με αποτελεσματικότητα, έλεγχο κόστους και αυξανόμενη τεχνογνωσία.