Μενού Ροή
xrimatistirio
Οι λόγοι που το Χρηματιστήριο βλέπει και τις 2.000 μονάδες – Η πορεία των ενεργειακών το 6μηνο

Συνεχίζει να εκπλήσσει θετικά ακόμα και τους πλέον αισιόδοξους το ελληνικό χρηματιστήριο, το οποίο πετυχαίνει αλλεπάλληλα υψηλά 15ετίας, έχοντας κλείσει – με μια πορεία μεγάλης σημειολογίας - τη «μαύρη» περίοδο της δημοσιονομικής κρίσης της χώρας, των μνημονίων και των πακέτων στήριξης.

Επιτρέποντας μόνο ενδοσυνεδριακές διορθώσεις, απόδειξη πως οι long διατηρούν τον έλεγχο, το ελληνικό χρηματιστήριο συμπλήρωσε την Παρασκευή την 9η ανοδική συνεδρίαση στις έντεκα τελευταίες, ενώ κερδοφόρες είναι και οι τέσσερις πρώτες συνεδριάσεις του Ιουλίου και του 2ου εξαμήνου, με το Γενικό Δείκτη να έχει άνοδο 2,68%.

Η αγορά βρίσκεται σε ξεκάθαρη ανοδική τροχιά, λαμβάνοντας ώθηση από τις επιχειρηματικές εξελίξεις και τα deals, ενώ οι αυξημένες συναλλαγές πιστοποιούν ότι στο σύστημα εισρέουν νέα κεφάλαια από ισχυρούς επενδυτές που σε μεγάλη εικόνα βλέπουν σημαντικές προοπτικές για τις ελληνικές εισηγμένες και το Χ.Α.

Την εβδομάδα που πέρασε, δέσποσαν οι ειδήσεις και τα κυοφορούμενα deals σε Intralot και ΕΧΑΕ, με το Euronext να ταράζει τα νερά με την πρόταση για το 100% του ομίλου Ελληνικά Χρηματιστήρια, αλλάζοντας τα δεδομένα για όλο το status quo της εγχώριας χρηματιστηριακής αγοράς.

Η πρόταση εξαγοράς του 100% του ομίλου ΕΧΑΕ από το Euronext, τη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή «ομπρέλα» χρηματιστηρίων, έρχεται να δώσει αέρα… αναβάθμισης όλου του status quo της αγοράς και των assets που φιλοξενεί. Η προοπτική του Χ.Α. να ανέβει στο «άρμα» ενός δικτύου με πάνω από 1.900 εισηγμένες, σύγχρονα συστήματα συναλλαγών και συνολική κεφαλαιοποίηση περίπου 6,3 τρισ. ευρώ, ασφαλώς είναι μια εξέλιξη που ανασύρει από το μακροχρόνιο λήθαργο απαξίωσης την ελληνική χρηματιστηριακή αγορά, προσδίδοντάς της ισχυρό credit και αξία που λίγοι πίστευαν ότι διαθέτει.

Η πρόταση του Euronext λοιπόν αν μη τι άλλο έρχεται σε μια συγκυρία όπου το Χ.Α. έχει ισχυρό momentum, έχοντας φύγει από την απαξίωση των προηγούμενων ετών όπου είχε φτάσει να κάνει τζίρους 30 και 40 εκατ. ευρώ ημερησίως, ενώ ετοιμάζεται να μπει σε λίστα παρακολούθησης για αναβάθμιση στις ώριμες – ανεπτυγμένες αγορές.

Οι λόγοι που «τρέφουν» το bull market

Σε μεγάλη εικόνα, η αγορά είναι «καθαρή» τεχνικά από την επάνω πλευρά, καθώς συγκρίσεις με τα προ 15 ετών δεδομένα στη διαμόρφωση του Γενικού Δείκτη δεν μπορούν να γίνουν, καθώς έχει αλλάξει εντελώς το «μωσαϊκό» της σύνθεσής του. Έτσι, σε καθημερινή βάση πετυχαίνει νέα ρεκόρ, κάνοντας μόνο μικρές, κυρίως ενδοσυνεδριακές διορθώσεις.

Οι αναβαθμίσεις των τραπεζών καλά κρατούν, η ελληνική οικονομία έχει κλείσει το μαύρο κύκλο των μνημονίων και των περικοπών, σε επιχειρηματικό επίπεδο υπάρχουν εξελίξεις και deals, ενώ το Χ.Α. έχει συμπληρώσει οκτώ διαδοχικούς ανοδικούς μήνες, κάτι που είναι ρεκόρ τουλάχιστον για τα τελευταία τριάντα χρόνια που κρατούνται στατιστικά στοιχεία.

Η ελληνική αγορά βρίσκεται σε ξεκάθαρο bull market, καθώς το 2025 είναι η 5η διαδοχική ανοδική χρονιά, ενώ αν εξαιρεθεί το 2020 όταν ο Γ.Δ. - λόγω Covid-19 - διόρθωσε κατά περίπου 10,5%, τότε από το 2019 το ελληνικό χρηματιστήριο βρίσκεται σε σταθερή τροχιά επιστροφής. Θυμίζουμε πως το 2019, έτος που άλλαξε η πολιτική κατάσταση στη χώρα, ο Γενικός Δείκτης ενισχύθηκε κατά 50%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης έκανε ράλι κατά 101%, με το Χ.Α. να κάνει την καλύτερη χρονιά από το 1999.

Θυμίζουμε πως το ελληνικό χρηματιστήριο έχασε το παγκόσμιο ράλι των αγορών από το 2009 έως ο 2018, καθώς μόνο μετά από αυτή την περίοδο ξεκίνησε την ανοδική του διαδρομή, έχοντας περάσει μια «μαύρη» δεκαετία απαξίωσης, που οδήγησε (το Φεβρουάριο του 2016) το Γενικό Δείκτη έως το χαμηλό τριάντα ετών και τις 420 μονάδες! Εύλογα τώρα κλείνει τον κύκλο απαξίωσης και έχει λόγους υπεραπόδοσης έναντι των ξένων αγορών, που έχουν καταγράψει ιλιγγιώδη κέρδη τα τελευταία 16-17 χρόνια, με πρώτη τη Wall Street που έχει αποδόσεις χωρίς προηγούμενο στην ιστορία των αγορών τη συγκεκριμένη περίοδο.

Μπαράζ δημοσίων προτάσεων

Όπως σημειώνουν οι αναλυτές της Beta Χρηματιστηριακή, η ελληνική αγορά κινείται πλέον στη ζώνη συγχωνεύσεων, εξαγορών και δημόσιων προτάσεων, σημειώνοντας πως το γεγονός ότι «τρέχουν» ή αναμένονται έξι δημόσιες προτάσεις (Intertech, Μύλοι Κεπενού, Κτήμα Λαζαρίδη, Metlen, EXAΕ και Intralot), δεν έχει ιστορικό προηγούμενο για το Χ.Α. Έτσι, αναμένουν πως η αγορά θα διατηρήσει τη δυναμική της και θα διασπείρει το επενδυτικό ενδιαφέρον σε όλους τους τομείς, ωθώντας το Γ.Δ. σε νέα υψηλά.

Στατιστικά

Την περασμένη Παρασκευή ο Γενικός Δείκτης, μολονότι διόρθωσε αρχικά έως τις 1.907,12 μονάδες (-0,42%), μετά τις 15:00 μ.μ. πέρασε σε θετική τροχιά, για να κλείσει στις 1.918,09 μονάδες με άνοδο 0,15%. Στις τέσσερις πρώτες συνεδριάσεις του Ιουλίου ο Γ.Δ. ενισχύεται κατά 2,68%, o FTSE 25 κερδίζει 2,79%, ο Mid Cap +1,70%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης κερδίζει 3,30%. Σε επίπεδο εβδομάδας, ο Γ.Δ. είχε άνοδο 2,19%, ο FTSE 25 έκλεισε στο +2,27%, o Mid Cap +2,06%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης κέρδισε 2,96%.

Έτσι, σε επίπεδο έτους, πλέον ο Γενικός Δείκτης ενισχύεται κατά 30,51%, ο FTSE 25 της μεγάλης κεφαλαιοποίησης κερδίζει 34,74%, o Mid Cap είναι στο +20,64%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης πρωταγωνιστεί με άνοδο 55,14%.

Θηριώδεις συναλλαγές αξίας 1,21 δισ. ευρώ

Και μόνο το επίπεδο των συναλλαγών, μαρτυρά την ποιότητα και το βάθος της κίνησης του ελληνικού χρηματιστηρίου. Την περασμένη Παρασκευή, παρά την αργία της Wall Street, η αγορά έκανε τζίρο 180,8 εκατ. ευρώ, κάτι που επιβεβαιώνει τη δυναμική, ενώ οι μέσες συναλλαγές σε εβδομαδιαίο επίπεδο διαμορφώθηκαν στα 243 εκατ. ευρώ. Συνολικά στις πέντε συνεδριάσεις της εβδομάδας που πέρασε έγιναν συναλλαγές αξίας 1,21 δισ. ευρώ και μάλιστα χωρίς να υπάρχει placement ή rebalancing.

Θυμίζουμε πως οι μέσες συναλλαγές του 1ου εξαμήνου 2025 διαμορφώθηκαν στα 197 εκατ. ευρώ, ενισχυμένες κατά 42,1% έναντι του 2024, κάτι που πιστοποιεί την αλλαγή επιπέδου και την απόκτηση βάθους για την αγορά, που έχει επιστρέψει σε στάνταρ που είχε πριν την κρίση. Πλέον, μετά την επίδοση και της περασμένης εβδομάδας, οι μέσες συναλλαγές του 2025 ξεπερνούν τα 200 εκατ. ευρώ.

Για να φανεί η προοδευτική κλιμάκωση του τζίρου και η απόκτηση βάθους στην αγορά, θυμίζουμε πως πέρυσι, το 2024 οι μέσες συναλλαγές ήταν στα 138,7 εκατ. ευρώ, το 2023 ήταν στα 110,3 εκατ., το 2022 ήταν τα 74 εκατ. το 2021 στα 70,8, το 2020 στα 64,5, το 2019 στα 67,3, το 2018 στα 55,6 εκατ. κ.ο.κ.

Πως κινήθηκαν οι μετοχές ενέργειας, υποδομών και βιομηχανίας το 6μηνο

Μεικτή είναι η εικόνα που παρουσιάζουν οι μετοχές του ευρύτερου κλάδου της ενέργειας, των υποδομών και της βιομηχανίας το πρώτο εξάμηνο του 2025, με αρκετούς τίτλους να βρίσκονται στην πρώτη γραμμή των αποδόσεων, όπως πάγια γίνεται τα τελευταία χρόνια.

metoxes

Μαζί με τις τράπεζες, οι μετοχές ενέργειας, κατασκευών, υποδομών και βιομηχανίας είναι αυτές που ξεχωρίζουν σε αποδόσεις και φέτος, μολονότι υπάρχουν και τίτλοι που έχουν υστερήσει συγκριτικά με το Γενικό Δείκτη. Στην πρώτη θέση των αποδόσεων το εξάμηνο βρέθηκε η Mevaco που κέρδισε 53,60%, ενώ τον Ιούνιο είχε άνοδο 18,60%. Την περασμένη Πέμπτη έφτασε μάλιστα έως τα 6,25 ευρώ, που είναι νέα υψηλά 25ετίας, ενώ την Παρασκευή διόρθωσε κατά 3,20%. 

Η μετοχή της AVAX είχε άνοδο 39,80% το εξάμηνο, η Metlen δέσποσε με απόδοση +37,30% και απόλυτη κυριαρχία σε ειδησεογραφικό επίπεδο, αποτελώντας όλα τα τελευταία χρόνια την πιο «λαμπερή» μετοχή της αγοράς. Η Elvalhalcor έβγαλε το 6μηνο στο +29,40% ενώ τον Ιούνιο ενισχύθηκε κατά 7,10%, το ΑΔΜΗΕ κέρδισε 23,10% το πρώτο μισό του 2025, η Motor Oil +14,60%, ΔΕΗ +12,30%, Aktor Group +11,60% κ.ο.κ.

Στον αντίποδα, τη μεγαλύτερη υστέρηση είχε η Ελλάκτωρ που υποχώρησε το 6μηνο κατά 41,20%, κάτι όμως που πρωτίστως οφείλεται στην αποκοπή της επιστροφής κεφαλαίου 0,85 ευρώ ανά μετοχή. Πάντως, η μετοχή έχασε τη θέση της στον Large Cap του Χ.Α. από την Τρ. Κύπρου, ενώ πλέον αποτελεί μέλος του Mid Cap.

Η Δομική Κρήτης είχε απώλειες 21,40% το 6μηνο ασχέτως αν κέρσισε 27,20% τον Ιούνιο, ενώ η Τιτάν που πέρυσι έκανε μεγάλο ράλι, φέτος υστερεί σε ποσοστό 4,50%. 

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας