Μενού Ροή
Η Σερβία προγραμματίζει αιολικά και φωτοβολταικά 11.3 GW

Πρόγραμμα "μαμούθ" ανάπτυξης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας συνέταξε η Σερβία για την περίοδο 2022-2024.

Προβλέπει την υλοποίηση κρατικών έργων για την κατασκευή αιολικών πάρκων ισχύος 3.000 MW και ηλιακών σταθμών ισχύος 8.300 MW.

Το σχέδιο εντάσσεται στο πρόγραμμα οικονομικών μεταρρυθμίσεων που συντάσσει κάθε χρόνο η χώρα ως υποψήφια για ένταξη στην ΕΕ. Περιλαμβάνει επενδύσεις ύψους 17 δισεκατομμυρίων ευρώ από τα οποία περίπου τα 12 δισεκατομμύρια ευρώ έχουν προγραμματιστεί για αιολικά πάρκα, ηλιακούς σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής και υδροηλεκτρικούς σταθμούς.

Η μείωση εκπομπών

Εάν υλοποιηθούν όλα τα έργα από το επενδυτικό σχέδιο, οι εκπομπές CO2 θα μειωθούν κατά περίπου 23 εκατομμύρια τόνους, σύμφωνα με το προσχέδιο.

Εκτός από το αιολικό πάρκο Kostolac ισχύος 66 MW, το οποίο βρίσκεται ήδη υπό κατασκευή από την κρατική εταιρεία ηλεκτρικής ενέργειας Elektroprivreda Srbije (EPS), η Zabela και το Kovin-Dubovac είναι επίσης πιθανές τοποθεσίες για κρατικά αιολικά έργα.

Σύμφωνα με το έγγραφο, υπάρχει δυνατότητα για σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα με την Fintel Energija για την κατασκευή του αιολικού πάρκου Maestrale Ring.

Η ισχύς

Τα κρατικά αιολικά πάρκα θα μπορούσαν να φτάσουν σε συνδυασμένη εγκατεστημένη ισχύ 3.000 MW και η συνολική επένδυση εκτιμάται σε 3 δισεκατομμύρια ευρώ, αναφέρει το προσχέδιο.

Τα έργα της κυβέρνησης για ηλιακούς σταθμούς θα υλοποιηθούν σε 200.000 εκτάρια κρατικής γης χαμηλής οικονομικής αξίας.

Είναι δυνατή η εγκατάσταση περίπου 2.000 MW σταθμών ηλιακής ενέργειας, υπογραμμίζεται στο προσχέδιο.

Η πρώτη συμφωνία

Στο πλαίσιο του σχεδίου, υπογράφηκε συμφωνία συνεργασίας μεταξύ του Υπουργείου Μεταλλείων και Ενέργειας και της UGT Renewables LLC. Η κυβέρνηση και η UGT διαπραγματεύονται την κατασκευή ηλιακών σταθμών συνολικής ισχύος περίπου 1.000 MW, οι οποίες θα εκτείνονται συνολικά σε 2.000 εκτάρια σε δώδεκα τοποθεσίες σε όλη τη Σερβία.

Οι σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής θα μπορούσαν να παράγουν 1 GWh και να μειώσουν τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα κατά 1,9 εκατομμύρια τόνους ετησίως, σύμφωνα με το προσχέδιο.

Στη γη που ανήκει στην EPS, κυρίως σε χωματερές τέφρας, είναι δυνατή η κατασκευή περίπου 300 MW ηλιακών σταθμών, επένδυση που υπολογίζεται στα 200 εκατ. ευρώ.

Να σημειωθεί ότι πρόσφατα η ΕΠΣ προκήρυξε διαγωνισμό για τα έργα.

Τα φωτοβολταικά

Το προσχέδιο επισημαίνει τη συνεχιζόμενη μεγάλη εκστρατεία για την προώθηση των καταναλωτών και προσθέτει ότι 600 τετραγωνικά χιλιόμετρα στέγης προσδιορίστηκαν ως διαθέσιμα για την εγκατάσταση φωτοβολταικών.

Η εγκατάσταση ηλιακών συλλεκτών στο 10% της εν λόγω περιοχής θα παρείχε εγκατεστημένη ισχύ 6.000 MW, που είναι το 70% της τρέχουσας εγκατεστημένης ισχύος για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στη Σερβία, και ετήσια παραγωγή 7 TWh, που είναι περίπου το 20% της συνολικής παραγωγής στη Σερβία, σύμφωνα με το προσχέδιο.

Συνολικά, τα έργα της κυβέρνησης για ηλιακούς σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής θα μπορούσαν να αποδώσουν 8.300 MW εγκατεστημένης ισχύος και 6,2 δισεκατομμύρια ευρώ σε επενδύσεις.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας