Μενού Ροή
Cenergy Holdings: Πως το παγκόσμιο green deal διπλασίασε τα μεγέθη την τελευταία πενταετία

Ξεπέρασαν τις προβλέψεις των αναλυτών τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε χθες ο όμιλος Cenergy Holdings, καθώς στη διαρκή ανάπτυξη του κλάδου των καλωδίων, ήρθε να «κουμπώσει» και το ιστορικό ρεκόρ αποτελεσμάτων των χαλύβδινων σωλήνων, φέρνοντας συνολικές πωλήσεις 1,628 δισ. ευρώ (+14%), με βελτιωμένα περιθώρια κέρδους και στους δύο τομείς δραστηριοποίησης.

Ο όμιλος, με φόντο το διεθνείς green deals και τους στόχους για το 2030 και το 2050, την τελευταία πενταετία έχει καταγράψει εξαιρετική αναπτυξιακή πορεία, με σχεδόν διπλασιασμό τζίρου και λειτουργικών κερδών. Το 2019 ο κύκλος εργασιών ήταν στα 958 εκατ. ευρώ, το 2020 έπεσε στα 908 εκατ., το 2021 ανήλθε στα 1,054 δισ. ευρώ, το 2022 έφτασε στα 1,426 δισ. ευρώ και φέτος όπως προαναφέρθηκε στα 1,628 δισ. ευρώ.

Παράλληλα, τα EBITDA, το 2019 ήταν στα 90,1 εκατ., το 2020 έφτασαν στα 102 εκατ., το 2021 στα 104,1 εκατ. ευρώ, το 2022 στα 136,8 εκατ. ευρώ και το 2023 εκτοξεύτηκαν στα 213,8 εκατ. ευρώ, ενισχυμένα κατά 56% σε ετήσια βάση, στην καλύτερη χρήση στην ιστορία του ομίλου. Ο κλάδος των καλωδίων παραμένει ναυαρχίδα των εργασιών καθώς έφερε το 64% του περυσινού κύκλου εργασιών ήτοι 1,047 δισ. ευρώ, ενώ το 35% ήρθε από τον κλάδο χάλυβα, ήτοι 581 εκατ. ευρώ. Τα αντίστοιχα ποσοστά για τη χρήση του 2022 ήταν στο 32% οι σωλήνες χάλυβα και 68% τα καλώδια.

Μέρισμα και ανεκτέλεστο

Τα ενοποιημένα καθαρά κέρδη μετά από φόρους αυξήθηκαν σε 73 εκατ. ευρώ, επιτρέποντας τη διανομή μερίσματος ύψους 0,08 ευρώ ανά μετοχή, αυξημένο κατά 60% σε σχέση με το 2022. Το ανεκτέλεστο υπόλοιπο παραγγελιών σταθεροποιήθηκε πάνω από τα 3 δισ. ευρώ διαμορφούμενο στα 3,15 δισ. ευρώ, λόγω των σημαντικών αναθέσεων έργων και στους δύο κλάδους. Από αυτά, η μερίδια του λέοντος, ήτοι 2,5 δισ. ευρώ ανεκτέλεστο είναι από τον κλάδο καλωδίων, ενώ ο τομέας σωλήνων έχει ανεκτέλεστο 650 εκατ. ευρώ. Στο τέλος του 2022, το ανεκτέλεστο του κλάδου καλωδίων ήταν τα 1,35 δισ. ευρώ.

Επενδύσεις

Η επέκταση του εργοστασίου υποβρυχίων καλωδίων στην Κόρινθο συνεχίζεται, και ταυτόχρονα πραγματοποιείται σε όλα τα εργοστάσια ένα γενικότερο πρόγραμμα επενδύσεων (138,4 εκατ. ευρώ κεφαλαιουχικές δαπάνες το 2023) με στόχο την περαιτέρω ισχυροποίηση της θέσης μας στη νέα εποχή της ενεργειακής μετάβασης. Οι ελεύθερες ταμειακές ροές ανήλθαν σε 76 εκατ. ευρώ το 2023, με τον καθαρό δανεισμό να μειώνεται σημαντικά σε σχέση με τα περσινά επίπεδα, στα 377,5 εκατ. ευρώ.

Πρόσφατες αναθέσεις

Τόσο ο κλάδος καλωδίων, όσο και σωλήνων διατήρησαν την ισχυρή εμπορική τους δυναμική και συνέχισαν να εξασφαλίζουν νέες αναθέσεις έργων. Οι πιο πρόσφατες αναθέσεις περιλαμβάνουν την προμήθεια 56 χλμ. σωλήνων χάλυβα ευθείας ραφής βυθιζόμενου τόξου (LSAW), 30 ιντσών, για την ανάπτυξη του ελληνικού τμήματος της διασύνδεσης φυσικού αερίου Ελλάδας - Βόρειας Μακεδονίας (IGNM), το καλωδιακό σύστημα διασύνδεσης 400kV μεταξύ Σουηδίας και Δανίας, τον αγωγό 160 χλμ. για το έργο Neptun Deep της OMV Petrom στη Μαύρη Θάλασσα και τη σύμβαση για την προμήθεια 275 χλμ. υποβρύχιων τριπολικών (Inter Array) καλωδίων εναλλασσόμενου ρεύματος τάσης 66 kV για το υπεράκτιο αιολικό πάρκο East Anglia 3 στο Ηνωμένο Βασίλειο. Οι εν λόγω αναθέσεις προστέθηκαν σε αρκετές συμβάσεις που είχαν εξασφαλιστεί νωρίτερα το 2023.

Καλώδια

Η ζήτηση για καλώδια χαμηλής και μέσης τάσης ενισχύθηκε το 2023 εξασφαλίζοντας καλύτερα περιθώρια κέρδους, ενώ παράλληλα το βελτιωμένο μείγμα πωλήσεων και η έγκαιρη και αποτελεσματική εκτέλεση των έργων, αύξησαν το αναπροσαρμοσμένο EBITDA στα 150,3 εκατ. ευρώ (39% αύξηση σε ετήσια βάση).

Παράλληλα, οι νέες αναθέσεις, τόσο στην αγορά των διασυνδέσεων όσο και στην αγορά των υπεράκτιων αιολικών πάρκων, ενίσχυσαν το ανεκτέλεστο υπόλοιπο του τομέα. Η σταθερή ροή έργων επιβεβαιώνει τον καθοριστικό ρόλο της Hellenic Cables στην ταχέως αναπτυσσόμενη αγορά της ενεργειακής μετάβασης και τροφοδοτεί σχέδια για περαιτέρω κεφαλαιουχικές δαπάνες προκειμένου να εξυπηρετήσουμε την αγορά τόσο των χερσαίων όσο και των υποβρύχιων καλωδίων. Στο πλαίσιο αυτό, ο τομέας προχώρησε σε συνολικές κεφαλαιουχικές δαπάνες ύψους 121,1 εκατ. ευρώ κατά τη διάρκεια του 2023, που αφορούσαν σε μεγάλο βαθμό την επέκταση του εργοστασίου υποβρύχιων καλωδίων της Hellenic Cables στην Κόρινθο.

Σωλήνες Χάλυβα

Από το δεύτερο εξάμηνο του 2022 ο τομέας σωλήνων χάλυβα είχε δείξει πως βρισκόταν σε πορεία ανάκαμψης, τάση που επιβεβαιώθηκε το 2023 και το οποίο χαρακτηρίστηκε από υψηλή αξιοποίηση της παραγωγικής δυναμικότητας, βελτιωμένη κερδοφορία και σημαντικές αναθέσεις νέων έργων. Οι πωλήσεις το 2023 αυξήθηκαν κατά 26% σε σχέση με το 2022 φτάνοντας στα 581 εκατ. ευρώ έναντι 462 εκατ., ενώ η λειτουργική κερδοφορία ανήλθε σε ιστορικά υψηλά επίπεδα και έφτασε τα 64,2 εκατ. ευρώ στο τέλος του έτους.

Η αγορά μεταφοράς αερίων καυσίμων παρέμεινε ισχυρή, πρωτίστως λόγω των σταθερά υψηλών τιμών ενέργειας και δευτερευόντως, λόγω του επιτακτικού ζητήματος ενεργειακής ασφάλειας που αντιμετωπίζουν πολλές ευρωπαϊκές χώρες (βλ.  γεωπολιτικές αναταράξεις στην Ουκρανία). Οι νέες ανακαλύψεις κοιτασμάτων φυσικού αερίου απαιτούσαν επέκταση των δικτύων μεταφοράς σε παγκόσμιο επίπεδο και ως εκ τούτου, ο ρυθμός της ενεργειακής μετάβασης επιταχύνθηκε.

Προοπτικές

Ο τομέας καλωδίων συνεχίζει δυναμικά τόσο στα προϊόντα, όσο και στα έργα, καθώς η ζήτηση για τα πρώτα παραμένει ισχυρή, ενώ το ανεκτέλεστο υπόλοιπο των έργων θα συνεχίσει να αυξάνεται. Ο εξηλεκτρισμός και η ανάγκη για ενεργειακή ασφάλεια θα αποτελούν τις κύριες τάσεις (megatrends) τουλάχιστον για την επόμενη δεκαετία και οδηγούν την ανάγκη για παραγωγή περισσότερων καλωδίων όλων των τύπων, ενώ αναμένεται να τροφοδοτήσουν περαιτέρω το ανεκτέλεστο υπόλοιπο του τομέα.

Ο τομέας σωλήνων χάλυβα ενισχύει τη θέση του και παράλληλα εδραιώνει την ανάπτυξη της κερδοφορίας για το 2024 όπως άλλωστε αποδεικνύει το ισχυρό ανεκτέλεστο υπόλοιπο παραγγελιών που εξασφαλίζει την αξιοποίηση της παραγωγικής δυναμικότητας του εργοστασίου του τομέα, τουλάχιστον για το επόμενο έτος.

 Η Σωληνουργεία Κορίνθου υπολογίζει πως ταυτόχρονα με τους άλλους δύο «πυλώνες της πράσινης ενέργειας» (υδρογόνο και έργα δέσμευσης και αποθήκευσης άνθρακα (CCS)), η ζήτηση για αέρια καύσιμα θα συνεχίσει να αυξάνεται βραχυπρόθεσμα, ενώ προβλέπεται παράλληλα να αυξηθεί και αυτή για σωλήνες μεγάλης διαμέτρου.

Επίσης, χερσαία δίκτυα φυσικού αερίου και υδρογόνου μπαίνουν σταδιακά στο προσκήνιο και τροφοδοτούν τις θετικές προοπτικές. Με δεδομένο το ισχυρό ανεκτέλεστο υπόλοιπο παραγγελιών και για τους δύο τομείς και την αυξανόμενη ζήτηση για προϊόντα ενεργειακών υποδομών παγκοσμίως, η Cenergy Holdings αναμένει το αναπροσαρμοσμένο EBITDA να κυμανθεί μεταξύ 230 και 250 εκατ. ευρώ για την τρέχουσα χρήση.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας