Μενού Ροή
Η συμφωνία για τον διασυνδετήριο αγωγό με την Ελλάδα είναι η μεγαλύτερη ενεργειακή συμφωνία της Βόρειας Μακεδονίας

Η Βόρεια Μακεδονία υπέγραψε την συμφωνία για την κατασκευή διασυνδετήριου αγωγού φυσικού αερίου με την Ελλάδα. Το έργο, το οποίο αναμένεται να ολοκληρωθεί σε 22 μήνες, προβλέπεται να τεθεί σε λειτουργία έως το 2027, σηματοδοτώντας τη σημαντικότερη ενεργειακή επένδυση της χώρας την τελευταία δεκαετία, σύμφωνα με το κυβερνών συντηρητικό κόμμα VMRO-DPMNE.

Ο αγωγός θα έχει μήκος 68 χιλιόμετρα και θα συνδέει τη Βόρεια Μακεδονία όχι μόνο με την Ελλάδα, αλλά και με τις ευρύτερες ευρωπαϊκές αγορές ενέργειας, όπως δήλωσαν εκπρόσωποι του VMRO-DPMNE.

Μια τοπική εταιρεία έχει επιλεγεί για την κατασκευή του έργου, έχοντας επιδείξει πλήρη ετοιμότητα όσον αφορά τον εξοπλισμό και το εξειδικευμένο προσωπικό. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι το συμφωνηθέν κόστος του έργου είναι κατά 12 εκατομμύρια ευρώ χαμηλότερο από προηγούμενες προσφορές που υποβλήθηκαν σε παλαιότερους διαγωνισμούς.

Μέχρι τώρα, η Βόρεια Μακεδονία εξαρτιόταν αποκλειστικά από τις εισαγωγές φυσικού αερίου μέσω Βουλγαρίας. Ο νέος διασυνδετήριος αγωγός θα διαφοροποιήσει τις πηγές προμήθειας, προσφέροντας μεγαλύτερη ενεργειακή ασφάλεια σε περίπτωση αυξήσεων τιμών ή διακοπών από έναν μόνο πάροχο.

Το φυσικό αέριο αποτελεί καθαρότερη και πιο οικονομική επιλογή θέρμανσης σε σύγκριση με το πετρέλαιο, τα ξύλα ή τον άνθρακα. Εκπέμπει λιγότερους ρύπους, συμβάλλοντας σε καλύτερη ποιότητα αέρα και βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των πολιτών, όπως τόνισε το VMRO-DPMNE.

«Η κυβέρνηση υπό την ηγεσία του VMRO-DPMNE παραμένει δεσμευμένη στη διασφάλιση ενός σταθερού, σύγχρονου και ευρωπαϊκού μέλλοντος για τη χώρα. Η συμφωνία αυτή αποτελεί απόδειξη ότι η Βόρεια Μακεδονία πλησιάζει στην ΕΕ και ότι οι διεθνείς εταίροι μας μας εμπιστεύονται», αναφέρει το κόμμα σε δελτίο Τύπου.

Οι ειδικοί χαιρέτησαν το έργο, χαρακτηρίζοντάς το ως μια πολυαναμενόμενη επένδυση που ενισχύει την ενεργειακή ασφάλεια και ανοίγει τον δρόμο για καθαρότερες και πιο οικονομικές πηγές ενέργειας για τα νοικοκυριά και τη βιομηχανία.

Σύμφωνα με την ειδικό σε θέματα ενέργειας, Ιρένα Τσάτσκοβα, το έργο αυτό αποτελεί «κρίσιμο βήμα για τη μείωση της ενεργειακής ευαλωτότητας της Βόρειας Μακεδονίας».

«Δεν διαφοροποιεί απλώς την προμήθεια αερίου, αλλά μας φέρνει πιο κοντά σε καθαρότερες και οικονομικότερες λύσεις ενέργειας, ενώ ενισχύει τη συνεργασία με την Ελλάδα ως σημαντικό περιφερειακό εταίρο για την επίτευξη μακροπρόθεσμης ενεργειακής σταθερότητας», δήλωσε η Τσάτσκοβα στο energymag.gr

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας