Μενού Ροή
skylakakis naxos
O «Αγωγός», το νέο σήριαλ, το… μηνιάτικο της Nexans και ο Μητσοτάκης στην Κύπρο – Συνεργασία μέσω Protergia για Metlen και Cosmote και οι προτάσεις Ανδρουλάκη και Δούκα για ΔΕΗ και ρεύμα

Ο Unabomber "σκάει" και αυτή την Κυριακή, με πλούσιο πολιτικό και επιχειρηματικό παρασκήνιο με όσα άκουσε την εβδομάδα που προηγήθηκε γύρω από τα θέματα της ενέργειας. 

  • Η σύζευξη Protergia -COSMOTE, η προσφορά στους λογαριασμούς…
  • …και το σενάριο για Τσαμάζ στη METLEN
  • O «Αγωγός», το νέο σήριαλ και το… μηνιάτικο της Nexans
  • Ο χρησμός Τσακίρη για τα 500 εκατ. της ΕΤΕπ
  • Η επίσκεψη Μητσοτάκη στην Κύπρο και η ώρα του Ισραήλ
  • Η δημοσιονομική δημιουργικότητα του Θ. Σκυλακάκη και ο φόρος στην ενέργεια
  • Το χρηματοδοτικό ασανσέρ των δις
  • Από την «πράσινη πτήση» στα «πράσινα νησιά»…
  • …Στην «πράσινη» κριτική του Νίκου Ανδρουλάκη
  • Οι προτάσεις του ΠΑΣΟΚ για τους λογαριασμούς ενέργειας

Η σύζευξη Protergia -COSMOTE, η προσφορά στους λογαριασμούς…

Οι ανακατατάξεις στους τομείς ενέργειας και τηλεπικοινωνιών και η μάχη για τα μερίδια αγοράς φέρνουν πιο κοντά Protergia και COSMOTE. Σε μία κίνηση που μπορεί να ερμηνευτεί -και να εξελιχθεί- ως προάγγελος ευρύτερης συνεργασίας, η COSMOTE προσφέρει στους συνδρομητές της μηνιαία έκπτωση 5 ευρώ (για 24 μήνες) στους λογαριασμούς κινητής τηλεφωνίας εφ’ όσον συμβληθούν με την Protergia για ηλεκτρική ενέργεια και φυσικό αέριο.

Μάλιστα, τα στελέχη της COSMOTE ενημερώνουν τους καταναλωτές οι οποίοι προχωρούν σε νέες συμβάσεις ή ανανέωση παλαιών συμβάσεων ότι, εφ’ όσον φυσικά συναινούν, μπορούν να προωθήσουν τα τηλέφωνα επικοινωνίας τους στην Protergia προκειμένου να τους κάνουν προσφορά για τα τιμολόγια ενέργειας -εφ’ όσον φυσικά έχουν σύμβαση με άλλον πάροχο.

…και το σενάριο για Τσαμάζ στη METLEN

Η συνεργασία Protergia και COSMOTE έρχεται να αναζωπυρώσει τα σενάρια για την ανάληψη νευραλγικής θέσης στον όμιλο της METLEN από τον Μιχάλη Τσαμάζ, τον μακροβιότερο πρόεδρο και CEO του ΟΤΕ, ο οποίος ολοκλήρωσε την 15ετή θητεία του στον μεγαλύτερο τηλεπικοινωνιακό όμιλο της χώρας το περασμένο καλοκαίρι.

O «Αγωγός», το νέο σήριαλ και το… μηνιάτικο της Nexans

Από το καλοκαίρι έχει «φουντώσει» και ο δημόσιος διάλογος για την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Κύπρου και -προοπτικά- Ισραήλ, η οποία προσομοιάζει ολοένα και περισσότερο σε τηλεοπτική σειρά με πολλούς κύκλους, ανατροπές, αγωνία, πρωταγωνιστές στο ρόλο του «καλού» και το ρόλο του «κακού», δράση σε πολλές χώρες και ηπείρους.

Όπως συμβαίνει, λοιπόν, στις σειρές, ο προηγούμενος κύκλος, με πολύ έντονο σασπένς το καλοκαίρι, είχε αίσια έκβαση το φθινόπωρο, ο καινούργιος, όμως, έχει ξεκινήσει ανατρεπτικά -πώς αλλιώς θα είχε ενδιαφέρον, άλλωστε;

Μετά, λοιπόν, την πολιτική απόφαση Ελλάδας-Κύπρου να προχωρήσει το έργο, αίφνης οι προθεσμίες μετατίθενται συνεχώς: η Κυπριακή κυβέρνηση μεταθέτει τις αποφάσεις της από μήνα σε μήνα, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) προσανατολίζεται να ανακοινώσει το 2025 την απόφασή της για το αν θα δανειοδοτήσει το έργο με 500 εκατ. ευρώ, οι Αμερικανοί του κρατικού fund DFC αναμένουν -προφανώς-κατευθύνσεις από τη νέα κυβέρνηση Τραμπ, που αναλαμβάνει στις 20 Ιανουαρίου.

Το μόνο που λείπει τώρα συγκριτικά με το καλοκαίρι είναι το τελεσίγραφο  Nexans προς ΑΔΜΗΕ: ο διαχειριστής έχει συμφωνήσει και πληρώνει με το μήνα την γαλλική εταιρεία που κατασκευάζει το καλώδιο και προχωρεί σε έρευνες βυθού. Η τελική παραγγελία (full notice to proceed) θα δοθεί με την εκπλήρωση όλων των εκκρεμοτήτων -προφανώς στον επόμενο κύκλο της σειράς…

Ο χρησμός Τσακίρη για τα 500 εκατ. της ΕΤΕπ

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων Νάντια Καλβίνο που επισκέφθηκε Ελλάδα και Κύπρο την Πέμπτη και την Παρασκευή συζήτησε το θέμα της δανειοδότησης της διασύνδεσης με 500 εκατ. ευρώ στις συναντήσεις που είχε με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Κύπριο πρόεδρο Νίκο Χριστοδουλίδη.

Δημόσια αναφορά δεν έγινε και, άλλωστε, δεν ήταν προγραμματισμένο να γίνει καθώς υπάρχουν συγκεκριμένες διαδικασίες σε επίπεδο ΕΤΕπ που πρέπει να ολοκληρωθούν για να ληφθεί η απόφαση. Η Τράπεζα, το «κλιματικό Ταμείο» της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με τη χαρακτηριστική φράση του Έλληνα αντιπροέδρου της Γιάννη Τσακίρη, είναι, πάντως, θετική για το έργο.

Μάλιστα, κατά την ομιλία του στην τελετή υπογραφής της σύμβασης για το Ταμείο Απανθρακοποίησης Νησιών στη Νάξο ο Γιάννης Τσακίρης έκανε μια αναφορά που μπορεί να ερμηνευτεί ως θετική ένδειξη για τα μελλούμενα στον αγωγό: «Υπογράψαμε με τον ΑΔΜΗΕ τη συμφωνία ηλεκτρικής διασύνδεσης των Δυτικών και Νότιων Κυκλάδων και ευελπιστούμε να υπογράψουμε κι άλλες».

Η επίσκεψη Μητσοτάκη στην Κύπρο και η ώρα του Ισραήλ

Την επόμενη εβδομάδα ο πρωθυπουργός επισκέπτεται τη Κύπρο με το θέμα της ηλεκτρικής διασύνδεσης να βρίσκεται φυσικά στην ατζέντα των συζητήσεων με την Κυπριακή πλευρά.

Ενός του Δεκεμβρίου έχει προγραμματιστεί να επισκεφθεί την Κύπρο και ο υπουργός Ενέργειας του Ισραήλ Έλι Κοέν, ο οποίος επίσης θα συζητήσει με τον Κύπριο ομόλογό του Γιώργο Παπαναστασίου το θέμα του Great See Interconnector. Με δεδομένο το κλίμα που διαμορφώνεται για ολοκλήρωση των πολεμικών επιχειρήσεων στη Γάζα και το Λίβανο -τουλάχιστον στη σημερινή τους έκταση-, το Ισραήλ έχει αρχίσει να σχεδιάζει την επόμενη ημέρα, με την ενεργειακή ασφάλεια να είναι φυσικά κεντρική προτεραιότητα.

Η δημοσιονομική δημιουργικότητα του Θ. Σκυλακάκη και ο φόρος στην ενέργεια

Στην Κύπρο θα (ξανά)βρεθεί την ερχόμενη εβδομάδα, μετέχοντας στην κυβερνητική αποστολή υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη- και ο Έλληνας υπουργός Ενέργειας Θόδωρος Σκυλακάκης, ο οποίος καλείται να λάβει σημαντικές αποφάσεις για την επιδότηση των λογαριασμών ενέργειας και τον τρόπο χρηματοδότησής της.

Αποκάλυψε μάλιστα σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις στη Νάξο ότι το κράτος έχει πολλές επιλογές στη φορολόγηση της ενέργειας και προέτρεψε να μην τίθεται σε αμφισβήτηση η «δημοσιονομική δημιουργικότητά» του -πώς θα μπορούσε να γίνει αυτό, άλλωστε, όταν ο ίδιος προΐστατο επί 4 συναπτά έτη του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους;

Το χρηματοδοτικό ασανσέρ των δις

Καθώς μάλιστα ο Θ. Σκυλακάκης είναι ο «αρχιτέκτονας» του Ελληνικού Σχεδίου Ανάκαμψης δεν έχασε την ευκαιρία να «διορθώσει» την υφυπουργό του Αλεξάνδρα Σδούκου όταν εκείνη στη Νάξο χαρακτήρισε το Ταμείο Απανθρακοποίησης Νησιών ως ένα «μικρό και στοχευμένο Ταμείο Ανάκαμψης» ή ένα «παράλληλο ΕΣΠΑ», αποκλειστικά για την Ελλάδα και ελληνικά νησιά.

«Οι πόροι (του Ταμείου Απανθρακοποίησης) δεν είναι ανάλογοι του Ταμείου Ανάκαμψης, για τα νησιά ειδικά είναι μεγαλύτεροι του Ταμείου Ανάκαμψης δυνητικά», ξεκαθάρισε ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος.

Οι πόροι του Ταμείου Απαναθρακοποίησης από την δημοπράτηση δικαιωμάτων εκπομπών CO2 υπολογίζονται στο βασικό σενάριο στο 1,6 δις ευρώ,  ενώ εκτιμάται ότι θα μοχλεύσουν επενδύσεις από 3-5 δις ευρώ. Αν αυξηθεί η τιμή των δικαιωμάτων τα επόμενα χρόνια, θα αυξηθούν ανάλογα και οι χρηματοδοτήσεις από το Ταμείο.

Από την «πράσινη πτήση» στα «πράσινα νησιά»…

Μιας και ο λόγος για την τελετή υπογραφής της σύμβασης για το Ταμείο Απανθρακοποίησης, στις πτήσεις της Aegean και της Ολυμπιακής, τις οποίες χρησιμοποίησαν οι επίσημοι προς και από τη Νάξο, χρησιμοποιήθηκε μείγμα βιώσιμων αεροπορικών καυσίμων στο πλαίσιο δέσμευσης του ομίλου της Aegean για τη μετάβαση στις πράσινες μεταφορές.

«Είναι χαρά για μας στο υπουργείο να ξέρουμε ότι έχουμε τέτοιους συμμάχους για τους οποίους η πράσινη μετάβαση δεν είναι ευχολόγιο αλλά μπορούν και παράγουν μετρήσιμα αποτελέσματα», επισήμανε η Αλεξάνδρα Σδούκου.

…Στην «πράσινη» κριτική του Νίκου Ανδρουλάκη

Το νέο -πολιτικό- κρας τεστ για την κυβέρνηση με επίκεντρο τους λογαριασμούς ενέργειας βρίσκει το ΠΑΣΟΚ στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης μετά από 15 χρόνια. Μένει να φανεί πως θα κινηθούν -και- στα ενεργειακά ο Νίκος Ανδρουλάκης και το επιτελείο του, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έστειλε, πάντως, μήνυμα στην κυβέρνηση με δήλωσή του για το Ταμείο Απανθρακοποίησης.

«Ο μηχανισμός και η προικοδότησή του με 25 εκατομμύρια δικαιώματα, που αντιστοιχούν σε περίπου 1,5 δισ. ευρώ, όχι μόνο δεν είναι επίτευγμα της Νέας Δημοκρατίας που όταν ψηφίστηκε το 2018 ήταν στην αντιπολίτευση, αλλά της οργανωμένης προσπάθειας που έγινε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο», πόσταρε στα κοινωνικά δίκτυα την Πέμπτη και έθεσε το ερώτημα: «γιατί ενώ ο μηχανισμός αυτός ήταν στη διάθεση της χώρας μας ήδη από το 2021, η κυβέρνηση καθυστέρησε τρία χρόνια να εκσυγχρονίσει το δίκτυο στα νησιά μας και να προχωρήσει τα έργα διασυνδεσιμότητας;»

Οι προτάσεις του ΠΑΣΟΚ για τους λογαριασμούς ενέργειας

Την επόμενη εβδομάδα το ΠΑΣΟΚ, πρώτη φορά ως αξιωματική αντιπολίτευση, θα αντιπαρατεθεί με την κυβέρνηση για τα τιμολόγια ενέργειας. Το ΠΑΣΟΚ έχει αναθέσει σε ομάδα τεχνοκρατών να καταγράψουν τι συμβαίνει στην αγορά ενέργειας και να προτείνουν λύσεις.

Ενώ στην τελευταία συνεδρίαση του συντονιστικού πολιτικού κέντρου συζητήθηκαν δυο προτάσεις:

-μια από τον καθηγητή και πρώην υπουργό Οικονομικών Νίκο Χριστοδουλάκη να ακολουθήσει η Ελλάδα το μοντέλο Ισπανίας-Πορτογαλίας ζητώντας εξαίρεση από την ΕΕ και να υπάρξει αναστολή διαπραγμάτευσης τιμών στο Χρηματιστήριο Ενέργειας για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα

-και μία άλλη από τον Χάρη Δούκα να εισάγει η ΔΕΗ ως ελεγχόμενη σε ποσοστό 34% από το κράτος εταιρεία σταθερά τιμολόγια διετούς διάρκειας με χαμηλή τιμή κιλοβατώρας ώστε να ακολουθήσει η αγορά.

 

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας