Μενού Ροή
Ο Διευθύνων Σύμβουλος της HELLENiQ ENERGY κ. Ανδρέας Σιάμισιης, κατά την παρουσίαση της νέας εταιρικής ταυτότητας του Ομίλου.
Τι είπε ο Σιάμισιης (Helleniq) για Elpedison, ΔΕΠΑ Εμπορίας και τα επόμενα deals

Deals που θα ενισχύουν το αποτύπωμα της Helleniq Energy εκτός συνόρων και συμφωνία για αναχρηματοδότηση δανεισμού ύψους 1 δις. ευρώ που θα βελτιώσει το χρηματοοικονομικό προφίλ εξήγγειλε η διοίκηση του ομίλου μιλώντας στους αναλυτές μετά την δημοσιοποίηση των οικονομικών αποτελεσμάτων του α’ τριμήνου 2024.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Helleniq Energy Ανδρέας Σιάμισιης  έκανε λόγο για «1-2 σημαντικές συναλλαγές» το αμέσως επόμενο διάστημα που θα ενισχύσουν το διεθνές χαρτοφυλάκιο του Ομίλου, καθώς η ανάπτυξη των δραστηριοτήτων εκτός Ελλάδας αναδεικνύεται σε κεντρική προτεραιότητα της διοίκησης. Την ίδια στιγμή, μεγάλη έμφαση δόθηκε στις κινήσεις που δρομολογούνται για τη θωράκιση του ισολογισμού, αρχής γενομένης από τη συμφωνία αναχρηματοδότησης -με ανταγωνιστικά επιτόκια και όρους- δανείων που λήγουν το 2025. Όπως επισημάνθηκε, με τη συμφωνία αυτή επιτυγχάνεται η μείωση του επιτοκιακού περιθωρίου, το «κλείδωμα» του 50% του δανεισμού της εταιρείας σε σταθερά επιτόκια και η βελτίωση του προφίλ ωρίμανσης του δανεισμού, με την επέκτασή του κατά ένα έτος μέσω της μεταφοράς λήξεων του 2025 στην περίοδο 2027-2029. Η Helleniq Energy εξετάζει επίσης τις εναλλακτικές που έχει στη διάθεσή της αναφορικά με το ευρω-ομόλογο ύψους 600 εκατ. ευρώ που έχει εκδώσει με την αναχρηματοδότηση να εμφανίζεται και εδώ ως η επικρατέστερη επιλογή.

Σκιαγραφώντας τις προοπτικές για το υπόλοιπο του 2024 μετά το πρώτο τρίμηνο -κατά το οποίο τα συγκρίσιμα EBITDA ανήλθαν σε 338 εκατ. ευρώ και τα συγκρίσιμα καθαρά κέρδη σε 164 εκατ. ευρώ-, ο κ. Σιάμισιης έκανε λόγο «δυνατό ξεκίνημα» που προϊδεάζει για μια ακόμα ισχυρή χρονιά, σημειώνοντας ωστόσο ότι η κερδοφορία θα κινηθεί σε χαμηλότερα επίπεδα σε σχέση με την διετία 2022-2023 κατά την οποία επικράτησαν ειδικές συνθήκες ελέω της ενεργειακής κρίσης.

Η επέκταση του «πράσινου» χαρτοφυλακίου προχωρά σύμφωνα με τον σχεδιασμό, με τον κ. Σιάμισιη να κάνει πάντως λόγο για προσεκτικές κινήσεις καθώς «τα προβλήματα διαθεσιμότητας ηλεκτρικού χώρου στα δίκτυα, αλλά και στις τεχνολογίες αποθήκευσης, εξακολουθούν να παραμένουν άλυτα». Η συνολική εγκατεστημένη ισχύς  από μονάδες ΑΠΕ θα προσεγγίζει τα 600 MW στο τέλος του έτους έναντι 381 MW σήμερα με το βλέμμα στην επίτευξη του στόχου για «πράσινη» ισχύ της τάξης του 1 MW έως το 2025 (και «πράσινα» EBITDA 100 εκατ. ευρώ) και περαιτέρω αύξηση της εγκατεστημένης ισχύος σε 2 GW έως το τέλος του 2030. Το συνολικό χαρτοφυλάκιο των έργων σε λειτουργία υπό κατασκευή και RTB (έτοιμα να ξεκινήσουν να κατασκευάζονται) ανέρχεται σε 750 MW, εκ των οποίων τα 66% είναι στην Ελλάδα, το 28% στη Ρουμανία και το 6% στην Κύπρο. Η συνολική δεξαμενή των έργων ΑΠΕ του Ομίλου σωρεύει ισχύ 4,3 GW εκ των οποίων το 5% είναι έργα υπό κατασκευή, το 10% σε προχωρημένο στάδιο/Ready to Build, το 31% είναι περιβαλλοντικά αδειοδοτημένα και έχουν αιτηθεί όρους σύνδεσης, το 36% έχουν λάβει Αδεια Παραγωγής και έχουν αιτηθεί ΑΕΠΟ και το 18% βρίσκεται στο αρχικό στάδιο της διαδικασίας. Να σημειωθεί ότι παρά την αύξηση της εγκατεστημένης ισχύος κατά 12% σε ετήσια βάση στο τέλος Μαρτίου 2023, η πράσινη ηλεκτροπαραγωγή μειώθηκε κατά 2%, κάτι που αποδόθηκε αφενός στις καιρικές συνθήκες, αφετέρου στις αυξημένες περικοπές.

Elpedison και ΔΕΠΑ Εμπορίας

Ειδική αναφορά έγινε στην πορεία των μεγεθών της Elpedison, τα οποία υποχώρησαν κάτι που αποδόθηκε αφενός στην προγραμματισμένη συντήρηση της μονάδας της Θίσβης, αφετέρου στις συνθήκες της αγοράς. Σε κάθε περίπτωση η παραγωγή κατέγραψε μείωση κατά 65%, οι πωλήσεις μειώθηκαν κατά 44%  και διαμορφώθηκαν σε 283 εκατ. ευρώ (έναντι 505 εκατ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο του 2023) και τα EBITDA υποχώρησαν κατά 69% στα 18 εκατ. ευρώ έναντι 60 εκατ. ένα χρόνο πριν. Ο κ. Σιάμισιης δεν αναφέρθηκε στην πορεία των συνομιλιών της Helleniq Energy με τους Ιταλούς της Edison για το μέλλον της Elpedison (την οποία οι δυο εταιρείες κατέχουν εξ ημισείας), καθώς δεν του έγινε σχετική ερώτηση από τους αναλυτές.  Ερωτήθηκε όμως για το πώς επηρέασε η συμμετοχή της Helleniq Energy κατά 35% στη ΔΕΠΑ Εμπορίας τα αποτελέσματα τριμήνου και γιατί δεν υπήρχε ξεχωριστή αναφορά στη ΔΕΠΑ, όπως συνέβαινε μέχρι τώρα. Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Helleniq Energy απάντησε ότι τα μεγέθη της ΔΕΠΑ είναι ελαφρά αρνητικά και ότι δεν υπάρχει αναλυτική παρουσίαση λόγω της υψηλής αβεβαιότητας  για την έκβαση των διαπραγματεύσεων με την Gazprom.  Στην ανακοίνωση των αποτελεσμάτων τριμήνου αναφέρεται ότι «η συνεισφορά των κοινοπραξιών και συγγενών επιχειρήσεων που ενοποιούνται με τη μέθοδο της καθαρής θέσης στον κλάδο ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου ήταν αρνητική και διαμορφώθηκε σε -4 εκατ. ευρώ έναντι 31 εκατ. ευρώ αντίστοιχου τριμήνου το 2023».  

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας