Μενού Ροή
lignitis
Απόρρητες οι πληροφορίες για τις εισαγωγές λιγνίτη στη Βόρεια Μακεδονία

Ο κρατικός παραγωγός ηλεκτρικής ενέργειας της Βόρειας Μακεδονίας "Power Plants of North Macedonia" (ESM) ανέφερε ότι η προμήθεια εισαγόμενου άνθρακα για τις ανάγκες των TPPs Bitola και Oslomej είναι ένα "εμπορικό μυστικό" που δεν θέλει να μοιραστεί με το κοινό, όπως αναφέρει η τοπική ιστοσελίδα Faktor.

Αν και παλαιότερα δεν υπήρχε ζήτημα να μοιραστούν δημόσια τα δεδομένα σχετικά με τα ονόματα των εταιρειών, την τιμή του άνθρακα, τη χώρα προέλευσης και τις ποσότητες, τον τελευταίο κύκλο δημόσιων συμβάσεων, τώρα η Aρχή Προστασίας δημόσιων δεδομένων έχει δηλώσει αυτά τα θέματα ως «απόρρητα».

Το ειδησεογραφικό πρακτορείο Faktor έστειλε αίτημα στον ESM για την παράδοση δεδομένων σχετικά με το ποιες εταιρείες, σε τι ποσότητες, σε ποια τιμή και από ποιες χώρες προέλευσης προμήθευσαν άνθρακα (λιγνίτη) για τις ανάγκες του θερμοηλεκτρικού σταθμού Oslomej για τον προηγούμενο ετήσιο κύκλο που ξεκίνησε τον Αύγουστο του 2022 και ολοκληρώθηκε τον Αύγουστο του 2023.

Μετά την παρέλευση της νόμιμης προθεσμίας,το Faktor γράφει ότι υπέβαλε καταγγελία στην Aρχή Προστασίας δημόσιων δεδομένων όπου κατόπιν αιτήματος για εξηγήσεις, οι κρατικοί σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής απάντησαν ότι ήταν ένα «εμπορικό μυστικό» που πρέπει να προστατεύει τους πελάτες.

Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο, με μια τέτοια πρακτική ο ESM αποφάσισε να ακολουθήσει τη λογική του Υπουργείου Μεταφορών και Επικοινωνιών της χώρας και της Δημόσιας Επιχείρησης Κρατικών Οδών, η οποία κήρυξε τη σύμβαση με τις εταιρείες Bechtel και Enka για την κατασκευή των τεσσάρων αυτοκινητοδρόμων από τον Διάδρομο 8 και τον Διάδρομο 10D ως «εμπορικό μυστικό» και να την καταστήσει μη διαθέσιμη στο κοινό.

Η Εισαγγελία Οργανωμένου Εγκλήματος και Διαφθοράς της χώρας δεν έχει ακόμη αποφανθεί για το θέμα αυτό, η οποία άνοιξε μια υπόθεση τον Μάιο μετά από περισσότερο από ένα μήνα αναμονής για να λάβει τη σύμβαση, η οποία αρχικά εκτιμήθηκε σε 1,3 δισεκατομμύρια ευρώ.

Κατά τη διάρκεια του Σεπτεμβρίου του τρέχοντος έτους, ο ESM ανακοίνωσε διαγωνισμό για την αγορά περίπου 600 χιλιάδων τόνων άνθρακα σε έναν κύκλο που θα διαρκέσει μέχρι τα τέλη Αυγούστου 2024. Η αιτούμενη ποσότητα εκτιμάται ότι είναι η ίδια με την περσινή πρόσκληση. Στο τέλος του περασμένου έτους, ζητήθηκαν ποσότητες 250 χιλιάδων τόνων για την TPP Oslomej και μια νέα για 300 χιλιάδες τόνους ανακοινώθηκε φέτος, προσθέτει το Faktor.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας