Μενού Ροή
Κλιματική κρίση: Αυτές οι τράπεζες αναζητούν 15 δισ. δολ. για να σώσουν τον Ινδικό Ωκεανό

Όλο και περισσότερες τράπεζες μπαίνουν στο πρόγραμμα «Dept -for- Nature», της ανταλλαγής μέρους ή όλου του χρέους φτωχών χωρών με τον φυσικό τους πλούτο, σύμφωνα με το Bloomberg.

Η Citigroup, η BNP Paribas και η Standard Chartered είναι μεταξύ των τραπεζών που αναζητούν χρηματοδότηση για ένα νέο πρόγραμμα 15 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την προστασία των οικοτόπων στον Ινδικό Ωκεανό.

Οι τράπεζες, στις οποίες περιλαμβάνονται επίσης η HSBC, η Societe Generale και η Rothschild, έχουν συζητήσει πιθανότητες χρηματοδότησης με τη μορφή ομολόγων, σύμφωνα με τον Thomas Sberna, επικεφαλής της παράκτιας και ωκεάνιας ανθεκτικότητας ανατολικής και νότιας Αφρικής για τη Διεθνή Ένωση για τη Διατήρηση της Φύσης (IUCN), η οποία είναι ένας από τους οργανισμούς που υποστηρίζουν την πρωτοβουλία.

Τα ιδιωτικά κεφάλαια θα τροφοδοτήσουν, επίσης, την πρωτοβουλία του Σινικού Μπλε Τείχους, η οποία εκτός από την IUCN υποστηρίζεται επίσης από τον ΟΗΕ και έχει ήδη συγκεντρώσει 100 εκατομμύρια δολάρια.

Οι τράπεζες «θέλουν πραγματικά» αυτή τη συμφωνία, είπε ο Sberna σε συνέντευξή του, σύμφωνα με το Bloomberg, προσθέτοντας ότι σε μεγάλο βαθμό είναι μια μορφή μεικτής χρηματοδότησης, καθώς συνδυάζει δημόσιο και ιδιωτικό κεφάλαιο για την υποστήριξη βιώσιμων στόχων.

Έως και το ένα πέμπτο των 15 δισεκατομμυρίων δολαρίων θα συγκεντρωθεί μέσω ανταλλαγών χρέους με τη φύση, ανέφερε ο Sberna. Το πρόγραμμα επιτρέπει στους κρατικούς εκδότες να αναχρηματοδοτήσουν το υπάρχον χρέος με αντάλλαγμα τις δεσμεύσεις των χωρών για τη διατήρηση της φύσης. Οι πρώτοι δικαιούχοι είναι πιθανό να είναι η Κένυα, η Τανζανία και η Μοζαμβίκη, πρόσθεσε.

To είναι το debt-for-nature

Το debt-for-nature, το οποίο ανακοινώθηκε για πρώτη φορά στη σύνοδο κορυφής για το κλίμα COP26 στη Γλασκόβη το 2021, είναι το τελευταίο που αξιοποίησε ανταλλαγές χρέους προς φύση για τη χρηματοδότηση της προστασίας των ωκεανών και της βιώσιμης ανάπτυξης.

Η πρωτοβουλία στοχεύει στην προστασία του 30% της ωκεάνιας περιοχής σε όλες τις χώρες που υπάγονται στο πρόγραμμα. Στοχεύει επίσης να διαφυλάξει και να αποκαταστήσει τη βιοποικιλότητα, να δεσμεύσει τουλάχιστον 100 εκατομμύρια τόνους άνθρακα έως το 2030 και να αναπτύξει μια βιώσιμη οικονομία με βάση τους ωκεανούς για 70 εκατομμύρια ανθρώπους στις παράκτιες κοινότητες. Οι βάλτοι μαγκρόβιων, τα λιβάδια με θαλάσσια χόρτα και οι κοραλλιογενείς ύφαλοι θα αποτελέσουν στόχο προστασίας.

Έτσι, προσφορές που διοργανώνονται από την Credit Suisse και την Bank of America σε συνεργασία με τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό των ΗΠΑ The Nature Conservancy βοήθησαν στην αναχρηματοδότηση χρέους άνω του 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων για το Μπελίζ, τα Μπαρμπάντος και την Γκαμπόν. Τον προηγούμενο Μάιο, το Εκουαδόρ αντάλλαξε ομόλογα 1,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων με ένα νέο δάνειο 656 εκατομμυρίων δολαρίων.

 

Το debt-for-nature κερδίζει έδαφος, με τους αναλυτές της Barclays να εκτιμούν ότι η αγορά μπορεί να φτάσει τα 800 δισεκατομμύρια δολάρια.

Εννοείται πως πάντα υπάρχει και η άλλη άποψη… Για την ακρίβεια, ειδικοί στο χρέος και ακτιβιστές για το κλίμα αμφισβήτησαν το κόστος και την αδιαφάνεια τέτοιων συμφωνιών. Πρόσφατα, μάλιστα, η Διεθνής Ένωση Κεφαλαιαγοράς εξέφρασε αμφιβολίες για το κατά πόσον τέτοια ομόλογα πιθανότατα δεν αξίζουν την «μπλε» ετικέτα με την οποία λανσάρονται.

Το πού θα οδηγήσει αυτή η κίνηση, ουδείς μπορεί να προβλέψει με ασφάλεια. Το βέβαιο είναι πως (και) ο Ινδικός Ωκεανός πρέπει να διασωθεί… Πηγή: newmoney.gr
Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας