Μενού Ροή
Διαμαρτυρίες στη Βόρεια Μακεδονία για το ενεργειακό ξεπούλημα

Εγχώριοι ενεργειακοί εμπειρογνώμονες προειδοποίησαν τις αρχές της Βόρειας Μακεδονίας να μην πουλήσουν πρόσθετες κρατικές ενεργειακές εταιρίες, μετά την ανακοίνωση ότι η TPP "Bitola" πρόκειται να πωληθεί, ανέφεραν τοπικά μέσα ενημέρωσης. Σύμφωνα με τους ειδικούς, αυτό θα κάνει «τους πολίτες να πληρώνουν πέντε φορές περισσότερο για ηλεκτρική ενέργεια, να βάλουν τις μελλοντικές γενιές σε χρέη και να αφήσουν τη χώρα χωρίς τη δική της παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Εάν πραγματοποιηθεί πώληση, ακόμη και μόνο ένα μέρος του TT "Bitola", στην περίπτωση αυτή η ενεργειακή σταθερότητα της Βόρειας Μακεδονίας θα διαταραχθεί σοβαρά. Η ενεργειακή κρίση ήταν ηχηρό μήνυμα για να δείξει ότι απαιτούνται επενδύσεις στον ενεργειακό τομέα, σε αντίθεση με την πώληση σταθμών ηλεκτροπαραγωγής, επισημαίνουν οι ειδικοί.

«Όλες οι σημαντικές δυνατότητες ηλεκτρικής ενέργειας που έχει αυτή η χώρα, πρέπει να παραμείνουν κρατικές. Κάθε πώληση, από το πρώτο έως το τρίτο μπλοκ ή κάθε πώληση των υδροηλεκτρικών σταθμών, αποτελεί υπονόμευση της ενεργειακής ανεξαρτησίας και της ενεργειακής κυριαρχίας αυτής της χώρας. Ένας από τους κύριους πυλώνες ενός κράτους είναι η ενεργειακή κυριαρχία, αν την υπονομεύσεις - δεν έχεις κράτος», δήλωσε ο ειδικός σε θέματα ενέργειας Ατανάσκο Τουνέβσκι στα τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Πριν από ένα μήνα, διέρρευσε η είδηση ότι η κυβέρνηση πωλεί το σύστημα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας MEPSO σε ελληνική εταιρεία με κινεζικά κεφάλαια, κάτι που οι αρχές δεν έχουν ακόμη επιβεβαιώσει. "Εν τω μεταξύ, η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο πώλησης του σταθμού συμπιεσμένου αερίου ισχύος 40 μεγαβάτ, ο οποίος βρίσκεται κοντά στο εργοστάσιο "Zhelezara", στους Έλληνες και πριν από αυτό ο υδροηλεκτρικός σταθμός "Cebren", ο οποίος είναι ένα στρατηγικό έργο βάρους ενός δισεκατομμυρίου ευρώ, δόθηκε επίσης στους Έλληνες", δήλωσε ο εμπειρογνώμονας ενέργειας Konstantin Dimitrov σε δήλωση για την τοπική εφημερίδα "Vecher".

Σύμφωνα με τον ίδιο, δίνοντάς το βάσει παραχώρησης, η χώρα δεν θα λαμβάνει ηλεκτρική ενέργεια από τους HPPs "Cebren" και "Tikvesh" και θα είναι το ίδιο με την αγορά του στο χρηματιστήριο από οπουδήποτε αλλού. Οι ειδικοί πιστεύουν ότι η χώρα χάνει περισσότερα από όσα κερδίζει δίνοντας στο HPP "Tikvesh" δέσμευση για το μερίδιο του κράτους στο ενεργειακό έργο "Cebren" και "θα ήταν καλύτερο να βρεθούν χρήματα για την κατασκευή αυτού του υδροηλεκτρικού σταθμού".

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας