Μενού Ροή
Ο Ελον Μασκ στα χωράφια Κοπελούζου – Το θρίλερ με τα φωτοβολταικά - Ο ΔΕΣΦΑ, τα μυστήρια του ΣΚΑΙ και οι «οφειλές» Σκρέκα

Ο Unabomber “σκάει” κάθε Σαββατοκύριακο και σας μεταφέρει όλα όσα έμαθε την εβδομάδα που προηγήθηκε από τον χώρο της ενέργειας και όχι μόνο.

  • Γιορτάζει ο Νίκος Τσάφος
  • Γιατί έγινε η εκπομπή στον ΣΚΑΙ;
  • ΔΕΣΦΑ 1: Το ενεργειακό hub δεν θέλει μόνο αέριο, αλλά και δίκτυα.
  • ΔΕΣΦΑ 2: Με πολλαπλάσιες ταρίφες;
  • Που ήταν ο εκπρόσωπος του ΔΕΣΦΑ;
  • Η επιστολή Στάση για τα χρωστούμενα
  • Μια μικρή βόμβα: Χωρίς επιδοτήσεις πάλι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις
  • Όποιος δεν είχε 100αρα γραμμή εκτός διαγωνισμού για τα φωτοβολταικά
  • Τα φωτοβολταικά του Έλον Μάσκ στην έρημο Σαχάρα
  • Μπροστά από τον Έλον Μασκ ο Δ. Κοπελούζος

Γιορτάζει ο Νίκος Τσάφος

Μαζί με τις τιμές του φυσικού αερίου που υποχώρησαν κάτω από τα 50 ευρώ, είχε εξαφανιστεί και πρωθυπουργικός σύμβουλος Νίκος Τσάφος. Το Σαββατοκύριακο επανεμφανίσθηκε στην αγαπημένη του συνήθεια μέσω των οποίων τον έμαθε και ο πρωθυπουργός, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Αφού ανέφερε ότι για 18 μήνες συζητούσαμε πως θα έχουμε περισσότερο LNG, μικρότερη κατανάλωση και υπήρχε ένας φόβος ότι το αέριο στην Ευρώπη θα εξαντληθεί, πλέον η κύρια αιτία του προβλήματος, ο φόβος, τείνει να εξαλειφθεί. Αυτό δεν είναι το τέλος της ενεργειακής κρίσης πρόσθεσε,, καθώς οι τιμές του φυσικού αερίου εξακολουθούν να είναι υψηλές, σε σχέση με το παρελθόν. Και οι τιμές θα μπορούσαν ακόμα να αυξηθούν. Ωστόσο είναι μια σημαντική εξέλιξη και πρέπει να την γιορτάσουμε.

Γιατί έγινε η εκπομπή στον ΣΚΑΙ;

Αν η κατάσταση είναι τόσο καλή σε βαθμό γιορτής, όπως τα λέει ο αξιότιμος Νίκος Τσάφος, ποιος ο λόγος μιας έκτακτης τηλεοπτικής εκπομπής για το ενεργειακό πρόβλημα, όπως αυτή που έγινε την Παρασκευή στον ΣΚΑΙ; Μυστήρια πράγματα..

ΔΕΣΦΑ 1: Το ενεργειακό hub δεν θέλει μόνο αέριο, αλλά και δίκτυα.

Διαβάζουμε για νέες ποσότητες αεριού που θα καταφτάσουν στην Ελλάδα. Ακούμε για καινούργια FSRUs, για αγωγούς με Ισραήλ και Αίγυπτο και γενικά για έργα που θα μας καταστήσουν ενεργειακό hub. Ως εδώ όλα καλά. Και τα δίκτυα; Με τι δίκτυα θα μεταφερθεί όλο αυτό το φυσικό αέριο από την Ελλάδα στις ξένες αγορές; Με τα κορεσμένα, γερασμένα και ανεπαρκή δίκτυα του ΔΕΣΦΑ; Αρκούν αυτά για να μεταφέρουν εκτός Ελλάδας όλους αυτούς τους νέους μεγάλους όγκους και να παίξει η Ελλάδα ρόλο hub αερίου; Όχι βέβαια. Στο νέο του 10ετες πλάνο ο ΔΕΣΦΑ προβλέπει επενδύσεις 1 δισ ευρώ σε νέα δίκτυα. Είναι αρκετά; Όχι και πάλι. Τότε; Τότε πολύ απλά το πιθανότερο είναι ότι αν ο ΔΕΣΦΑ δεν αποφασίσει να επενδύσει πολύ περισσότερα από τα ετήσια κέρδη του σε δίκτυα και υποδομές, η Ελλάδα δεν πρόκειται να γίνει hub.

ΔΕΣΦΑ 2: Με πολλαπλάσιες ταρίφες;

Διαφορετικά, τα κόστη θα πρέπει να τα επιμεριστεί ο Έλληνας καταναλωτής. Και δεν μιλάμε για αυξήσεις μερικών μόνο λεπτών στις ταρίφες φυσικού αερίου αλλά για πολύ περισσότερα. Κάπως θα πρέπει να βρεθεί μια λύση και ο ΔΕΣΦΑ να βάλει πλάτη. Ήδη, οι αυξήσεις στα τέλη χρήσης δικτύου, προκαλούν αντιδράσεις στους μεγάλους βιομηχανικούς καταναλωτές και ηλεκτροπαραγωγούς, οι οποίοι έχουν μερίδιο 60% της ετήσιας κατανάλωσης. Σκεφτείτε τι έχει να γίνει όταν θα ενημερωθούν πως οι αυξήσεις στις ταρίφες είναι τελικά πολλαπλάσιες...

Που ήταν ο εκπρόσωπος του ΔΕΣΦΑ;

Τώρα που θυμήθηκα τον ΔΕΣΦΑ. Αλήθεια πως γίνεται να συζητάμε για δίκτυα και ενεργειακή ασφάλεια, όπως επιχειρήθηκε στην έκτακτη εκπομπή του ΣΚΑΙ το βράδυ της Παρασκευής στην οποία συμμετείχε και σωστά εκ μέρους του ηλεκτρισμού ο επικεφαλής του ΑΔΜΗΕ Μάνος Μανουσάκης και να απουσιάζει ο εκπρόσωπος της βαριάς υποδομής του φυσικού αερίου. Όσο περνάει ο καιρός το πρόβλημα του αφελληνισμού του ΔΕΣΦΑ και της αντικειμενικής αδυναμίας της συμπαθέστατης Μ. Γκάλι να μιλήσει ελληνικά, γίνεται μεγαλύτερο. Φανταστείτε ότι μια σύσκεψη για την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας, με την συμμετοχή του Υπουργείου Άμυνας και της στρατιωτικής ηγεσίας, χρειάζεται πλέον και χρήση της αγγλικής γλώσσας..

Η επιστολή Στάση για τα χρωστούμενα

Ακούσαμε πάλι τον υπουργό Ενέργειας Κ. Σκρέκα να πανηγυρίζει για τα 8,5 δις. που δόθηκαν στα νοικοκυριά για να αντιμετωπιστεί η ενεργειακή κρίση. Το πιο σωστό θα ήταν τα 8,5 δις. που οι εταιρείες πάροχοι ενέργειας έδωσαν στα νοικοκυριά, γιατί αν καταλαβαίνω καλά από κάτι επιστολές που κυκλοφορούν, μεταξύ των οποίων και από τον πρόεδρο της ΔΕΗ Γ. Στάσση, το Δημόσιο δεν έχει ακόμα δώσει τον οβολό του. Διαβάζω για παράδειγμα για «χρηματοδοτικό κενό που καλούνται να καλύψουν με ίδιους πόρους οι προμηθευτές και έχει διαμορφωθεί σε σημαντικό ύψος».. Που είναι τα λεφτά υπουργέ;

Μια μικρή βόμβα: Χωρίς επιδοτήσεις πάλι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις

Μόνο η ΔΕΗ, το πολύ ένας ακόμα πάροχος, συνεχίζουν να πιστώνουν τις πρόσθετες επιδοτήσεις στις επιχειρήσεις πελάτες τους με ισχύ έως 35 kVA. Οι υπόλοιποι το έχουν σταματήσει από τις 3 Ιανουαρίου όταν διάβασαν την Κοινή Υπουργική Απόφαση και διαπίστωσαν ότι «καλή την πίστη» είχαν δώσει παραπάνω χρήματα σε πολλές περιπτώσεις τους προηγούμενους μήνες από αυτά που ενέκρινε η Κομισιόν και μπροστά στον κίνδυνο και τις δυσκολίες πιθανών ανακτήσεων από τους πελάτες τους, σταμάτησαν να επιδοτούν το ρεύμα.

Όποιος δεν είχε 100αρα γραμμή εκτός διαγωνισμού για τα φωτοβολταικά

Προκάλεσε τεράστια αίσθηση το αποκαλυπτικό δημοσίευμα του energymag για τον αποκλεισμό που βιώνουν δεκάδες κάτοχοι άδειας φωτοβολταικών σε περιοχές όπως η Κρήτη, η Πελοπόννησος και οι Κυκλάδες. Η ΡΑΕ παρενέβη στην διαδικασία, καθώς η ηλεκτρονική υποβολή των αιτήσεων ενέταξε τους «γρήγορους» που είχαν καλό υπολογιστή και 100αρα γραμμή Internet και άφησε εκτός του «αργούς». Επειδή ωστόσο πουθενά στα κριτήρια επιλογής δεν περιλαμβάνονταν η τεχνολογική ταχύτητα, φαντάζομαι ότι αργά ή γρήγορα, πριν τις εκλογές, θα παρέμβει και το αρμόδιο υπουργείο Ενέργειας.

Τα φωτοβολταικά του Έλον Μάσκ στην έρημο Σαχάρα

Παρασκευή βράδυ την ώρα που ο Τρικαλινός Κώστας Σκρέκας ανέλυε χωρίς αντίλογο το πως θα αντιμετωπίσει η χώρα μας την ενεργειακή κρίση (;), ο Έλον Μάσκ της Tesla ανέβαζε στο αγαπημένο του Twitter δύο δημοσιεύματα για το πως μπορεί να λυθεί το ενεργειακό πρόβλημα του πλανήτη από τις ΑΠΕ που θα δημιουργηθούν στην έρημο Σαχάρα. Αν αναπτύξουμε έγραφε στο 1,2% της ερήμου με φωτοβολταικά αρκούν για να καλύψουμε την παγκόσμια ζήτηση ρεύματος.

Μπροστά από τον Έλον Μασκ ο Δ. Κοπελούζος

Σύνδεση με Σαχάρα σχεδιάζει και ο άνθρωπος που μάλλον σκέφτεται περισσότερο από οποιαδήποτε το ενεργειακό μέλλον της χώρας. Το πλάνο του Δημήτρη Κοπελούζου με το ενεργειακό καλώδιο που θα συνδέσει απευθείας τις ΑΠΕ της Αιγύπτου με την Αττική, περιλαμβάνει ενέργεια που θα παράγεται στην έρημο Σαχάρα. Η διαφορά στην άποψη του με αυτή του Έλον Μάσκ, είναι ότι η καλύτερη τεχνολογία στην συγκεκριμένη περιοχή, δεν είναι τα φωτοβολταικά, αλλά τα αιολικά. Ναι οι ανεμογεννήτριες που λέμε και στην Ελλάδα..

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας