Μενού Ροή
Η «ναυμαχία» της Αριάδνης στον ΑΔΜΗΕ και ο κινεζικός παράγοντας

Κρίσιμες αποφάσεις για το «φιλέτο» του 20% της θυγατρικής του ΑΔΜΗΕ, Αριάδνη, που διαχειρίζεται την ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης με Αττική, αναμένεται να ληφθούν το επόμενο διάστημα, με τους κινέζους της State Grid, μετόχους μειοψηφίας (24%) του ΑΔΜΗΕ, να παίζουν ενεργό ρόλο.

Με το «όπλο παρά πόδα», ενόψει των κυβερνητικών αποφάσεων, βρίσκονται και τα υπόλοιπα τρία σχήματα, που συμμετέχουν μαζί με τους κινέζους στον διαγωνισμό, όλες τους κορυφαίες εταιρείες. Συγκεκριμένα η κοινοπραξία Macquarie Super Core Infrastructure Fund – Phaethon Holdings, η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, η ιταλική Terna SpA.

Παρακινδυνευμένες οι προβλέψεις

Σύμφωνα με πληροφορίες, είναι παρακινδυνευμένη οποιαδήποτε πρόβλεψη για την έκβαση του διαγωνισμού, χωρίς να αποκλείεται ακόμα και η ματαίωση του. Σε κάθε περίπτωση, στην λήψη της απόφασης σημαντικό ρόλο θα παίξουν και θέματα διπλωματίας, δεδομένου ότι στον διαγωνισμό συμμετέχει ο βασικός μέτοχος εκτός του ελληνικού δημοσίου, κινεζική State Grid μέσω της θυγατρικής της  StateGrid International Development Belgium. Για παράδειγμα εφόσον ο διαγωνισμός καταλήξει σε άλλο από τα συμμετέχοντα σχήματα, δεν θεωρείται απίθανη η αναζωπύρωση της κινεζικής στάσης, που την τελευταία διετία δείχνει να έχει καταλαγιάσει, στο μέτωπο που είχε ανοίξει με την διοίκηση του ΑΔΜΗΕ, με τελικό κερδισμένο τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο Μάνο Μανουσάκη.

Ως εκ τούτου η βεβαιότητα για την επιτυχή ολοκλήρωση της πώλησης, που εκφράζεται από διάφορες πηγές και τα κερδοσκοπικά παιχνίδια που στήνονται εξ’ αυτού του λόγου με την μετοχή της εταιρείας, δεν έχουν επί του παρόντος βάση. Τουλάχιστον μέχρι να αποφανθεί επί τους θέματος ο Υπουργός Ενέργειας Θόδωρος Σκυλακάκης και η κυβέρνηση.

Ο διαγωνισμός

Ο περίφημος διαγωνισμός που ξεκίνησε στο αρχικό στάδιο κατασκευής του έργου, το 2019, βρίσκεται σε φάση «ξεπαγώματος» το τελευταίο διάστημα, με τον νικητή, να απολαμβάνει μια σίγουρη εγγυημένη ετήσια απόδοση.

Στα τέλη της Άνοιξης, σε συνεδρίασή της της Ολομέλειας της Ρυθμιστικής Αρχής Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ) άναψε το πράσινο φως για την συνέχιση στον επόμενο γύρο και των τεσσάρων υποψηφίων του διαγωνισμού καθώς ο ΑΔΜΗΕ προχώρησε σε όλες τις νομικές και τεχνικές παραμέτρους που απαιτούνταν προκειμένου να μην υπάρχουν ρυθμιστικά κωλύματα με τους τέσσερις υποψήφιους.

Με την απόφαση της ΡΑΑΕΥ και τις παρεμβάσεις του Διαχειριστή ξεκαθαρίζει με σαφήνεια ότι ο νέος μέτοχος της Αριάδνη θα περιοριστεί στο ρόλο του παθητικού επενδυτή, κάτι που σημαίνει ότι δεν θα συμμετέχει στην διοίκηση και την λήψη αποφάσεων αλλά θα επωφελείται από τις αποδόσεις του έργου. Επίσης θα έχει την δυνατότητα της πώλησης του ποσοστού με την προϋπόθεση ότι το πακέτο θα καταλήξει ξανά σε αγοραστή που θα έχει ρόλο παθητικού επενδυτή.

Το έργο

Η θυγατρική εταιρεία του ΑΔΜΗΕ, την Άνοιξη του 2023 ολοκλήρωσε επιτυχώς το υποβρύχιο τμήμα του έργου, ποντίζοντας συνολικά περίπου 1.350 χιλιόμετρα ηλεκτρικών καλωδίων και καλωδίων οπτικών ινών μεταξύ της Κορακιάς Ηρακλείου και της Πάχης Μεγάρων, σε μεγάλα βάθη της θάλασσας έως και 1.200 μέτρων.

Έχουν ξεκινήσει οι εργασίες προστασίας των υποβρύχιων καλωδίων ώστε περίπου τα 640 χιλιόμετρα να τοποθετηθούν κάτω από την επιφάνεια του βυθού για μέγιστη ασφάλεια. Για τους Σταθμούς Μετατροπής που αποτελούν το χερσαίο κομμάτι της υποδομής, το μεγαλύτερο μέρος του εξοπλισμού έχει πλέον παραχθεί και δοκιμαστεί στα εργοστάσια των αναδόχων, ενώ οι εργασίες θεμελίωσης των κτιρίων βρίσκονται στην τελική ευθεία και προχωρά η ανέγερσή τους.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας