Η σύμβαση με εταιρεία της Βόρειας Μακεδονίας για την κατασκευή του τμήματος του αγωγού φυσικού αερίου που θα συνδέει τη χώρα με την Ελλάδα θα υπογραφεί έως τις 10 Μαΐου, όπως επιβεβαίωσε η Υπουργός Ενέργειας της χώρας, Σάνια Μποζινόβσκα, σε συνομιλία της με ανταποκριτή του κρατικού πρακτορείου ειδήσεων MIA στην Αθήνα.
Η Μποζινόβσκα και ο πρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας της χώρας (ERC), Μάρκο Μπισλιμόσκι, συμμετέχουν στο ένατο Βαλκανικό Ενεργειακό Φόρουμ στην Αθήνα, όπου η υπουργός αναφέρθηκε στη σημασία της περιφερειακής ενεργειακής ασφάλειας και στην ανάγκη για ένα κοινό ενεργειακό μέλλον στα Βαλκάνια. Ο Μπισλιμόσκι παρουσίασε τη στρατηγική μετάβασης της Βόρειας Μακεδονίας από τον άνθρακα στο υδρογόνο και το φυσικό αέριο, καθώς και τις μακροπρόθεσμες ενεργειακές πολιτικές και τις επενδυτικές ευκαιρίες της χώρας.
Κατά τη διάρκεια συζήτησης πάνελ, η Μποζινόβσκα αναφέρθηκε στο έργο του διασυνδετήριου αγωγού και αποκάλυψε ότι η υπογραφή της σύμβασης στα Σκόπια είναι άμεση. Τόνισε ότι προηγούμενος διαγωνισμός για το έργο είχε αποτύχει, αλλά έγιναν βελτιώσεις ώστε ο νέος να είναι επιτυχής.
«Κάναμε ό,τι ήταν δυνατόν για να πετύχει ο νέος διαγωνισμός. Καταφέραμε να μειώσουμε την τιμή κατά 12 εκατομμύρια ευρώ σε σύγκριση με την αρχική εκτίμηση. Αν και η συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) αναμενόταν τον Ιανουάριο, λόγω κάποιων διοικητικών διαδικασιών, η σύμβαση θα υπογραφεί τώρα έως τις 10 Μαΐου με την κορυφαία μακεδονική εταιρεία. Πρόκειται για το τελευταίο έργο φυσικού αερίου που χρηματοδοτεί η ΕΤΕπ», εξήγησε η Μποζινόβσκα.
Στο μεταξύ, στην Ελλάδα, η εταιρεία Τέρνα ξεκίνησε προκαταρκτικές εργασίες κατασκευής στην ελληνική πλευρά του αγωγού πριν από δυόμισι μήνες περίπου. Η Μποζινόβσκα υπογράμμισε ότι ο χρονικός ορίζοντας για την κατασκευή του τμήματος της Βόρειας Μακεδονίας είναι 22 μήνες και εξέφρασε την ελπίδα για μια γρήγορη και αποτελεσματική διαδικασία.
«Αυτό θα μας προσφέρει μια επιπλέον εναλλακτική, καθώς αυτή τη στιγμή είμαστε συνδεδεμένοι μόνο με τη Βουλγαρία. Είμαστε επίσης σε συζητήσεις με τη Σερβία — απομένουν μόνο 26 χιλιόμετρα αγωγού να κατασκευαστούν στη δική μας πλευρά. Έχουμε μιλήσει με τον Αναπληρωτή Υπουργό της Σερβίας σχετικά με τη χρηματοδότηση. Το έργο αυτό μπορεί να μας καταστήσει διαμετακομιστική χώρα για την Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη», δήλωσε.
Η υπουργός συζήτησε επίσης για τη σύζευξη των αγορών ηλεκτρικής ενέργειας με την Ελλάδα, ένα βασικό βήμα για τη συμμόρφωση με τον Μηχανισμό Προσαρμογής Άνθρακα στα Σύνορα της ΕΕ (CBAM) και την αποφυγή επιβαρύνσεων άνθρακα στις εισαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας.
«Αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να απαλλαγούμε από τις χρεώσεις CBAM. Αλλά πρώτα πρέπει να περάσει ο νόμος, και στη συνέχεια ο διαχειριστής της αγοράς μας, MEMO, θα οριστεί. Θα χρειαστούν περίπου 18 μήνες για να ολοκληρωθεί η ενοποίηση της αγοράς. Εργαζόμαστε ενεργά με χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Πιστεύω ότι είμαστε στον σωστό δρόμο και ότι η περιφερειακή συνεργασία είναι ισχυρή», πρόσθεσε η Μποζινόβσκα.
Η ενεργειακή συνεργασία με την Ελλάδα επεκτείνεται και σε ρυθμιστικό επίπεδο. Τον Φεβρουάριο, ο πρόεδρος της ERC, Μπισλιμόσκι, και ο Έλληνας ομόλογός του υπέγραψαν μνημόνιο συνεργασίας.
Ο Μπισλιμόσκι δήλωσε στο MIA ότι η εμπειρία της Βόρειας Μακεδονίας στις υπηρεσίες ύδρευσης θα κοινοποιηθεί στον Έλληνα ρυθμιστή.
«Μόλις πριν από ένα χρόνο, ο ελληνικός ρυθμιστικός φορέας ανέλαβε την ευθύνη για τον καθορισμό τιμολογίων για τις υπηρεσίες ύδρευσης και διαχείρισης αποβλήτων. Το μεγαλύτερο μέρος της συνεργασίας μας θα επικεντρωθεί σε αυτές τις δημοτικές υπηρεσίες. Είναι ενθαρρυντικό ότι επιθυμούν να αντλήσουν από την εμπειρία μας, καθώς εφαρμόζουμε και αποφασίζουμε ήδη για τα τιμολόγια νερού. Μαζί, θα εργαστούμε πάνω σε μεθοδολογίες για τη διαχείριση αποβλήτων. Η συνεργασία μας με τις ρυθμιστικές αρχές της Ελλάδας, της Αλβανίας και του Κοσόβου θα συνεχιστεί και στον τομέα της σύζευξης αγορών ηλεκτρικής ενέργειας», είπε ο Μπισλιμόσκι.