Μενού Ροή
Πάνω από τρεις φορές υπερκάλυψη του placement της Helleniq Energy- Στα 7 ευρώ η μετοχή

Με σημαντική υπερκάλυψη που ξεπέρασε τις τρεις φορές έκλεισε χθες το βράδυ το βιβλίο για τη διάθεση του 10% των μετοχών της Helleniq Energy από το ΤΑΙΠΕΔ και τον Όμιλο Λάτση, ενώ η τιμή διάθεσης διαμορφώθηκε στα 7 ευρώ. Σημαντικό είναι επίσης πως, όπως σημειώνουν παράγοντες της αγοράς, στη διαδικασία συμμετείχαν μεγάλοι ξένοι θεσμικοί επενδυτές. Μάλιστα, το «παρών» έδωσαν και επενδυτές εκτός Ευρώπης.

Η Paneuropean Oil & Industrial Holdings και το ΤΑΙΠΕΔ διέθεσαν μετοχές αναλογικά με τη συμμετοχή τους στο μετοχικό κεφάλαιο της Helleniq Energy, δηλαδή το 6% και το 4%, αντίστοιχα. Συνολικά, με τη διάθεση των μετοχών οι δύο μέτοχοι θα συγκεντρώσουν περίπου 214 εκατ. ευρώ.

Πριν από το placement η εταιρεία του Ομίλου Λάτση κατείχε το 47% και το ΤΑΙΠΕΔ το 35,5%. Μετά την ολοκλήρωσή του, η συμμετοχή του ΤΑΙΠΕΔ θα υποχωρήσει στο 31,5% και, σύμφωνα με τροποποίηση καταστατικού που θα εγκριθεί σε Έκτακτη Γενική Συνέλευση στις 28 Δεκεμβρίου, θα μειωθούν από τέσσερα σε τρία τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου που ορίζονται από το Δημόσιο

Χθες το απόγευμα το ΤΑΙΠΕΔ είχε ανακοινώσει ότι:

Η ανακοίνωση ΤΑΙΠΕΔ και POIH

Η HELLENiQ ENERGY Holdings A.E. (η «Εταιρεία») ανακοινώνει ότι στις 7.12.2023 με κοινή επιστολή των μετόχων της «Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου Α.Ε. («ΤΑΙΠΕΔ») και “Paneuropean Oil and Industrial Holdings S.A. (“POIH”), ενημερώθηκε για την απόφασή τους να προχωρήσουν σε πώληση ποσοστού των μετοχών που κατέχουν στην Εταιρεία, αναλογικά προς το ποσοστό συμμετοχής τους στο μετοχικό της κεφάλαιο, μέσω διεθνούς ιδιωτικής τοποθέτησης σύμφωνα με το νόμο του ΤΑΙΠΕΔ και το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αξιοποίησης του ΤΑΙΠΕΔ.

Η επιστολή περιλάμβανε και την ακόλουθη ανακοίνωση: «Σύμφωνα με τον Νόμο 3986/2011, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει, το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αξιοποίησης του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου Α.Ε. (το «ΤΑΙΠΕΔ»), όπως εγκρίθηκε από το Διοικητικό Συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ στις 03.08.2023 και με την υπ' αριθμόν 3/22.09.2023 απόφαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ), το ΤΑΙΠΕΔ ανακοινώνει την έναρξη κατάρτισης επιταχυνόμενου βιβλίου προσφορών, μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης, χωρίς να απαιτείται δημοσίευση ενημερωτικού δελτίου (η «Συναλλαγή»), υφιστάμενων κοινών μετοχών (οι «Μετοχές») της HELLENiQ Energy Holdings Α.Ε., εταιρείας εισηγμένης στο Χρηματιστήριο Αθηνών («HELLENiQ» ή η «Εταιρεία»).

Πωλητές Μέτοχοι είναι (α) το ΤΑΙΠΕΔ, το οποίο επί του παρόντος κατέχει ποσοστό 35,48% στο μετοχικό κεφάλαιο της Εταιρείας, και (β) η Paneuropean Oil and Industrial Holdings S.A. («POIH»), η οποία επί του παρόντος κατέχει ποσοστό 47,10% στο μετοχικό κεφάλαιο της Εταιρείας (από κοινού, οι «Πωλητές Μέτοχοι».

Ο συνολικός αριθμός των Μετοχών προς διάθεση από αμφότερους τους Πωλητές Μετόχους ανέρχεται περίπου στο 10% του μετοχικού κεφαλαίου της Εταιρείας, αναλόγως των συνθηκών της αγοράς.

Η τιμή ανά Μετοχή και ο αριθμός των Μετοχών που θα πωληθούν από έκαστο εκ των Πωλητών Μετόχων θα καθοριστούν μέσω κατάρτισης επιταχυνόμενου βιβλίου προσφορών.

Η κατάρτιση του βιβλίου προσφορών θα ξεκινήσει αμέσως και η Goldman Sachs Bank Europe SE («Goldman Sachs») και η J.P. Morgan SE («J.P. Morgan») και, από κοινού με την Goldman Sachs, οι «Κοινοί Διεθνείς Συντονιστές»), ενεργώντας ως Κοινοί Διεθνείς Συντονιστές για τη Συναλλαγή, διατηρούν το δικαίωμα να κλείσουν τα βιβλία ανά πάσα στιγμή.

Επιπρόσθετη ανακοίνωση θα λάβει χώρα μετά την ολοκλήρωση του βιβλίου προσφορών και της τιμολόγησης της Συναλλαγής.

Στο πλαίσιο της Συναλλαγής, οι Πωλητές Μέτοχοι συμφώνησαν με τους Κοινούς Διεθνείς Συντονιστές να διακρατήσουν (lock up) τις υπόλοιπες μετοχές τους στην Εταιρεία για περίοδο 180 ημερών από την ολοκλήρωση της Συναλλαγής, με την επιφύλαξη ορισμένων ειδικών ρυθμίσεων (carve-outs) και εξαιρέσεων.

Η HELLENiQ δεν θα έχει έσοδα από τη Συναλλαγή.»

Μίνι ράλι της μετοχής

Υπενθυμίζεται ότι  η μετοχή της εταιρείας, χθες έκανε μίνι ράλι, πραγματοποιώντας τη μεγαλύτερη ημερήσια χρηματιστηριακή άνοδο από τις αρχές του Νοεμβρίου.

Πιο συγκεκριμένα, ο τίτλος της εισηγμένης ενισχύθηκε δυναμικά κατά 4,30% και έκλεισε στα 7,77 ευρώ, βάζοντας «φρένο» στο σερί των εννέα μη θετικών συνεδριάσεων.

Το ανοδικό ξέσπασμα συνοδεύτηκε από αξιοσημείωτο τζίρο, καθώς διακινήθηκαν 406.000 τεμάχια, συνολικής αξίας 3,1 εκατ. ευρώ, κάτι το οποίο αντιστοιχεί στο 365% του φετινού μέσου ημερήσιου τζίρου.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας