Μενού Ροή
klimatiki-allagi
Κλιματική κρίση: Η απειλή να μείνουν ολόκληρες περιοχές ανασφάλιστες

Μεγάλες ασφαλιστικές εταιρείες εκφράζουν ανησυχία ότι η κλιματική κρίση ενδέχεται να ξεπεράσει τις δυνατότητες του κλάδου, οδηγώντας σε περιοχές που πρακτικά δεν θα μπορούν να ασφαλιστούν. Ο Γκίντερ Τάλινγκερ, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Allianz, επισήμανε πρόσφατα ότι ο πλανήτης πλησιάζει σε επίπεδα υπερθέρμανσης όπου οι ασφαλιστές δεν θα είναι πλέον σε θέση να υποστηρίζουν βασικές χρηματοοικονομικές υπηρεσίες, όπως τα στεγαστικά δάνεια και τις επενδύσεις, όπως αναφέρει το CNBC.

Ένα τέτοιο ενδεχόμενο σημαίνει ότι οι πολίτες ίσως αντιμετωπίσουν σημαντικές δυσκολίες στην εξασφάλιση ασφάλισης κατοικίας, η οποία αποτελεί προϋπόθεση για τη λήψη στεγαστικού δανείου. Σε ανάρτησή του στο LinkedIn, ο Τάλινγκερ τόνισε την ανάγκη για ταχεία απεξάρτηση από τον άνθρακα, προειδοποιώντας ότι ολόκληρες κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων «υποβαθμίζονται σε πραγματικό χρόνο» λόγω των ακραίων καιρικών φαινομένων. Εκτίμησε, μάλιστα, ότι η κλιματική κρίση απειλεί να υπονομεύσει τον ίδιο τον καπιταλισμό.

Η ασφάλιση, ως «αόρατο λιπαντικό» της παγκόσμιας οικονομίας, έχει καθοριστικό ρόλο στη διαχείριση των κλιματικών κινδύνων. Ο Τάλινγκερ, υπεύθυνος για τις επενδύσεις και τη βιωσιμότητα στην Allianz, δήλωσε στο CNBC ότι σχεδόν τα δύο τρίτα των οικονομικών ζημιών από φυσικές καταστροφές παραμένουν ανασφάλιστα, γεγονός που αποτελεί «σοβαρό κοινωνικό πρόβλημα». Αυτό το «κενό προστασίας» μεταφέρει το οικονομικό βάρος σε ιδιώτες, επιχειρήσεις και κυβερνήσεις.

«Αν ο όγκος των ανασφάλιστων ζημιών αυξηθεί περαιτέρω, η κοινωνική κατάσταση θα γίνει μη βιώσιμη», ανέφερε ο Τάλινγκερ. «Δεν είναι μόνο δική μας εκτίμηση. Πολλοί αναλυτές επισημαίνουν ότι ορισμένα περιουσιακά στοιχεία καθίστανται μη ασφαλίσιμα, γεγονός που δυσχεραίνει σημαντικά τη διαχείρισή τους από επενδυτές».

«Ανησυχητικά ζοφερή» προοπτική

Οι προειδοποιήσεις αυτές διατυπώνονται σε μια περίοδο που, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, ο πλανήτης οδεύει προς αύξηση της θερμοκρασίας κατά 2,6 έως 3,1 βαθμούς Κελσίου, με σοβαρές συνέπειες. Οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι η άνοδος πρέπει να περιοριστεί κάτω από τον 1,5 βαθμό Κελσίου για να αποφευχθούν τα χειρότερα σενάρια.

«Η προσαρμογή είναι εφικτή μέχρι ενός σημείου. Μπορούμε να ενισχύσουμε τις υποδομές, τα κτίρια και τα δίκτυά μας απέναντι σε συγκεκριμένα καιρικά φαινόμενα», εξήγησε ο Τάλινγκερ. Η Allianz εκτιμά ότι το κόστος των ζημιών είναι δεκαπλάσιο του κόστους προσαρμογής, γεγονός που αποτελεί ισχυρό κίνητρο για επενδύσεις σε προληπτικά μέτρα. «Ωστόσο, αν συνεχίσουμε στην τρέχουσα πορεία προς τους 3 βαθμούς, η προσαρμογή καθίσταται ανέφικτη. Είναι αδύνατο, για παράδειγμα, να προστατευθεί το Άμστερνταμ από άνοδο της στάθμης της θάλασσας κατά τρία μέτρα», πρόσθεσε.

Παρόμοια ανησυχία εκφράζει και η Zurich Insurance Group, η οποία σε πρόσφατη μελέτη χαρακτήρισε την προοπτική «ανησυχητικά ζοφερή», φέρνοντας ως παράδειγμα τις πυρκαγιές στο Λος Άντζελες που ανέδειξαν την ανετοιμότητα ακόμη και ισχυρών οικονομιών.

Η αγορά των «ομολόγων καταστροφών»

Η αυξημένη συχνότητα και ένταση των ακραίων φαινομένων έχει οδηγήσει σε σημαντική ανάπτυξη της αγοράς ομολόγων καταστροφών (CAT bonds). Σύμφωνα με τη Swiss Re, η αγορά αυτή έχει αυξηθεί κατά 75% από τα τέλη του 2020. Ωστόσο, για στελέχη όπως ο κ. Τάλινγκερ, η λογική «περισσότερος κίνδυνος, περισσότερες δουλειές» για τον ασφαλιστικό κλάδο φτάνει στα όριά της.

Ο Στιβ Έβανς, ιδιοκτήτης του Artemis.bm, προειδοποίησε ότι ο κλάδος δεν μπορεί να απορροφά επ’ άπειρον τις ζημιές. «Χωρίς επενδύσεις στην ανθεκτικότητα, η ασφάλιση θα γίνεται όλο και ακριβότερη στις πληγείσες περιοχές, δημιουργώντας έναν φαύλο κύκλο», σημείωσε.

Η λύση της πρόληψης

Παρά τις δυσοίωνες εκτιμήσεις, ορισμένοι διατηρούν μια πιο αισιόδοξη στάση. Ο Τομπίας Γκριμ, επικεφαλής κλιματολόγος της Munich Re, εμφανίστηκε επιφυλακτικός στο ενδεχόμενο να καταστεί ο κόσμος πλήρως μη ασφαλίσιμος. «Όλα είναι θέμα τιμής. Εξακολουθούμε να προσφέρουμε κάλυψη, εφόσον οι συνθήκες της αγοράς είναι υγιείς και τα ασφάλιστρα ανταποκρίνονται στον κίνδυνο», ανέφερε.

Ο κ. Γκριμ υπογράμμισε ότι το βασικό πρόβλημα είναι η συνεχιζόμενη δόμηση σε περιοχές υψηλού κινδύνου, όπως φάνηκε στις πυρκαγιές της Καλιφόρνια. «Η λύση βρίσκεται στην πρόληψη των ζημιών και στον ορθολογικό σχεδιασμό της χρήσης γης», κατέληξε.

Πηγή: ot.gr

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας