Μενού Ροή
Η μεγάλη στροφή των Σκανδιναβών στην πυρηνική ενέργεια – Η απόφαση των Δανών, ο φόβος του μπλακ αουτ και οι δεύτερες σκέψεις για τις ΑΠΕ

Η Δανία εξετάζει το ενδεχόμενο να τερματίσει την 40ετή απαγόρευση της πυρηνικής ενέργειας, αναφέρει σε δημοσίευμά της εφημερίδα Financial Times. Η σκανδιναβική χώρα εξετάζει τους καλύτερους τρόπους για να αποφύγει μια παρόμοια διακοπή ρεύματος με την διακοπή του περασμένου μήνα στην Ισπανία και την Πορτογαλία.

Ο Lars Aagaard, υπουργός της Δανίας για το κλίμα, την ενέργεια και τις υπηρεσίες κοινής ωφέλειας, δήλωσε στην δανική εφημερίδα Politiken ότι ο κεντρώος συνασπισμός στην Κοπεγχάγη θα χρειαστεί ένα χρόνο για να αναλύσει τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της αναβίωσης της πυρηνικής ενέργειας.

Η άρση της απαγόρευσης από το 1985 θα έθετε τη Δανία σε μια αυξανόμενη ομάδα χωρών που εξετάζουν την πυρηνική ενέργεια για να βοηθήσουν στην εξισορρόπηση των ανανεώσιμων πηγών στο μείγμα ηλεκτρικής ενέργειας.

Η δεξιά κυβέρνηση της γειτονικής Σουηδίας προσπαθεί να αναβιώσει την πυρηνική ενέργεια στη χώρα, η οποία εξακολουθεί να διαθέτει τρία εργοστάσια σε λειτουργία, μετά από μεγάλες συζητήσεις για το κλείσιμό τους από το ατύχημα στο Three Mile Island στις ΗΠΑ το 1979.

Η Δανία έχει ένα από τα υψηλότερα μερίδια ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο μείγμα ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη χάρη στα τεράστια υπεράκτια αιολικά πάρκα κατά μήκος των ακτών της.

Χρησιμοποιεί ενέργεια από άνθρακα και φυσικό αέριο, καθώς και διασυνδέσεις με χώρες όπως η Σουηδία και η Νορβηγία - οι οποίες διαθέτουν πυρηνικούς και υδροηλεκτρικούς πόρους - για να εξασφαλίσει χαμηλό επίπεδο διακοπών ρεύματος σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα.

Ωστόσο, τέσσερα δεξιά κόμματα της αντιπολίτευσης στο κοινοβούλιο της Δανίας επιθυμούν να επαναφέρουν την πυρηνική ενέργεια στη Δανία και έχουν καταθέσει συζήτηση με τον Aagaard για την Τετάρτη.

«Παρατηρούμε ότι υπάρχει μια εξέλιξη σε εξέλιξη με τις νέες τεχνολογίες πυρηνικής ενέργειας: μικρούς αρθρωτούς αντιδραστήρες», δήλωσε ο Aagaard στην Politiken.

Η κυβέρνηση αποφάσισε να ξεκινήσει μια ανάλυση των δυνατοτήτων αυτής της νέας τεχνολογίας, είπε, αλλά πρόσθεσε ότι «δεν αρκεί να έχουν δυνατότητες. Πρέπει επίσης να γνωρίζουμε τι σημαίνει αυτό για τη δανική κοινωνία».

Οι SMR, οι οποίοι κατασκευάζονται σε εργοστάσια και ενδεχομένως προσφέρουν μικρότερους χρόνους κατασκευής από τους μεγάλους σταθμούς, έχουν προσελκύσει σημαντικό ενθουσιασμό επενδυτών παγκοσμίως, αλλά πολλοί βρίσκονται ακόμη σε στάδια σχεδιασμού ή αναμένουν την έγκριση των ρυθμιστικών αρχών.

Ο Anders Fogh Rasmussen, πρώην πρωθυπουργός της Δανίας και πρώην γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, δήλωσε στους Financial Times ότι τάσσεται υπέρ της άρσης της «γελοίας» απαγόρευσης.

«Η αιολική και η ηλιακή ενέργεια είναι καλές εφόσον υπάρχει άνεμος και ηλιοφάνεια. Αλλά πρέπει να υπάρχει ένα μη ορυκτό βασικό φορτίο και είναι γελοίο να αποκλείεται εκ των προτέρων η πυρηνική ενέργεια... Υποθέτω ότι πρόκειται για μια διαδικασία [από την κυβέρνηση] προς την άρση της απαγόρευσης», είπε.

Τον περασμένο μήνα, ένα ταμείο που υποστηρίζεται από τον Δανό δισεκατομμυριούχο Joachim Ante ανακοίνωσε σχέδια για άντληση 350 εκατομμυρίων ευρώ (397 εκατομμύρια δολάρια) για την υποστήριξη της προηγμένης πυρηνικής βιομηχανίας και της αλυσίδας εφοδιασμού της.

Ο Ante, ο οποίος ίδρυσε την εταιρεία λογισμικού βιντεοπαιχνιδιών Unity, έχει μέχρι στιγμής διαθέσει 50 εκατομμύρια ευρώ από τα δικά του κεφάλαια.

Μια προηγούμενη έκδοση του ταμείου, η 92 Ventures, επένδυσε στην Blykalla της Σουηδίας και στην Steady Energy Oy της Φινλανδίας, και οι δύο κατασκευαστές SMR.

Υπάρχει ιδιαίτερη διαμάχη στη Δανία σχετικά με το πού θα τοποθετηθούν τυχόν νέοι πυρηνικοί σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής και πού θα αποθηκεύονται τα απόβλητα από τους αντιδραστήρες.

Η Δανία είχε έναν ερευνητικό αντιδραστήρα λίγο έξω από την Κοπεγχάγη μέχρι το 2001, όπου αποθηκεύονται τα απόβλητα. Το κοινοβούλιο της αποφάσισε το 2018 να δημιουργήσει μια ασφαλή εγκατάσταση διάθεσης για τα απόβλητα έως το 2073.

Οι μεγάλοι πυρηνικοί αντιδραστήρες έχουν μειωθεί σε δημοτικότητα μετά τα ατυχήματα, συμπεριλαμβανομένων του Τσερνομπίλ το 1986 και της Φουκουσίμα το 2011. Πρόσφατα μεγάλα πυρηνικά έργα σε χώρες όπως η Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Φινλανδία έχουν ξεπεράσει σε μεγάλο βαθμό τον προϋπολογισμό. Η Φινλανδία άνοιξε τον σταθμό Olkiluoto 3 το 2023, 14 χρόνια αργότερα από το προγραμματισμένο και σχεδόν τετραπλάσιο από τον αρχικό προϋπολογισμό.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας