Η Βόρεια Μακεδονία θα έχει σταθερό ενεργειακό εφοδιασμό αυτόν τον χειμώνα, χωρίς σημαντικές διακυμάνσεις στις τιμές ή στη διαθεσιμότητα, δήλωσε την Παρασκευή ο πρωθυπουργός Χρίστιαν Μίτσκοσκι.
«Θέλω να διαβεβαιώσω τους πολίτες ότι θα έχουμε έναν σταθερό χειμώνα, με σταθερό ενεργειακό εφοδιασμό, χωρίς διακυμάνσεις στις τιμές ή στις ποσότητες», ανέφερε ο Μίτσκοσκι, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων μετά την επαναλειτουργία της ανακαινισμένης Κλινικής Νευροφυσιολογίας.
Ο Μίτσκοσκι δήλωσε ότι η κυβέρνηση εργάζεται ώστε να μην αυξηθούν οι τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος από τον Ιανουάριο, ενώ παράλληλα εξετάζει τη δυνατότητα μείωσης των τιμών ή επέκτασης του ωραρίου εφαρμογής του υφιστάμενου μειωμένου τιμολογίου ηλεκτρικής ενέργειας.
«Η αύξηση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος καταγράφεται στα χρηματιστήρια, όχι εδώ. Η τιμή που πληρώνουν οι πολίτες για το ηλεκτρικό ρεύμα δεν έχει αυξηθεί από τότε που ανέλαβε αυτή η κυβέρνηση και αυτό θα συνεχιστεί», τόνισε.
Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση έχει διαφυλάξει τα αποθέματα νερού στους ταμιευτήρες των υδροηλεκτρικών σταθμών της χώρας, οι οποίοι βρίσκονται σήμερα περίπου στο 50% της πληρότητάς τους. Παράλληλα, οι εργασίες συντήρησης στους θερμοηλεκτρικούς σταθμούς είτε βρίσκονται σε εξέλιξη είτε πλησιάζουν στην ολοκλήρωσή τους.
Σύμφωνα με τον Μίτσκοσκι, οι μετεωρολογικές προβλέψεις δείχνουν ότι η περίοδος θέρμανσης αναμένεται να ξεκινήσει πλήρως μεταξύ 2 και 5 Νοεμβρίου, δίνοντας στις αρμόδιες αρχές επαρκή χρόνο για να ολοκληρώσουν τις προετοιμασίες.
«Τα τρία τέταρτα των προετοιμασιών έχουν ήδη ολοκληρωθεί», είπε.
Ο Μίτσκοσκι αναφέρθηκε επίσης σε συμφωνία με το Κόσοβο για την προμήθεια άνθρακα, η οποία, όπως υποστήριξε, θα μειώσει σημαντικά το κόστος παραγωγής ανά μεγαβατώρα ηλεκτρικής ενέργειας στους σταθμούς της Βόρειας Μακεδονίας.
«Έχουμε νερό. Σε ό,τι αφορά την περίοδο θέρμανσης και τις ποσότητες ηλεκτρικής ενέργειας, δεν περιμένω αναταράξεις. Αναμένω τουλάχιστον την ίδια κατάσταση με τη σημερινή, χωρίς αυξήσεις ή απότομες ανατιμήσεις», δήλωσε.
Ανέφερε ότι η κατάσταση με το φυσικό αέριο θα μπορούσε να αποδειχθεί δυσκολότερη σε ολόκληρη την Ευρώπη, όπου, σύμφωνα με τις πληροφορίες που επικαλέστηκε, τα επίπεδα αποθήκευσης βρίσκονται κατά 25% έως 50% χαμηλότερα από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο της τελευταίας πενταετίας. Εκτίμησε ότι οι ευρωπαϊκές τιμές του φυσικού αερίου θα μπορούσαν ακόμη και να διπλασιαστούν ή να τριπλασιαστούν αυτόν τον χειμώνα. Υποστήριξε, ωστόσο, ότι η Βόρεια Μακεδονία θα ήταν σχετικά προστατευμένη από ένα τέτοιο σοκ, καθώς δεν συγκαταλέγεται στους μεγάλους καταναλωτές φυσικού αερίου.
«Εκτιμώ ότι η τιμή του φυσικού αερίου θα μπορούσε ενδεχομένως να διπλασιαστεί ή ακόμη και να τριπλασιαστεί αυτόν τον χειμώνα, αλλά αυτό δεν θα έχει μεγάλη επίπτωση σε εμάς», είπε.
Αναφέρθηκε στη χρήση μονάδων συμπαραγωγής στη χώρα, οι οποίες παράγουν ζεστό νερό για θέρμανση, ενώ ταυτόχρονα παράγουν ηλεκτρική ενέργεια από ατμό. Σύμφωνα με τον Μίτσκοσκι, η τεχνολογία αυτή βοηθά να αντισταθμίζεται το υψηλότερο κόστος των εισροών.
«Δεδομένου ότι δεν είμαστε μεγάλος καταναλωτής και λαμβάνοντας υπόψη την τεχνολογία που χρησιμοποιούμε, δεν περιμένω κλυδωνισμούς», κατέληξε.