Μενού Ροή
Πρόεδρος Βόρειας Μακεδονίας: "Πρέπει να καταργήσουμε σταδιακά τον άνθρακα χωρίς να θέσουμε σε κίνδυνο την ενεργειακή μας ασφάλεια"

Η Βόρεια Μακεδονία, που βρίσκεται σε μια από τις πιο ευάλωτες κλιματικές περιοχές στον κόσμο, τη Μεσόγειο, είναι μια μικρή χώρα με μεγάλες κλιματικές φιλοδοξίες και με στόχο τη μείωση των καθαρών εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά 82% έως το 2030 σε σύγκριση με τα επίπεδα του 1990, όπως δήλωσε ο πρόεδρος της χώρας Stevo Pendarovski στη Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή - COP 28 που πραγματοποιήθηκε στο Ντουμπάι των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.

«Οι σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα είναι η κύρια πηγή ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά και οι μεγαλύτεροι ρυπαντές που επηρεάζουν τόσο το κλίμα όσο και την υγεία», επεσήμανε ο Pendarovski. Σύμφωνα με τον πολιτικό, το δίλημμα είναι πώς να καταργηθεί σταδιακά ο άνθρακας χωρίς να τεθεί σε κίνδυνο η ενεργειακή ασφάλεια της χώρας και η επιβίωση των κοινοτήτων.

Παρά την ενεργειακή κρίση, η χώρα εξακολουθεί να είναι αποφασισμένη να επιτύχει αυτόν τον στόχο μέχρι το τέλος της δεκαετίας. Η Βόρεια Μακεδονία ήταν η πρώτη ευρωπαϊκή πιλοτική χώρα που επιλέχθηκε για το πρόγραμμα επιτάχυνσης της μετάβασης στον άνθρακα από το Ταμείο Επενδύσεων για το Κλίμα, το οποίο ανακοινώθηκε επίσης στη διάσκεψη.

«Εδώ στην COP28, μαζί με την EBRD, θα εγκαινιάσουμε την Επενδυτική Πλατφόρμα Δίκαιης Ενεργειακής Μετάβασης, η οποία θα μας βοηθήσει να κινητοποιήσουμε τα απαραίτητα κεφάλαια για τη μετάβαση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, να επιταχύνουμε τις επενδύσεις στο δίκτυο και να δημιουργήσουμε πράσινες θέσεις εργασίας υψηλής ποιότητας για τις κοινότητες εξόρυξης. Ως εκ τούτου, θέλουμε να προσκαλέσουμε δυνητικούς εταίρους και δωρητές να συμμετάσχουν σε αυτήν την πλατφόρμα και να αποδείξουμε ότι μια δίκαιη ενεργειακή μετάβαση δεν είναι μόνο απαραίτητη, αλλά και δυνατή και προσβάσιμη. Με τον τρόπο αυτό, θα συμμορφωθούμε με την παγκόσμια δέσμευση της ΕΕ για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και την ενεργειακή απόδοση», τόνισε ο Pendarovski.

Τα Σκόπια παραμένουν μια από τις πιο μολυσμένες πόλεις στον κόσμο

Ενώ ο Pendarovski προειδοποίησε για τη ρύπανση στη χώρα, νέα στοιχεία έδειξαν ότι η πρωτεύουσα της χώρας, τα Σκόπια, είναι μία από τις πιο μολυσμένες πόλεις στον κόσμο αυτή τη στιγμή. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ιστοσελίδας IQAir, τα Σκόπια βρίσκονται στην 4η θέση στον κόσμο όσον αφορά την ατμοσφαιρική ρύπανση. Ο μετρούμενος δείκτης ρύπανσης είναι 156, γεγονός που συνεπάγεται προειδοποίηση ότι ο αέρας είναι ανθυγιεινός για να τον αναπνεύσει κανείς. Μπροστά από τα Σκόπια στη λίστα υπάρχουν μόνο τεράστιες πόλεις και βιομηχανικά κέντρα της Ασίας όπως η Βομβάη, το Νέο Δελχί και το Καράτσι.

Στα Σκόπια, μετρήθηκαν 100 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο σωματιδίων PM 2,5, τα οποία, σύμφωνα με το IQAir, είναι 20 φορές η συγκέντρωση αυτού του σωματιδίου από την ετήσια τιμή των κατευθυντήριων γραμμών για την ποιότητα του αέρα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

 

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας