Μενού Ροή
Πως οι ΑΠΕ μπορούν να τροφοδοτήσουν μία ολόκληρη χώρα

Φωτοβολταϊκά και αιολικά πάρκα που βρίσκονται στο Νίκσιτς,  τοποθεσίες γύρω από τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του Μαυροβουνίου θα μπορούσαν να παράγουν αρκετή ηλεκτρική ενέργεια για όλα τα νοικοκυριά της χώρας σύμφωνα με μελέτη.
Οι οργανώσεις Eco-Team και The Nature Conservancy ηγήθηκαν της έρευνας σε συνεργασία με την τοπική αρχή. Το Μαυροβούνιο έχει δεσμευτεί να αυξήσει το μερίδιο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην ακαθάριστη κατανάλωση ενέργειας στο 50% έως το 2030 και να καταργήσει σταδιακά τη χρήση άνθρακα.

Η παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές απαιτεί πολλή γη. Εάν ο χώρος για τέτοια έργα δεν επιλεγεί προσεκτικά, μπορεί να προκαλέσει συγκρούσεις και να είναι καταστροφικό για το περιβάλλον, να συμβάλει σε κρίσεις βιοποικιλότητας ή να θέσει σε κίνδυνο τις πολιτιστικές και κοινωνικές αξίες μιας περιοχής.

Για να αποφευχθούν πιθανές συγκρούσεις, το The Nature Conservancy έχει αναπτύξει μια προσέγγιση που ονομάζεται έξυπνη τοποθεσία. Περιλαμβάνει την εύρεση τοποθεσιών για αιολικά και ηλιακά έργα με τις λιγότερες πιθανές αρνητικές επιπτώσεις στη φύση και τους ανθρώπους.

Μαζί με την Eco-Team, ο οργανισμός διεξήγαγε την  μελέτη  για την "Χαρτογράφηση του δυναμικού της ηλιακής και αιολικής ενέργειας στον δήμο Νίκσιτς", προσδιορίζοντας τέσσερα τετραγωνικά χιλιόμετρα για αιολικά πάρκα και 50 τετραγωνικά χιλιόμετρα για ηλιακούς σταθμούς παραγωγής ενέργειας.

«Το αποτέλεσμα αυτής της πιλοτικής μελέτης επιβεβαίωσε ότι το Νίκσιτς έχει πραγματικές δυνατότητες για την ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας χαμηλής σύγκρουσης. Η μελέτη μπορεί περαιτέρω να χρησιμοποιηθεί για τον εντοπισμό νέων τοποθεσιών, τόσο από πιθανούς επενδυτές όσο και από αρχές χωροταξικού σχεδιασμού, γι' αυτό και την έχουμε δημοσιοποιήσει», δήλωσε ο Igor Vejnović από το The Nature Conservancy.

Η δυναμική είναι περίπου 40 MW αιολικής ενέργειας και έως και 2,7 GW ηλιακής ενέργειας. Ακόμη και με μόλις το ένα τρίτο της πιθανής χωρητικότητας φωτοβολταϊκών, θα μπορούσε να παραχθεί συνολικά 1,4 TWh ηλεκτρικής ενέργειας από τις δύο πηγές, τόνισαν οι συγγραφείς. Συγκριτικά  οι αριθμοί αυτοί είναι ακριβώς κάτω από το ρεκόρ παραγωγής του θερμοηλεκτρικού σταθμού Pljevlja με καύση άνθρακα, ο οποίος αντιπροσώπευε τότε το μισό της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στο Μαυροβούνιο, αναφέρει η μελέτη.

Θα κάλυπτε επίσης τη συνολική κατανάλωση οικιακού τομέα του 2022 στη χώρα, η οποία ανήλθε σε 1,38 TWh. Αποτελείται από σχεδόν 400.000 οικιστικές μονάδες και 217.000 νοικοκυριά, σύμφωνα με στοιχεία από την πρόσφατη απογραφή, που διενεργήθηκε από τη Στατιστική Υπηρεσία του Μαυροβουνίου – Monstat.

«Ο Νίκσιτς, ο μεγαλύτερος δήμος εδαφικά, ήταν το αντικείμενο της μελέτης μας, μέσω της οποίας στοχεύουμε να βοηθήσουμε το Μαυροβούνιο να συμβαδίσει με τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίες, στο πλαίσιο του σχεδίου REPowerEU, καλούνται να ορίσουν τις λεγόμενες περιοχές μετάβασης επιταχυνόμενη ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας», δήλωσε η Diana Milev Čavor από την Eco-Team.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας