Μενού Ροή
Η ΕΕ χρηματοδοτεί με πάνω από 250 εκ. ευρώ τη σύνδεση Κρήτης - Αττικής

Το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) θα χρηματοδοτήσει με περισσότερα από 250 εκατ. ευρώ  το πρώτο στάδιο της υποδομής ηλεκτρικής ενέργειας υψηλής τάσης μεταξύ της Κρήτης και της περιφέρειας Αττικής. Το έργο σύμφωνα με την Κομισιόν θα βελτιώσει την ενεργειακή ασφάλεια στην Κρήτη, θα μεγιστοποιήσει το δυναμικό ανανεώσιμων πηγών ενέργειας του νησιού, θα μειώσει τις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας για τους καταναλωτές και συνολικά θα βελτιώσει την οικονομική ανάπτυξη της περιοχής.

Η Επίτροπος για τη Συνοχή και τις Μεταρρυθμίσεις Elisa Ferreira δήλωσε: «Χάρη σε αυτήν την υποστήριξη της Πολιτικής Συνοχής, η νέα σύνδεση θα μειώσει τα τιμολόγια που πληρώνουν επί του παρόντος οι Έλληνες καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας για να καλύψουν το υψηλό κόστος παραγωγής σε νησιά που δεν αποτελούν μέρος του κύριου δικτύου. Σε καιρούς υψηλών τιμών ενέργειας, αυτή η επένδυση και η δημιουργία ηλεκτρικής σύνδεσης με την ηπειρωτική Ελλάδα θα φέρει καλά νέα για τους πολίτες της Κρήτης. Η σύνδεση σηματοδοτεί επίσης ένα σημαντικό βήμα για τη βελτίωση της ενεργειακής ασφάλειας και του ενεργειακού εφοδιασμού σε ολόκληρη την ΕΕ και θα βοηθήσει την Ελλάδα να αξιοποιήσει καλύτερα το δυναμικό της για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας».

Η κατασκευή δύο σταθμών μετατροπέων - ενός στον υποσταθμό Δαμάστας στην Κρήτη και ενός άλλου στον Κουμουνδούρο Αττικής - θα εξασφαλίσει ομαλή, αδιάλειπτη τροφοδοσία ρεύματος και θα επιτρέψει επίσης την επανεκκίνηση του ηλεκτρικού σταθμού σε περίπτωση διακοπής ρεύματος.

Η νέα σύνδεση ηλεκτρικής ενέργειας θα προσφέρει πολλά οφέλη: η εισαγωγή της Κρήτης στη χονδρική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας θα συμβάλει στη μείωση των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας χάρη στον αυξημένο ανταγωνισμό. Αναμένεται επίσης να συμβάλει στην οικονομική ανάπτυξη, συμπεριλαμβανομένου του τουρισμού, ο οποίος αντιπροσωπεύει σχεδόν το ήμισυ του ΑΕΠ της Κρήτης. Θα μεγιστοποιήσει επίσης το δυναμικό ανανεώσιμης ενέργειας της Κρήτης, περιορίζοντας τη χρήση ορυκτών καυσίμων και τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου.

Μόνο για το 2025, στο πρώτο έτος λειτουργίας της, η ηλεκτρική σύνδεση αναμένεται να μειώσει τις εκπομπές CO2 κατά περισσότερους από 400.000 τόνους.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας