Μενού Ροή
unabomber-logo
Τα δύο πολύ μεγάλα deals που έρχονται, το stop της Helleniq Energy στις εξορύξεις, ο Τσάφος και το LNG Αιγύπτου – Η επανάσταση των φωτοβολταικών και το χαράτσι των 6 λεπτών στο ρεύμα

Από επενδυτικό ενδιαφέρον τουλάχιστον στην ενέργεια πάμε καλά και αυτό φάνηκε την εβδομάδα που μας πέρασε από το Βερολίνο μέχρι το ..Χιούστον. Η αγορά συζητάει και σας μεταφέρουμε πληροφορίες, την απόφαση της Helleniq Energy για τα κοιτάσματα στην Κρήτη, τον ρόλο Τσάφου στην κυβέρνηση, την ..επανάσταση που φουντώνει στα φωτοβολταικά και βέβεια το χαράτσι των 6 λεπτών ανά κιλοβατώρα που πληρώνουμε όλοι στους λογαριασμούς του ρευματός μας.

  • Τα «βαριά» πορτοφόλια «βλέπουν» Ελλάδα
  • Τα νέα deal της ενέργειας
  • Η μάχη των πετρελαϊκών γιγάντων
  • «Χιούστον, έχουμε πρόβλημα»
  • Το LNG play της Αιγύπτου και το όφελος για την Ελλάδα
  • Ξεχωριστό υπουργείο Ενέργειας
  • Σενάριο αναβάθμισης του Ν. Τσάφου
  • Η επανάσταση των φωτοβολταϊκών
  • Το νέο «δεν πληρώνω», οι… τουρίστες και το χαράτσι των 6 λεπτών
  • Ποιος θα ξεμπερδέψει το καλώδιο;
  • «Δανία του Νότου» στην πυρηνική ενέργεια

Τα «βαριά» πορτοφόλια «βλέπουν» Ελλάδα

Με «βαριά» πορτοφόλια της γερμανικής επιχειρηματικής κοινότητας συναντήθηκε την περασμένη εβδομάδα στο Βερολίνο ο πρωθυπουργός, στο πλαίσιο της επίσκεψής του στη Γερμανία για να συναντηθεί με τον νέο καγκελάριο Friedrich Merz και να βραβευτεί από τη γερμανική ένωση επιχειρήσεων Wirtschaftsrat με μέλη 11.000 επιχειρήσεις.

Μαθαίνω ότι στη συνάντηση μετείχαν CEO και υψηλόβαθμα στελέχη επιχειρήσεων του τομέα της ενέργειας, που είτε κάνουν business στην Ελλάδα είτε ενδιαφέρονται να αδράξουν ευκαιρίες -και τέτοιες φαίνεται να υπάρχουν πολλές.

Άλλωστε, πρόεδρος στο τμήμα ενέργειας της Wirtschaftsrat είναι ο CEO της RWE Generation SE, Nikolaus Valerius.

Και η προσοδοφόρος συνεργασία της RWE με την ΔΕΗ -προφανώς, όχι μόνο αυτή- δείχνει τον δρόμο…

Τα νέα deal της ενέργειας

Ιδιαίτερη κινητικότητα παρατηρείται και στον τομέα της ενέργειας, σε όλα τα επίπεδα.

Ακούω ότι ετοιμάζονται δύο τουλάχιστον deal -με υψηλό βαθμό δυσκολίας-  που θα προκαλέσουν αίσθηση, εφ’ όσον φυσικά υλοποιηθούν.

Οι φήμες στην αγορά πυκνώνουν, αλλά σε αυτές τις περιπτώσεις ισχύει το «καλό πράγμα, αργεί να γίνει».

Η μάχη των πετρελαϊκών γιγάντων

Μιας και ο λόγος για deal, τα βλέμματα της παγκόσμιας επιχειρηματικής κοινότητας, του τομέα της ενέργειας πρωτίστως αλλά και γενικότερα, είναι στραμμένα στον βρετανικό κολοσσό BP, που εξελίσσεται σε πολύφερνη «νύφη» στην αγορά.

Υποψήφιος «γαμπρός» η Shell, τα στελέχη της οποίας μαζί με τους συμβούλους της, έχουν βγάλει τα κομπιουτεράκια μελετώντας το ενδεχόμενο εξαγοράς της BP που θα οδηγήσει στον «εθνικό ενεργειακό πρωταθλητή» της Βρετανίας.

Το κυοφορούμενο deal ενδιαφέρει άμεσα τους δύο αμερικανικούς κολοσσούς του κλάδου των υδρογονανθράκων, την ExxonMobil και τη Chevron, που ενδιαφέρονται για εξορύξεις στη Ελλάδα, καθώς BP-Shell μαζί θα παράγουν σχεδόν 5 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου την ημέρα έναντι 4,6 εκατομμυρίων της Exxon και 3.4 της Chevron.

Κυκλοφορεί, λοιπόν, έντονα ότι προσφορά για την BP σχεδιάζει να καταθέσει και η ExxonMobil, πολύ περισσότερο καθώς – σύμφωνα με αναλυτές- οι συνέργειες μεταξύ τους είναι περισσότερες απ’ ότι μεταξύ BP-Shell.

Σε κάθε περίπτωση τα απόνερα ενός τέτοιου deal θα φθάσουν -από διάφορα κανάλια- και στην ελληνική αγορά.

«Χιούστον, έχουμε πρόβλημα»

Την ίδια ώρα αίσθηση προκάλεσε η αποκάλυψη την Πέμπτη από τον αναπληρωτή διευθύνοντα σύμβουλο της HELLENiQ ENERGY, Γιώργο Αλεξόπουλο ότι μετατίθεται για το 2026 η απόφαση της κοινοπραξίας ExxonMobil - Helleniq Energy για τη διεξαγωγή ερευνητικής γεώτρησης στα ανοιχτά της Κρήτης.

Η ανακοίνωση έρχεται λίγα 24ωρα μετά το ταξίδι της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Ενέργειας και Περιβάλλοντος στο Χιούστον και κατά πολλούς ρίχνει σκιά στο ταξίδι που προβλήθηκε επικοινωνιακά με ιδιαίτερα εμφατικό τρόπο καθώς η κυβέρνηση επενδύει πολλά -σε πολιτικό επίπεδο- στα κοιτάσματα υδρογονανθράκων.

«Χιούστον, έχουμε πρόβλημα», κατά τη μνημειώδη φράση του επικεφαλής της διαστημικής αποστολής Apollo 13 Jack Swigert στο κέντρο ελέγχου της ΝΑΣΑ πριν από 55 χρόνια.

Το LNG play της Αιγύπτου και το όφελος για την Ελλάδα

Στη γειτονική Αίγυπτο, πάντως, καταγράφεται μεγάλη κινητικότητα στα κοιτάσματα αερίου και πετρελαίου.

Οι προαναφερθέντες κολοσσοί των υδρογονανθράκων, οι αμερικανικές Chevron και ExxonMobil, οι βρετανικές BP και Shell αλλά και η ιταλική ΕΝΙ προχωρούν σε σημαντικές επενδύσεις με αποτέλεσμα η περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου να αναδεικνύεται σε παγκόσμιο hot spot του τομέα oil and gas, εξέλιξη με προφανή οφέλη και για την Ελλάδα.

Πολύ περισσότερο καθώς η Αίγυπτος εκτός από το LNG play φιλοδοξεί να αποτελέσει ενεργειακό κόμβο με νευραλγική σημασία για την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης. Με αποτέλεσμα το όφελος για την Ελλάδα να είναι διπλό.

Ξεχωριστό υπουργείο Ενέργειας

«Έξω πάμε καλά», που θα έλεγε και ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, ωστόσο  η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ενέργειας και Περιβάλλοντος (ΥΠΕΝ) επέστρεψε από τις ΗΠΑ στην πεζή -και συχνά, σκληρή- ελληνική πραγματικότητα.

Ο υπουργός Σταύρος Παπασταύρου αντελήφθη πολύ γρήγορα ότι είχε συνειδητοποιήσει και ο προκάτοχός του: ότι τα θέματα της χωροταξίας-πολεοδομίας, όπου είναι ανοιχτά φλέγοντα θέματα όπως ο νέος οικοδομικός κανονισμός και το ΠΔ για τα οικόπεδα σε οικισμούς κάτω των 2.000 κατοίκων, αλλά και του περιβάλλοντος, με αιχμή δάση και ύδατα, «δεσμεύουν» αν όχι το σύνολο, πάντως το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου και της δραστηριότητάς του ως υπουργού.

Προφανώς, στο κυβερνητικό επιτελείο επικρατούν δεύτερες σκέψεις για τη μη διάσπαση του ΥΠΕΝ σε ξεχωριστά υπουργεία Ενέργειας και Περιβάλλοντος στον τελευταίο ανασχηματισμό.

Τα χρονικά περιθώρια είναι πλέον στενά για κάτι τέτοιο καθώς η κυβέρνηση συμπληρώνει σε λίγες εβδομάδες το δεύτερο έτος της δεύτερης θητείας της, ωστόσο θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη η σύσταση ξεχωριστού υπουργείου Ενέργειας και Οικονομίας (Βιομηχανίας) στην πρώτη κυβέρνηση μετά τις εκλογές.

Σενάριο αναβάθμισης του Ν. Τσάφου

Καθώς τα θέματα που άπτονται των χρήσεων γης δεν τελειώνουν -και δεν προβλέπεται να τελειώσουν εύκολα δεδομένης της σχέσης του Έλληνα με τα ακίνητα- ακούω ότι επανέρχεται στο τραπέζι το σενάριο τοποθέτησης αναπληρωτή υπουργού στο ΥΠΕΝ (στα πρότυπα του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών).

Εάν η πρόταση «περπατήσει», είτε σε πρώτο είτε σε δεύτερο χρόνο (τον προσεχή χειμώνα ακούγεται ότι θα υπάρξουν -γενικότερες- αλλαγές στην κυβέρνηση), τότε η λογικότερη σκέψη είναι να αναβαθμιστεί σε αναπληρωτή υπουργό ο υφυπουργός Ενέργειας, Νίκος Τσάφος, στις ικανότητες του οποίου τρέφει πολύ μεγάλη εκτίμηση ο πρωθυπουργός.

Η επανάσταση των φωτοβολταϊκών

Ανάμεσα στα πολλά και δύσκολα που καλείται να διαχειριστεί η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ είναι η «καυτή πατάτα» των περικοπών στην παραγωγή ενέργειας από φωτοβολταϊκά.

Από έγκυρη πηγή πληροφορούμαι ότι ειδικά οι μικροί παραγωγοί που άρχισαν να ασχολούνται με το «σπορ» την τελευταία 10ετία, βασισμένοι σε τραπεζική χρηματοδότηση, είναι στα πρόθυρα… επανάστασης.

Κι αυτό επειδή έχει τοποθετηθεί πλέον «κόφτης» στο 73% των εσόδων τους, δηλαδή τα έσοδά τους περιορίζονται στο 73% των εσόδων που μπορούν να έχουν, ενώ καλούνται να εξυπηρετήσουν δάνεια που έχουν υπολογιστεί στο 100% των δυνητικών εσόδων.

Το θέμα αφορά τόσο τις τράπεζες που διαπιστώνουν ότι προβάλλει ένας αριθμός δανείων που δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν, όχι με υπαιτιότητα του δανειολήπτη, όσο και τις μεγάλες ενεργειακές εταιρείες αφού ο «κόφτης» οδηγεί σε ανατροπή των χρηματοοικονομικών μοντέλων με τα οποία καταρτίστηκαν τα business plan τους.

Οι μεγάλες εταιρείες δεν έχουν φυσικά το ίδιο πιεστικό πρόβλημα με τους μικρούς παραγωγούς καθώς έχουν εναλλακτικές γραμμές χρηματοδότησης, αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι δεν τις απασχολεί σοβαρά το ζήτημα, πολύ περισσότερο καθώς οι περικοπές φαίνεται ότι θα γίνονται ολοένα και περισσότερες.

Το νέο «δεν πληρώνω», οι… τουρίστες και το χαράτσι των 6 λεπτών

Κι αν αυτά συμβαίνουν στην παραγωγή, στον τομέα της εμπορίας ενέργειας πολύ μεγάλες διαστάσεις προσλαμβάνει το φαινόμενο των ανεξόφλητων λογαριασμών ρεύματος (https://www.energymag.gr/energeia/ilektrismos/108305_alma-40-stoys-aplirotoys-logariasmoys-reymatos-ektoxeytikan-sta-24-dis).

Πρόκειται για ένα νέο «δεν πληρώνω», πολύ μεγαλύτερο του προηγουμένου, με στελέχη της αγοράς να τονίζουν την ανάγκη να μελετηθεί σε βάθος για να σχεδιαστούν οι βέλτιστοι τρόποι αντιμετώπισης καθώς πρόκειται για ωρολογιακή βόμβα που απειλεί συνολικά την αγορά ενέργειας

Κι αυτό γιατί οι προμηθευτές για να καλύψουν το χρηματοδοτικό κενό επιβαρύνουν με 6 λεπτά/ κιλοβατώρα όλους τους λογαριασμούς, και των συνεπών καταναλωτών.

Στην ουσία, δηλαδή, πρόκειται για ένα νέο «χαράτσι», το οποίο σε μεγάλο ποσοστό οφείλεται στους λεγόμενους «ενεργειακούς τουρίστες», τους καταναλωτές δηλαδή που μετακινούνται από πάροχο σε πάροχο.

Στην αγορά θεωρούν ότι ίσως από εκεί πρέπει να ξεκινήσουν τα μέτρα κατά των απλήρωτων λογαριασμών, να ληφθεί μέριμνα ώστε οι καταναλωτές να μην μπορούν να αλλάξουν προμηθευτή ρεύματος, εάν προηγουμένως δεν έχουν εξοφλήσει τους λογαριασμούς τους.

Ποιος θα ξεμπερδέψει το καλώδιο;

Την ώρα που συμβαίνουν αυτά εις τα καθ’ ημάς, ο υπουργός Ενέργειας του Ισραήλ Eli Cohen έριξε «βόμβα» αποκαλύπτοντας ότι συνομίλησε με τον Έλληνα ομόλογό του Σταύρο Παπασταύρου και συμφώνησαν να ενισχύσουν τη συνεργασία στον τομέα της ενέργειας προωθώντας και το περίφημο καλώδιο της διασύνδεσης Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ (https://www.energymag.gr/energeia/ilektrismos/108158_symfonia-elladas-israil-gia-kalodio-tilefoniki-epikoinonia-ton-ypoyrgo).

Κι ενώ θα ανέμενε κανείς η ελληνική πλευρά να καλωσορίσει την εξέλιξη αυτή, αφού, άλλωστε, αυτό επιδίωκε, δηλαδή να εμπλακεί το Ισραήλ όσο το δυνατόν γρηγορότερα (και) ως αντίβαρο στις τουρκικές αντιδράσεις αλλά και ως μέσο προσέλκυσης επενδυτικών κεφαλαίων, άκρα του τάφου σιωπή…

Ούτε μία τυπική ανακοίνωση δεν εκδόθηκε, σαν να μην συνέβη ποτέ η επικοινωνία.

Οπότε μπορεί να απαντήθηκε το ερώτημα εάν το Ισραήλ επιθυμεί το έργο, προέκυψε, όμως, καινούργιο: ποια τελικά είναι η θέση της Ελλάδας όσον αφορά στο καλώδιο;

«Δανία του Νότου» στην πυρηνική ενέργεια

Στις σημαντικές ειδήσεις της εβδομάδας, με πολύ μεγάλες προεκτάσεις, και η απόφαση της Δανίας να άρει την απαγόρευση χρήσης πυρηνικής ενέργειας μετά από 40 ολόκληρα χρόνια.

Η απαγόρευση ήρθη ενώ μάλιστα -και έχει το συμβολισμό του- Επίτροπος Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ενέργειας είναι ο Δανός Dan Jorgensen, στον διορισμό του οποίου συναίνεσαν οι χώρες της «πυρηνικής συμμαχίας» της ΕΕ μόνο αφού έδωσε διαβεβαιώσεις ότι δεν θα είναι αρνητικός με την επέκταση της χρήσης πυρηνικής ενέργειας στην Ένωση.

Ανάλογη απόφαση έλαβε την τελευταία εβδομάδα και το Βέλγιο -χωρίς, πάντως, να δοθεί αντίστοιχα μεγάλη δημοσιότητα.

Καθώς, λοιπόν, υπήρχαν πολλοί που τις προηγούμενες δεκαετίες οραματίζονταν την Ελλάδα ως τη «Δανία του Νότου», μήπως ήρθε η ώρα η wannabe… Δανία του Νότου να προχωρήσει κι εκείνη με πιο θαρραλέα βήματα στην αξιοποίηση της πυρηνικής ενέργειας;

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Άρθρα κατηγορίας