Μενού Ροή
Βόρεια Μακεδονία: Το VMRO καταγγέλλει την κυβέρνηση για έλλειψη σχεδίου στην ενέργεια

Η έλλειψη στρατηγικής για την εξόρυξη και την ενέργεια  και οι λανθασμένες πολιτικές σε αυτόν τον τομέα έχουν προκαλέσει μεγάλη ζημιά τόσο στη χώρα γενικά όσο και στους πολίτες, δήλωσε ο ηγέτης του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης VMRO-DPMNE στη Βόρεια Μακεδονία, Hristijan Mickoski. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι τρέχουσες πολιτικές της κυβέρνησης για την ενέργεια και τις εξορύξεις είναι χωρίς κανένα όραμα και ως εκ τούτου, υπάρχει ανάγκη δημιουργίας ξεχωριστού υπουργείου που θα ασχολείται με αυτόν τον τομέα.

Πρόσθεσε ότι το κόμμα VMRO-DPMNE έχει όραμα για το πώς θα λειτουργήσει αυτό το τμήμα στο μέλλον. Επιπλέον, λόγω της σημασίας του, το κόμμα θα συζητήσει  αυτό το θέμα με τους εταίρους του συνασπισμού. Σύμφωνα με τον πολιτικό, τομείς όπως η ενέργεια, η εξόρυξη και οι ορυκτοί πόροι δεν μπορούν να οργανωθούν σε επίπεδο τμήματος ή τομέα στο Υπουργείο Οικονομίας.

«Στα χρόνια της ενεργειακής κρίσης, όλα παρέμειναν στο επίπεδο των ψεύτικων υποσχέσεων. Στις αρχές του περασμένου έτους ή τον Ιανουάριο του 2022, το SDSM, το οποίο ηγείται της κυβέρνησης, δήλωσε ότι σε συνθήκες παγκόσμιας ενεργειακής κρίσης, η κυβέρνηση, οι θεσμοί υπό την ηγεσία του SDSM λαμβάνουν μέτρα για την αντιμετώπισή της καθώς και για την προστασία του επιπέδου των πολιτών και της οικονομίας», δήλωσε ο Mickoski στα τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Ωστόσο, η πραγματική εικόνα στη χώρα κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους ήταν αρκετά ζοφερή, εξηγεί, καθώς το ακριβό ηλεκτρικό ρεύμα οδήγησε πολλές επιχειρήσεις  σε κλείσιμο. «Λόγω της κρίσης, σχεδόν όλα τα εργοστάσια που προμηθεύονται ηλεκτρική ενέργεια στην ελεύθερη αγορά απειλήθηκαν. Η εταιρεία Euronickel Industry, η οποία διαχειρίζεται το εργοστάσιο επεξεργασίας νικελίου στο Καβάνταρτσι (FENI), έκλεισε τους κλιβάνους τον Σεπτέμβριο του περασμένου έτους και έστειλε μεγάλο μέρος των εργαζομένων σε αναγκαστικές διακοπές που διήρκεσαν έως τις 15 Δεκεμβρίου 2022. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, λόγω της υψηλής τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας από τις αρχές Σεπτεμβρίου του περασμένου έτους, το ορυχείο χαλκού "Borov Dol", πρώην Buchim από το Radovish, ήταν σε ακινησία, όπου οι εργαζόμενοι στάλθηκαν επίσης σε αναγκαστική άδεια", πρόσθεσε ο ηγέτης του VMRO-DPMNE.

Επιπλέον, προς τα τέλη Σεπτεμβρίου 2022, η κυβέρνηση «είχε μια αντίδραση πανικού ως αποτέλεσμα της πρότασης του κόμματος της αντιπολίτευσης για τον τρόπο άμβλυνσης των συνεπειών της ενεργειακής κρίσης».

"Το σχέδιο που παρουσιάστηκε πέρυσι από το VMRO-DPMNE για την παροχή πρόσθετων ποσοτήτων ηλεκτρικής ενέργειας και θέρμανσης για τους πολίτες και τη βιομηχανία κατάφερε να λειτουργήσει όλες τις εγκαταστάσεις χωρίς να κλείσουν εταιρείες και να στείλουν τους υπαλλήλους σε αναγκαστική άδεια", κατέληξε ο πολιτικός.

 

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας